Articole medicale

09.08.2023

Importanța examinării alunițelor pentru diferențierea acestora de melanom

Dr. Madalina-Florina Nastasa

Medic specialist Dermato-venerologie

Importanța examinării alunițelor pentru diferențierea acestora de melanom

Nevii sau aluniţele sunt formaţiuni tumorale benigne localizate pe piele şi/sau mucoase, apărute ca urmare a proliferării celulelor care produc pigment, denumite melanocite. În funcție de momentul apariţiei, nevii pot fi congenitali (prezenţi de la naştere) sau dobândiţi (apăruți pe parcursul vieţii) cel mai adesea ca urmare a expunerii la soare. Numărul alunițelor depinde de factori genetici, acțiunea soarelui asupra pielii și starea sistemului imunitar.

Caracteristicile nevilor (alunițelor)

Nevii (alunițele) pot varia în ceea ce privește culoarea, textura, forma și dimensiunea, în funcţie de cantitatea de pigment pe care o conţin, de adâncimea distribuţiei acestuia la nivelul pielii, precum şi de alte componente vasculare prezente în structura aluniţei. Astfel, acestea pot prezenta următoarele aspecte:

  • culoarea: maro, cafenie, albastră, roșie, roz sau neagră;
  • textura: netedă, rugoasă, plată sau elevată;
  • forma: majoritatea au o formă ovală sau rotundă;
  • dimensiunea: majoritatea alunițelor de pe corp măsoară în jur de 6 mm în diametru. În cazul unor alunițe congenitale, există posibilitatea ca acestea să fie mai mari, acoperind suprafețe extinse de pe față, membre sau trunchi.

Examinarea alunițelor

Controlul regulat al pielii, efectuat fie în cabinetul medicului dermatolog, fie la domiciliu de către pacient, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de depistare a cancerului de piele în fază incipientă.

  • Regula ABCDE

O metodă eficientă în autoexaminarea pielii este regula ABCDE de diferenţiere a aluniţelor normale de melanom, principalele criterii clinice de depistare a acestuia fiind:

A (asimetria): când o jumătate a aluniței nu seamănă cu cealaltă jumătate;

B (marginea, engl. border): când marginile aluniței sunt neregulate, slab definite;

C (culoarea): când culoarea nu este uniformă și sunt prezente mai multe nuanțe;

D (diametrul): când diametrul aluniței este mai mare de 6 mm;

E (evoluția): când apar modificări pe parcursul evoluției leziunii.

Astfel, fiecare persoană își poate autoevalua alunițele după un algoritm simplu și eficient, dar care poate semnala atipii, determinând pacientul să se prezinte rapid la medicul dermatolog. Se recomandă ca autoexaminarea pielii să fie făcută o dată pe lună și să se realizeze într-o lumină foarte bună, în fața unei oglinzi mari, pentru a putea fi văzut întregul corp.

  • Consultul la medicul dermatolog

Cele mai multe alunițe sunt benigne, adică nu sunt canceroase, însă trebuie verificate lunar de către pacient pentru a se observa din timp eventualele modificări de aspect.

Dacă alunițele sângerează, provoacă mâncărime, devin dureroase, ulcerează, cresc în dimensiuni sau prezintă orice altă modificare, trebuie examinate de către medicul dermatolog. De asemenea, persoanele care prezintă expuneri intense/prelungite la soare/solar, care au un număr mare de leziuni sau istoric familial de cancer cutanat trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor leziuni. Alunițele nou apărute pe piele (în special după vârsta de 30 de ani) trebuie investigate riguros de medicului dermatolog pentru a se identifica pe cât posibil cauza apariției, structura și dacă se încadrează în categoria alunițelor cu risc de transformare în cancer cutanat. Medicul dermatolog analizează macroscopic alunițele, dar și cu ajutorul unui dispozitiv - dermatoscop, tehnică numită dermatoscopie.         

Dermatoscopia este o metodă rapidă și non-invazivă care poate diagnostica precoce cancerele de piele. Metoda constă în utilizarea dermatoscopului, care mărește imaginea leziunii, permițând vizualizarea structurilor superficiale și profunde.
Examinarea dermatoscopică nu oferă un diagnostiv de certitudine, în acest sens fiind necesar examenul histopatologic (biopsie și analiza la microscop a leziunii respective), însă această tehnică ne orientează în a lua decizia corectă în ceea ce privește leziunea, evitând astfel exciziile inutile ale alunițelor.
Dacă dermatoscopia manuală poate fi suficientă în cazul pacienților cu un număr mic de alunițe, pentru pacienții cu un număr mare de alunițe care trebuie analizate, iar datele fiecăreia trebuie stocate, s-au dezvoltat aparate performante de analiză, precum sistemul FotoFinder. Acesta efectuează harta dermatoscopică digitală și cartografierea alunițelor. Harta poate fi consultată periodic, pentru a analiza modificările care au intervenit în timp, fiind decisivă în luarea unei decizii de a exciza chirurgical o leziune.

Opțiuni de tratament pentru alunițe, la Arcadia

Multe dintre alunițe nu sunt periculoase, putând fi lăsate pe corp, dar se poate hotărî îndepărtarea lor din următoarele motive:

  • pentru excluderea cancerului cutanat;
  • pentru a elimina o stare de disconfort: alunițele care pot fi iritate de îmbrăcăminte sau de aparatul de ras, cele de pe scalp care pot fi iritate de pieptăn;
  • pentru că oferă un aspect inestetic.

Excizia chirurgicală completă, cu margini de siguranţă, urmată de examenul histopatologic, este recomandată în special pentru aluniţele suspecte (atipice). Prin această metodă se înlătură în totalitate leziunea, fără posibilitatea apariţiei unei recurenţe și se obţine un diagnostic precis asupra naturii şi tipului aluniţei. Nu este o modalitate prin care „se umblă la ea“, cum cred în mod eronat unii pacienți, ceea ce reprezintă de cele mai multe ori şi motivul principal pentru care aceștia nu vin pentru un consult la medicul dermatolog sau nu acceptă tratamentul.

Distrugerea prin radio/electrochirurgie sau vaporizare cu laser CO2 sunt metode mai puţin invazive, cu o vindecare mai frumoasă şi cu un timp de recuperare mai scurt, însă indicate de medic doar în anumite cazuri. În ceea ce privește aceste metode, de cele mai multe ori examenul histopatologic nu se realizează pe întreaga leziune, ci doar parţial și, prin urmare, nu există un diagnostic pozitiv de absenţă a caracteristicilor de malignitate. De asemenea, există un risc de reapariţie a aluniţei pentru că nu există certitudinea microscopică de îndepărtare în totalitate a tuturor celulelor nevice. Se recomandă ca aceste metode terapeutice să fie derulate de către personal specializat şi după o investigare clinică şi dermatoscopică precisă.

Recomandări privind prevenirea apariţiei sau modificării aluniţelor

Putem preveni apariţia aluniţelor şi transformarea lor evitând expunerea la soare/solar, folosind creme cu factor de protecţie solară mare (SPF 50+), folosind îmbrăcăminte de protecţie, cum ar fi pălării cu boruri largi, bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, haine cu protecţie UV şi ochelari de soare. Evitarea expunerii la ultraviolete trebuie începută în copilărie şi trebuie menţinută cu stricteţe la persoanele cu fototip cutanat deschis.

Examinarea alunițelor și tratamentul acestora, dacă este necesar, se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.