Articole medicale

10.05.2018

Embolizarea adenomului de prostată – externarea pacientului la 3 ore după intervenție

Dr. Mihai jr. Creteanu

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

Embolizarea adenomului de prostată – externarea pacientului la 3 ore după intervenție

Aproape jumătate dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani (peste 40%) suferă de adenom de prostată, rezultat din hipertrofia benignă a prostatei. Prezența acestei afecțiuni poate fi reflectată de către cele mai comune și incomode simptome depistate la pacienții cu adenom de prostată: frecvența urinărilor nocturne, urinarea dificilă, urinarea întreruptă sau urinarea prelungită din cauza presiunii scăzute a jetului, prezența sângelui în urină, sau senzația de golire incompletă a vezicii urinare. Motivele apariției adenomului de prostată nu sunt certe, însă în cele mai multe cazuri, acesta este determinat  de către dereglarea nivelului de testosteron. Adenomul evoluează la nivelul prostatei, sub vezică, de jur-împrejurul uretrei prostatice.

Dacă nu este tratat la timp, adenomul de prostată poate duce la complicații severe pentru pacient, precum formarea pietrelor la vezica urinară, infecții urinare, retenție acută de urină sau chiar insuficiență renală.

Pentru a evita fenomenele supărătoare, iritative și obstructive, care pot apărea când afecțiunea este avansată, după vârsta de 45 de ani fiecare bărbat trebuie să-și facă o evaluare a aparatului urinar prin câteva analize și anume determinarea markerilor tumorali PSA și al PSA liber, un sumar de urină, o creatinină și mai ales un consult ecografic.

Rezolvarea acestei probleme medicale se face prin tratamentul minim-invaziv de embolizare a adenomului de prostată, denumit și Prostatic Artery Embolization (PAE). Această tehnică este sigură și eficientă; fiind realizată sub anestezie locală, iar spitalizarea este necesară  doar câteva ore, rezultând o ameliorare imediată din punct de vedere clinic. Procedura intervențională constă în cateterizarea supra-selectivă a arterelor prostatice cu un micro-cateter, urmată de embolizarea acestora cu microparticule nonresorbabile. Abordul poate fi făcut atât brahial, cât și femural. Procedura se încheie în momentul în care s-a obținut ocluzia aproape completă “near stasis” a ambelor artere prostatice; adică suprimarea alimentării cu sânge a prostatei bolnave.

Embolizarea adenomului de prostată, durează maxim 1 oră, se efectuează într-o sală de angiografie sterilă și este realizată de către un medic radiolog intervenționist. Calitatea vieții socio-profesionale a pacientului este net îmbunătățită, reintegrarea acestuia fiind posibilă în 24-48 de ore post intervenție. Pacientul pleacă acasă după 3 ore de la procedura minim invazivă, cu tratament antiinflamator și antibiotic pentru 12 zile. Este foarte important de reținut că embolizarea adenomului de prostată este opțiunea primă în ceea ce privește pacienții vârstnici și mai ales a acelora în care riscul de anestezie totală ar putea fi fatal. După procedura de embolizare, dimensiunea adenomului de prostată poate scădea cu până la 30%, ceea ce oferă un confort sporit pacientului atât fizic cât și emoțional.

Să nu uităm că adenomul de prostată netratat,  duce în timp la complicații grave pentru pacienți, cum ar fi  retenția de urină cronică completă repetată, litiază vezicală, rezidiu vezical mare - peste 200 de ml, rezidiu vezical tulbure sau chiar degradarea funcției renale.

Powered by Froala Editor