Articole medicale

15.09.2023

Dietoterapia pacientului cu accident vascular cerebral (AVC)

Nutriționist Alexandra Pompas

Nutriționist Dietetician Autorizat Nutriție și Dietetică

Dietoterapia pacientului cu accident vascular cerebral (AVC)

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral (AVC) constituie principala cauză de dizabilitate pe termen lung și cea de-a doua cauză a deceselor înregistrate. În fiecare an, în Europa se înregistrează un milion de evenimente AVC, iar România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară.

Accidentul vascular cerebral implică o monitorizare riguroasă după evenimentul acut, impunându-se totodată un amplu program de reabilitare neurologică. După un AVC, alimentația este un factor important în recuperare și prevenția recidivelor, iar consilierea nutrițională are, de asemenea, un rol esențial pentru pacienții cu AVC, deoarece rezultatele reabilitării, mortalitatea și durata spitalizării sunt strâns legate de starea nutrițională a pacienților.

Direcțiile de abordare a nutriției în contextul accidentului vascular cerebral sunt:

  1. Prevenția
  • Comportamentul preventiv în rândul populației sănătoase prin adoptarea unor modele de alimentație sănătoasă, cum ar fi Dieta mediteraneană sau Dieta vegetariană (incluzând toate variațiile – flexitarian, ovo-lacto-vegetarian, pesco-ovo-vegetarian ș.a.);
  • Modificarea dietei în scopul prevenirii unui nou eveniment la pacienții care au deja AVC în antecedente.
  1. Tratamentul nutrițional (dietoterapia) post eveniment acut

Din punct de vedere nutrițional, după accidentul vascular cerebral cei mai mulți pacienți au probleme de deglutiție (înghițire) atât la lichide (apă), cât și la alimente solide, iar diagnosticul medical se numește disfagie. Disfagia are două consecințe în funcție de etiologie. Dacă e de natură mecanică, adică pacientul acuză dificultăți la înghițire, consecința este malnutriția, adică aportul insuficient sau inadecvat de nutrienți necesari organismului. În schimb, disfagia de natură orofaringiană duce la complicații mai grave precum aspirația pulmonară, adică inhalarea accidentală a unui corp străin, a unui lichid sau a unei substanțe în plămâni.

În Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, evaluarea pacienților cu disfagie se realizează de o echipă medicală multidisciplinară și include instrumente de screening pentru malnutriție, evaluarea capacității de deglutiție (înghițire), elaborarea și implementarea planului nutrițional adecvat.

Pe termen lung, recomandările dietetice vizează minimizarea riscului de recidivă prin modificări ale stilului de viață, recomandările ghidurilor incluzând următoarele:

  • Consumarea a cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, din surse variate;
  • Consumarea a cel puțin 2 porții de pește pe săptămână, de preferat pește gras (somon, păstrăv, hering, sardine, macrou, crap, anghilă, ton, șprot);
  • Reducerea sau înlocuirea grăsimilor saturate cu cele mono- sau polinesaturate prin consumul de lactate cu un conținut mai scăzut de grăsimi, prin înlocuirea untului cu grăsimi vegetale (uleiuri), prin limitarea consumului de carne roșie, în special variantele procesate;
  • Reducerea aportului de sare prin modificarea obiceiurilor de a adăuga sare preparatelor culinare, evitarea alimentelor ultraprocesate (ex. mezeluri, brânzeturi cu conținut crescut de sare), nuci și alte snackuri cu sare adăugată;
  • Menținerea sau atingerea unei greutăți corporale sănătoase prin adoptarea obiceiurilor alimentare benefice, limitarea consumului de alcool și activitatea fizică regulată (în limita tolerabilității individuale);
  • Aportul de suplimente alimentare (vitamine, minerale, fitoterapice) nu este recomandat decât în cazul unor patologii existente sau a dovezii deficitului prin analize medicale, la recomandarea medicului referent.

În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, în planul de tratament individual al pacientului post AVC este integrată componenta de nutriție. Pentru sprijin în menținerea dietei sănătoase post externare, poate fi accesat Pachetul Suport nutrițional pentru pacientul cu AVC și familie (1 consultație/lună timp de 3/6 luni), care cuprinde: recomandări pentru instituirea unei diete personalizate fiecărui pacient, adaptată contextului familial, exemple de meniuri individualizate și monitorizarea evoluției pacientului.

Pentru detalii și programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Surse

  1. Barnard, Neal D., editor. "Stroke." Nutrition Guide for Clinicians, 3rd ed., Physicians Committee for Responsible Medicine, 2022.
  2. Webster-Gandy, Joan, Angela Madden, and Michelle Holdsworth (eds), Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics 3e, 3 edn, Oxford Medical Handbooks (Oxford, 2020; online edn, Oxford Academic, 1 Apr. 2020), https://academic.oup.com/book/36993, accessed 16 Feb. 2023.
  3. Gallegos C, Brito-de la Fuente E, Clavé P, Costa A, Assegehegn G. Nutritional Aspects of Dysphagia Management. Adv Food Nutr Res. 2017;81:271-318. doi: 10.1016/bs.afnr.2016.11.008. Epub 2016 Dec 23. PMID: 28317607.