Articole medicale

09.02.2024

Incontinența urinară de râs la fetițe: metodă revoluționară de tratament la Arcadia

Dr. Codruta - Olimpiada Iliescu

Medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică

Incontinența urinară de râs la fetițe: metodă revoluționară de tratament la Arcadia
Incontinența urinară de râs la fetițe: metodă revoluționară de tratament la Arcadia

Incontinența apărută în timpul râsului afectează în special fetele cu vârsta cuprinsă între 7-15 ani și se manifestă prin golirea completă a vezicii urinare doar în timpul râsului, din cauza unei relaxări a sfincterului extern, o structură musculară a colului vezical, care îndeplinește funcția de „robinet”.
Acest tip particular de incontinență reprezintă o tulburare micțională non-neurogenă, în care inervația complexă a vezicii nu este afectată. Tratamentul este însă adesea dificil întrucât medicația anticolinergică, utilizată frecvent în alte forme de incontinență la copil, nu reușește cel mai adesea să amelioreze aceste manifestări.
Impactul acestui tip de incontinență asupra calității vieții este negativ, cele mai multe paciente putând prezenta jena de a discuta despre problema lor și frica legată de opțiunile de tratament. În plus părinții doresc abordarea discretă și într-o manieră non-chirurgicală a acestei afecțiuni.

Uroterapia comportamentală: prima linie de tratament pentru incontinență

Uroterapia comportamentală reprezintă prima linie de tratament în tulburările micționale funcționale la copil, însă adeseori ea nu reușește singură să amelioreze semnificativ incontinența de râs. Uroterapia a fost introdusă în practica urologică pediatrică de peste 15 ani și presupune învățarea copilului cum să-și îmbunătățească obiceiurile micționale, prin înțelegerea atât de către copil, cât și de către familia acestuia, a modului în care se produce micțiunea corectă:

  • poziția corectă pe toaletă,
  • asigurarea unui program de golire a vezicii la intervale regulate de timp pentru evacuarea cât mai completă a acesteia,
  • consumul adecvat de lichide,
  • combaterea constipației,
  • sprijin și încurajare,
  • tratamentul corect al infecției urinare,
  • profilaxia cu antibiotice în cazul unor infecții urinare cu caracter recidivant.

Uroterapia, ca metodă unică de tratament se aplică în medie timp de trei luni, perioadă în care copilul va trebui reevaluat de către nefrologul pediatru, pentru a aprecia răspunsul la această linie terapeutică.

O sesiune de tratament cu Emsella echivalează 11.000 de exerciții fizice Kegel

Mușchii planșeului perineal susțin organele pelvine și ajută în același timp la controlul continenței vezicale. Din cauza apariției unor tulburări funcționale, a modificărilor hormonale asociate pubertății sau adolescenței, musculatura pelvină poate deveni ineficientă la creșterea presiunii intra-abdominale din timpul râsului, prin scăderea tonusului acestor mușchi.
Mult timp exercițiile Kegel au reprezentat pentru femeia adultă cu incontinență de stres cea mai utilizată metodă de tonifiere a musculaturii planșeului perineal, fără a se dovedi însă a avea o mare eficiență.
Din păcate, în cazul incontinenței urinare de râs, una dintre problemele principale întâlnite la încercarea de utilizare a exercițiilor Kegel la copii este incapacitatea acestora de a reuși să-și contracte selectiv și eficient mușchii pelvini și de a menține o rutină a acestor exerciții fizice.
Medicamentele utilizate la copii în alte forme de incontinență (anticolinergicele de tipul clorhidrat de oxibutinină sau hidrogenotartrat de tolterodină) nu aduc beneficii majore în incontinența de râs, însă pot genera efecte adverse nedorite, cum ar fi: senzația de uscăciune a gurii, constipația, evacuarea incompletă a urinei din vezică cu apariția reziduului post-micțional, care poate reprezenta un factor favorizant pentru apariția unor infecții urinare.

Tehnologia Emsella și tratamentul incontinenței urinare la Arcadia

Tehnologia electromagnetică focalizată de mare intensitate (HIFEM) utilizează un câmp electromagnetic care trece neinvaziv prin zona planșeului pelvin, interacționează cu neuronii motori ai musculaturii perineale și declanșează contracțiile supramaximale ale acesteia, pe care le menține pentru câteva secunde. Aceste contracții supramaximale sunt independente de comenzile pe care le dă creierul acestei musculaturi și nu ar putea fi obținute în mod normal printr-o acțiune musculară voluntară cum ar fi exercițiul Kegel.
Aplicând aceasta metodă non-invazivă de stimulare electromagnetică la 6 dintre pacientele Arcadia, în ultimele 6 luni, am observat un răspuns prompt, stabil și durabil obținut după cea de-a 2-a ședință la 3 dintre pacientele cu vârsta cuprinsă între 13 și 14 ani, cu dispariția completă a incontinenței de râs.
Protocolul utilizat a cuprins câte 1 ședință/săptămână pe scaunul Emsella, timp de 6 săptămâni consecutive, cu durată de 20 minute/ședință. Pacientele au fost instruite de către kinetoterapeuți în ceea ce privește poziția care trebuie adoptată pe scaun, fiind supravegheate de aceștia pe toată durata desfășurării procedurii.
Rezultatele obținute sugerează că tehnologia HIFEM poate ameliora incontinența de râs la fetițe, fiind o metoda eficientă, neinvazivă, ușor de tolerat de către paciente.

Pentru programarea consultației la nefrologul pediatru, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.