Articole medicale

25.05.2022

Eventrațiile

Dr. Sebastian Ralea

Medic specialist Chirurgie generală

În acest episod Arcadia Talks, Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, abordează o complicație frecventă care apare după una sau mai multe intervenții chirurgicale abdominale: eventrația (hernia incizională).
Tratamentul este exclusiv chirurgical și presupune închiderea defectului muscular parietal și întărirea acestei închideri prin aplicarea unei proteze special concepute.
Intervențiile chirurgicale se desfășoară în siguranță în Spitalul Arcadia.

Alina Popa: Bună tuturor! Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și, așa cum v-am obișnuit, aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Sunt onorată să-l avem astăzi ca invitat la Arcadia Talks pe domnul doctor Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, un medic cu o experiență de peste 13 ani în Belgia. De la cauze la manifestări și metode de tratament, astăzi vom vorbi despre eventrație, o complicație frecventă care apare după una sau mai multe intervenții chirurgicale abdominale. Bună ziua, domnule doctor! Bine ați venit! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră.

Dr. Sebastian Ralea: Bine v-am găsit! Bună ziua! Mulțumesc frumos pentru invitație.

Alina Popa: Domnule doctor, ce este hernia incizională sau eventrația, așa cum i se mai spune?

Dr. Sebastian Ralea: Hernia incizională este un defect parietal în peretele muscular al abdomenului care se produce pe locul unei intervenții chirurgicale anterioare. De aici îi vine numele de hernie incizională deoarece este o hernie pe locul unei vechi incizii sau eventrația.

Alina Popa: Care sunt cauzele eventrației?

Dr. Sebastian Ralea: Cauzele eventrației, după cum numele de hernie incizională sugerează deja, în primul rând sunt reprezentate de o intervenție chirurgicală prealabilă, dar nu orice pacient care a avut o intervenție chirurgicală va dezvolta o hernie incizională, adică un defect al locului prin care a fost operat. Acest defect este, în cele mai multe situații, consecința unui viciu de cicatrizare la nivelul planului muscular, viciu de cicatrizare care are subadiacent o incapacitate uneori a organismului de a cicatriza corect, alteori o manieră defectuoasă de a fi realizat închiderea planului muscular la intervenția anterioară.

Alina Popa: Domnule doctor, cum se manifestă hernia incizională si care sunt simptomele pe care le acuză pacienții?

Dr. Sebastian Ralea: Ca în orice hernie care presupune un defect al peretelui muscular al abdomenului, peretele muscular fiind cel de care depinde cu adevărat integritatea parietală abdominală, conținutul interior al cavității peritoneale sau abdominale va părăsi conținătorul prin acest defect și pacientul va descrie de cele mai multe ori o deformare la locul herniei incizionale sau al eventrației cauzată de volumul de intestin sau de epiplon, care sunt împinse printre marginile defectului către exterior și bombează pielea de deasupra și, uneori, o jenă, o durere locală.

Alina Popa: Domnule doctor, cum se tratează eventrațiile?

Dr. Sebastian Ralea: Tratamentul eventrației nu este decât chirurgical. Presupune închiderea defectului muscular parietal și întărirea acestei închideri prin aplicarea unei proteze, a unui material sintetic, conceput pentru a asigura consolidarea acestei reparații. Această proteză poate fi aplicată atât din exterior prin tehnici de chirurgie clasică sau mai modern, iar aceasta este tehnica cel mai frecvent practicată la noi: pe cale minim invazivă, laparoscopică prin introducerea unor proteze special concepute în a fi fixate pe interiorul peretelui muscular al abdomenului cu fața către intestine, o față care este prevăzută cu un film protector care previne formarea de aderențe cu intestinul.

Alina Popa: Eventrațiile sunt mai frecvente la femei sau la bărbați?

Dr. Sebastian Ralea: Nu există o repartiție sau o diferență semnificativă a incidenței pe sexe deoarece ține în mod particular de intervenția care a avut loc în antecedente și nu de sexul individului.

Alina Popa: Ca și episod de spitalizare, câte zile de spitalizare?

Dr. Sebastian Ralea: De principiu, două nopți de spitalizare după care pacientul se întoarce în mediul familial cu recomandarea de a evita efortul fizic pe perioada a șase săptămâni, perioadă în care acel material sintetic introdus și aplicat intim în contact cu peretele abdominal reparat, material sintetic protetic care este distribuit de jur împrejurul defectului reparat și care trebuie să respecte paritatea ca ordin de mărime între dimensiunea protezei și dimensiunea defectului reparat înainte de închidere, cu acei 5 cm marjă care să depășească talia defectului care a fost reparat; acest material protetic se va fixa într-un anumit interval de timp. Se va fixa prin inducerea unei reacții de neovascularizație, unei reacții inflamatorii de vindecare care va integra, va îngloba proteza la capătul a câtorva săptămâni în structura, în grosimea peretelui muscular al abdomenului, moment din care riscul de deplasare a acestei proteze este anulat. Prin urmare, se recomandă evitarea efortului fizic timp de șase săptămâni.

Alina Popa: Domnule doctor, sunt convinsă că astăzi am adus un plus de informație discutând despre eventrație. Vă mulțumesc încă o dată că ați acceptat invitația noastră.

Dr. Sebastian Ralea: Eu vă mulțumesc pentru invitație!

Alina Popa: Vă mulțumim că ați fost alături de noi. Așteptăm în continuare întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!