Articole medicale

30.08.2012

Intervenție chirurgicală rară la Spitalul Arcadia

La mijlocul lunii iulie, o echipă interdisciplinară de 9 medici a reconstruit toracele unui pacient printr-o intervenție chirurgicală rară și inovativă, impusă de situația specială a bărbatului. Operația, care a durat peste 6 ore, a fost efectuată la Spitalul Arcadia și a fost o reușită deplină, permițând pacientului să ducă din nou, după mai bine de un an de suferință, o viață normală.

Intervenție chirurgicala complexaLa începutul anului 2011, după 7 ani în care a suferit de un cancer de piele nediagnosticat corect, I.D. - pe atunci în vârstă de 61 de ani - a suferit o intervenție chirurgicală pentru un carcinom spinocelular situat în regiunea subclaviculară stânga, medicii optând pentru o grefare cu lambou de mușchi pectoral. Intervenția a fost reușită, însă radioterapia ce a urmat operației a provocat o radionecroză a țesuturilor din zona afectată.

A rezultat în peretele toracic un defect cutanat cu diametrul de circa 12 cm., iar ulterior zona s-a suprainfectat cu bacilul pioceanic - unul dintre cei mai agresivi germeni, rezistent la aproape toate tipurile de antibiotic. Din acel moment, viața pacientului a devenit extrem de dificilă: a urmat o lungă perioadă de dureri insuportabile, consultații, tratamente de tot felul, drumuri la medici și eforturi inutile pentru stoparea infecției, timp în care numai toaletarea rănii însemna ca pansamentele să fie schimbate de minimum 5 ori pe zi. În gospodăria sa dintr-o comună ieșeană, I.D. s-a transformat din stâlpul casei într-un veșnic pacient, incapabil să mai participe activ la viața familiei sau să se mai bucure de ea.

Intervenția care a permis recuperarea totală a pacientului și rezolvarea definitivă a problemei sale de sănătate a avut loc la Spitalul Arcadia, pe 17 iulie, sub coordonarea dr. Mugurel Bosînceanu, chirurg toracic. „Cel mai important aspect al misiunii noastre era să îndepărtăm țesutul infectat și orice risc de recidivă a infecției. De asemenea, intervenția a avut și un rol de corectare a defectului toracic, și unul de reconstrucție, motiv pentru care în echipa de chirurgi au intrat specialiști din chirurgia generală, din chirurgia plastică și, evident, din chirurgia toracică. Soluția pentru care am optat în cele din urmă a fost una... creativă, dar era singura cu adevărat eficientă: am realizat excizia țesuturilor necrozate și suprainfectate la nivelul peretelui toracic anterior, apoi echipa de chirurgie generală a realizat pediculizarea marelui epiploon, care a fost trecut tunelizat pe sub tegument până în zona defectului parietal, iar în timpul final echipa de chirurgie plastică a realizat grefarea cu lambou cutanat prin alunecare peste marele epiploon. Mai pe înțelesul tuturor, am făcut o grefă cu ceea ce am considerat a fi singurul tip de țesut ce putea lupta cu urmările infecției cu pioceanic, și mă refer aici la marele epiploon, permițând totodată și refacerea peretelui toracic. Èšesutul folosit, marele epiploon, este considerat «cea mai valoroasă autogrefă» datorită faptului că e puternic vascularizat și are puternic rol antibacterian. Noi am «întins» acest țesut astfel că am reușit să îl aducem, prin tunelul subcutanat creat, până în zona defectului toracic. Ulterior, în zona de preluare a lamboului, am realizat o autogrefă de piele", arată dr. Mugurel Bosînceanu, explicând etapele propriu-zise ale operației.

Sub îndrumarea sa, cei 9 medici ai echipei s-au sincronizat perfect în timpul intervenției și au acționat rapid și eficient, pentru a rezolva toate implicațiile cazului: în echipa de chirurgie toracică au mai intrat dr. Cristian Sandu și dr. Luminița Ionescu, echipa de chirurgie generală i-a inclus pe dr. Mircea Costache și dr. Bogdan Filip, echipa de plasticieni a fost alcătuită din dr. Camelia Tamaș, dr. Iulia Dabija și dr. Andreea Corduneanu, iar partea de anestezie-terapie intensivă a fost asigurată magistral de dr. Bogdan Țuțuianu. O mobilizare exemplară, susținută de managementul medical al spitalului cu toate elementele logistice și de organizare necesare.

După fireasca perioadă de refacere, I.D. este astăzi un om renăscut și începe să se bucure de o viață normală. Îi vine cu greu să creadă că suferințele din ultima perioadă au luat cu adevărat sfârșit: „Cel mai important lucru e că a scăpat de dureri, nu mai era om din cauza lor. Acum se plimbă, se odihnește, vrea să se apuce din nou de treabă prin gospodărie", ne spune fiica sa, unul dintre cei patru copii ai familiei. „Părinții mei nu au vrut decât la Arcadia, că îngrijirea e altfel. Am vândut ce-am putut, am făcut și rate la spital, că pentru sănătate faci orice. Și prima operație tot la Arcadia a fost, că tata suferise tare mult înainte, când încercam să aflăm ce are. Doctorița de la Arcadia i-a făcut biopsie, a descoperit boala și a zis că îl operează, că «nu putem lăsa cancerul să-l mănânce de viu». Iar acum, când au apărut complicațiile de la raze și infecție, nici nu mai voiau alții să-l opereze, spuneau că sunt mici șansele. Dar noi am venit din nou la Arcadia, căci ne-am gândit că tata e încă tânăr și e sănătos în rest, are analize bune și nu are metastaze pe nicăieri. Noi suntem foarte mulțumiți acum, operația a reușit și tata a venit acasă după numai patru zile. Am învățat să-l îngrijesc, i-am făcut și injecții, îl ajutăm fiecare cu ce putem. Și să știți că am trimis și pe alții la Arcadia, că au mai multă grijă aici...", încheie cu vorbe simple fiica pacientului, rezumând în câteva cuvinte ani de boală și o adevărată luptă pentru vindecare.

Grupul Arcadia include în prezent două spitale, două policlinici și un centru de imagistică medicală și a împlinit în această vară doi ani de activitate. Spitalul multidisciplinar Arcadia beneficiază de un bloc operator ultramodern cu 4 săli de operații și unități de terapie intensivă aferente, în care se realizează lunar peste 230 de intervenții chirurgicale.