Articole medicale

01.10.2012

Final de vara, final de campanie Arcadia pentru examinarea alunițelor: care sunt rezultatele?

Aproape fără să ne dăm seama, vara a trecut peste noi; ne-a lăsat amintiri frumoase legate de soare, concediu, relaxare. Este al treilea an în care spitalul Arcadia, prin Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală, adaugă în bagajul de vacanță crema de protecție solară și inițiază o nouă campanie pentru depistarea și prevenirea cancerului de piele.

Peste 300 de pacienți au beneficiat în vara lui 2012 de dermatoscopie gratuită, examinare esențială pentru evaluarea aspectului alunițelor sau al altor leziuni ale pielii, și au aflat astfel dacă acestea prezintă sau nu modificări ce impun supraveghere, fotoprotecție sau îndepărtare chirurgicală.

Mesajul pe care l-am transmis în această campanie a fost acela de a nu privi cu indiferență o leziune care nu produce simptome locale, dar care poate ascunde un melanom, un cancer de piele cu agresivitate deosebită. Atunci când o aluniță își schimbă aspectul, devine proeminentă, sângerează, crește în dimensiuni sau se închide la culoare, înseamnă că leziunea evoluează și este posibil să ascundă un melanom. Nu toate aceste simptome sunt prezente în același timp, astfel că orice modificare constatată trebuie să fie urmată de o consultație dermatologică ce include dermatoscopie.

Pacienții care ni s-au adresat au avut vârste cuprinse între câteva luni (nou-născuți cu alunițe congenitale) și 75 ani. Leziunile investigate au prezentat atipii într-un procent de aproximativ 25-30 %, au existat trei cazuri cu suspiciune de melanom și 10 cazuri diagnosticate cu alte tipuri de cancere de piele (carcinoame bazocelulare sau scuamocelulare).

Mulți pacienți au venit la consultație deși aveau leziuni reduse numeric, doar pentru a se asigura că alunițele nu prezintă modificări și pentru a afla ce trebuie să facă pentru o protecție mai bună și pentru o prevenție eficientă a cancerului de piele.

Pe parcursul celor trei luni de campanie am consultat, am informat, am înregistrat alunițele ce necesită urmărire ulterioară și am dărâmat un mit eronat, arătând pacienților noștri că tratamentul chirurgical al alunițelor modificate nu induce cancer de piele, ci – din contră – el este singura metodă de tratament pentru leziunile atipice, displazice. Excizia leziunilor periculoase este o procedură chirurgicală simplă, rapidă, cu recuperare lipsită de probleme și accesibilă financiar, un efort minim pentru un rezultat major: prevenirea cancerului de piele. Oricât de cinic ar părea, a alege între îndepărtarea chirurgicală a alunițelor modificate și evitarea operației este echivalent, direct și pe scurt, cu a alege între viață și moarte...