Articole medicale

19.04.2024

Hemoroizii (boala hemoroidală)

Dr. Sandina Duduman

Medic specialist Gastroenterologie

Hemoroizii (boala hemoroidală)
Hemoroizii (boala hemoroidală)

Hemoroizii sunt dilatații varicoase ale plexurilor venoase anorectale și sunt de 2 tipuri: externi, formați în jurul orificiului anal, sau interni, la nivelul rectului inferior, cu posibilitate de prolabare (deplasare) în exterior, la nivelul orificiului anal. Hemoroizii interni se clasifică în 4 grade în funcție de severitate.
Hemoroizii se pot dezvolta la orice vârstă și afectează în mod egal ambele sexe.

Factorii ce favorizează apariția hemoroizilor cuprind:

  • tulburările de tranzit precum constipația sau diareea;
  • sedentarismul cu menținerea poziției de șezut timp îndelungat;
  • creșterea presiunii intraabdominale în contextul efortului crescut la defecație sau a ridicării de greutăți;
  • sarcina;
  • obezitatea;
  • vârsta înaintată.

Simptomele variază în funcție de gradul hemoroizilor sau complicațiile lor. Pot fi asimptomatici sau pot determina o serie de simptome precum: sângerare rectală (sânge roșu aprins după emisia de scaun sau dispus la suprafața scaunului), prurit (mâncărime) sau arsuri anale, dureri anale, senzație de evacuare incompletă, scurgeri mucoase sau mucosangvinolente, prolaps hemoroidal.

Diagnosticul se stabilește prin inspecția regiunii perianale, examen digital rectal sau vizualizare directă prin anuscopie (procedură care permite examinarea anusului și a rectului inferior) sau colonoscopie.

Managementul hemoroizilor include adoptarea unor măsuri generale, tratamentul medicamentos și tratamentul chirurgical.
Referitor la măsurile generale, este esențială combaterea constipației prin aport crescut de fibre vegetale, o hidratare corespunzătoare (aproximativ 2 litri de lichide/zi) și exercițiu fizic regulat pentru stimularea peristaltismului intestinal. Este necesar, de asemenea, și controlul episoadelor diareice prin dietă și medicație corespunzătoare.
Băile calde de șezut au rolul de a reduce inflamația locală și a de relaxa sfincterul anal.
Se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, scăderea în greutate pentru pacienții cu obezitate, evitarea consumului de alimente picante și a poziției de șezut prelungite, o igienă perianală corespunzătoare.
În funcție de prezența sau absența complicațiilor, se inițiază tratament medicamentos general sau local. Tratamentul medicamentos general implică administrarea de venotonice, ce au rol antiinflamator, stimulează fluxul venos și drenajul limfatic. Tratamentul local are scopul de a ameliora simptomatologia locală și include creme, unguente, supozitoare ce conțin o combinație de ingrediente active precum anestezice locale, analgezice, vasoconstrictoare, protectoare.
Procedurile chirurgicale includ hemoroidectomia (eliminarea chirurgicală clasică a hemoroizilor) și hemoroidopexia (utilizând un instrument numit stapler). Acestea se indică în cazul eșecului la tratamentul medicamentos sau nonchirurgical, hemoroizilor interni de grad III și IV cu simptome severe, trombozelor externe multiple.
Există și o serie de tehnici mai puțin invazive ca alternativă la tratamentul chirurgical, precum: scleroterapia (injectarea unui agent sclerozant), diatermia bipolară, coagularea cu infraroșu, ligatura cu benzi elastice.
Indicația terapeutică se stabilește în funcție de gradul hemoroizilor, complicațiile prezente, asocierea de alte afecțiuni anorectale concomitente, răspunsul la tratamentele inițiale.

În prezența rectoragiilor, este foarte importantă adresarea la medicul gastroenterolog. Sângerările rectale pot fi secundare hemoroizilor, dar în funcție de alte simptome asociate, analize de sânge, pot fi necesare investigații suplimentare precum colonoscopia pentru excluderea altor cauze de sângerare.
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.