Articole medicale

26.04.2022

Histeroscopia

Dr. Tiberiu Gireada

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Arcadia Talks este un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale, un altfel de conectare cu medicii și serviciile medicale Arcadia.

Arcadia Talks|Episodul 9|Obstetrică-Ginecologie|Invitat Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Histeroscopia este o metodă minim-invazivă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice. Histeroscopia diagnostică permite vizualizarea directă a endocolului, a cavității uterine și a orificiilor proximale ale trompelor uterine.

Care sunt avantajele acestei proceduri? Când este indicată realizarea unei histeroscopii? Toate răspunsurile le oferă dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, în cadrul episodului 9 Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Alina Popa: Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și, așa cum v-am obișnuit, aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Mă bucur să fiu astăzi împreună cu domnul doctor Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie. Tema discuției noastre este histeroscopia – o procedură minim invazivă ginecologică care poate fi folosită ca metodă de diagnostic, dar și ca metodă de tratament. Bună ziua, domnule doctor! Bine ați venit!

Dr. Tiberiu Gireadă: Bună ziua! Bine v-am găsit!

Alina Popa: Histeroscopia este o procedură care se realizează frecvent în spitalul Arcadia. Cum poate fi ea definită și care sunt avantajele acestei proceduri?

Dr. Tiberiu Gireadă: Histeroscopia este o procedură valoroasă de diagnostic și tratament al leziunilor și anomaliilor intrauterine. Avantajele majore ale acestei proceduri minim-invazive, după cum îi spune și numele, sunt recuperarea rapidă după procedură, posibilitatea de a fi efectuată în regim ambulator și posibilitatea de a fi efectuată la pacientele care încă nu au debutat viața sexuală.

Alina Popa: Domnule doctor, când este indicată realizarea unei histeroscopii?

Dr. Tiberiu Gireadă: Principalele indicații ale histeroscopiei sunt următoarele: sângerările uterine anormale, și aici amintim menstruația abundentă, sângerarea intermenstruală, sângerarea după raportul sexual sau sângerarea în postmenopauză. În momentul în care avem un examen ecografic cu anumite suspiciuni la nivelul cavității uterine cum ar fi polipii endometriali, fibroamele uterine submucoase, cele dezvoltate la nivelul cavității uterine predominant, sinechia uterină sau anumite anomalii congenitale uterine precum uterul bicorn, uterul dublu și așa mai departe. De asemenea, putem efectua histeroscopia în cazul pacientelor cu subfertilitate și cu avort recurent.

Alina Popa: Domnule doctor, când nu este indicată realizarea unei histeroscopii?

Dr. Tiberiu Gireadă: Există, bineînțeles, câteva contraindicații ale histeroscopiei. Acestea sunt: sarcina, anomalii la nivelul colului uterin, și aici ar fi displaziile cervicale, leziuni precanceroase sau cancerul de col uterin. Infecțiile genitale înalte, de asemenea, sunt o contraindicație sau sângerarea abundentă genitală.

Alina Popa: Domnule doctor, este important momentul în care se realizează histeroscopia și necesită o pregătire în prealabil a pacientei?

Dr. Tiberiu Gireadă: Foarte bună întrebarea. Este foarte important momentul alegerii efectuării histeroscopiei. Atât în cazul histeroscopiei diagnostice, cât și a histeroscopiei intervenționale, momentul ideal va fi imediat după momentul menstruației, în prima parte a ciclului menstrual, când avem un endometru subțire și ne permite efectuarea în condiții de siguranță a acestei proceduri. Dintre pregătirile care trebuie făcute preintervențional, bineînțeles că avem nevoie de un examen bacteriologic al secreției vaginale și un frotiu Babeș Papanicolau – negativ, bineînțeles.

Alina Popa: Domnule doctor, procedura se realizează în blocul operator sau în ambulatoriu?

Dr. Tiberiu Gireadă: Iarăși, în funcție de scopul procedurii, în momentul în care efectuăm o histeroscopie cu scop diagnostic sau explorator al cavității uterine, aceasta poate fi efectuată în regim ambulator, cu analgosedare. Durează foarte puțin. În câteva ore pacienta poate să fie externată. În cazul histeroscopiei intervenționale, aceasta se efectuează tot timpul pe blocul operator, sub anestezie generală. Scopul este cum am zis – îndepărtarea polipilor uterini, a fibroamelor sau secționarea sinechiilor uterine. Indiferent de tipul histeroscopiei, tot timpul vom avea o recuperare rapidă. În cazul histeroscopiei intervenționale este necesară o spitalizare de 24 de ore. Durează puțin. Dacă durează 10 minute în cazul hisperoscopiei exploratorii, în cazul histeroscopiei intervenționale poate să dureze, să zicem, undeva până la 30 de minute. Dar în ambele situații vorbim despre recuperare rapidă, lipsa durerilor postprocedurale și externarea în cel mai scurt timp.

Alina Popa: Are această procedură riscuri? Care ar fi acestea?

Dr. Tiberiu Gireadă: Riscurile sunt minime. Atât riscul infecțios, cât și riscul de sângerare sunt mici. Ar mai fi, foarte rar întâlnit, riscul de perforație, care nu este ceva foarte grav și care poate fi identificat în timpul efectuării procedurii.

Alina Popa: Concluzionez că este o procedură importantă.

Dr. Tiberiu Gireadă: Și la îndemână, și foarte des utilizată.

Alina Popa: Domnule doctor, vă mulțumesc că ați acceptat invitația la dialog!

Dr. Tiberiu Gireadă: Vă mulțumesc și eu foarte mult!

Alina Popa: Vă mulțumesc că ați fost alături de noi. Așteptăm în continuare întrebările voastre și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!