Articole medicale

21.06.2023

Litiaza veziculară și colecistectomia laparoscopică

Dr. Lucian Ambrosie

Medic primar Chirurgie generală

Litiaza veziculară și colecistectomia laparoscopică

Colecistul, vezicula biliară sau, popular, fierea este o anexă a tractului digestiv, localizată în partea inferioară a ficatului, corespunzător zonei ce se poate palpa imediat sub regiunea costală dreaptă.
Colecistul are rolul de a depozita bila, un lichid galben-verzui, cu gust amar, pe care ficatul îl produce încontinuu și care este necesar în digestia grăsimilor. În anumite situații, în cazul unor modificări metabolice sau tulburări ale funcționalității colecistului, se produc așa-numitele „pietre” în interiorul acestuia - litiaza sau calculii veziculari. Aceștia pot fi transparenți (calculi de colesterol pur) sau pigmentari (negri în afecțiunile hemolitice sau maronii în infecții) și, cel mai frecvent, sunt puși în evidență prin ecografia abdominală. Prezența lor poate conduce la o serie de simptome și complicații.

Care sunt simptomele generate de litiaza veziculară? 

Simptomul tipic este durerea în partea dreaptă, imediat sub coaste, ce debutează într-un interval cuprins între 30 de minute și 2 ore de la ingestia unor alimente bogate în grăsimi și poate dura 1 - 2 ore, uneori putând depăși chiar și 24 de ore. Durerea poate iradia în umărul drept sau în spate, între omoplați.
Alte simptome sunt senzația de greață, gust amar, balonare.
În cazul complicațiilor, se pot asocia febra, frisonul, icterul (îngălbenirea pielii și a ochilor).

Ce este colecistectomia și când se recomandă? 

Colecistectomia este operația prin care se îndepărtează vezicula biliară nefuncțională cu tot cu pietrele pe care le conține.
Operația se recomandă în cazul litiazei veziculare simptomatice, al diskineziilor biliare simptomatice, dar și al litiazelor veziculare asimptomatice, descoperite întâmplător cu ocazia unor investigații pentru alte probleme de sănătate, cu scopul de a preveni dezvoltarea posibilelor complicații.

În ce constă colecistectomia?

Colecistectomia laparoscopică a devenit „standardul de aur”, înlocuind intervenția clasică, deschisă încă de la jumătatea anilor 1990. Așadar, este o procedură minim invazivă, realizată sub control video pe un monitor Ultra HD, ce constă în introducerea instrumentelor de lucru prin 4 mici incizii, aspecte ce permit echipei operatorii vizualizarea optimă și îndepărtarea în siguranță a veziculei biliare. În timpul operației, în abdomen se insuflă dioxid de carbon pentru a se crea spațiul necesar, acesta eliminându-se la sfârșitul intervenției. Procedura durează în jur de o oră și se face doar sub anestezie generală.

Complicații posibile în colecistectomia laparoscopică

Ca orice intervenție chirurgicală, și colecistectomia laparoscopică presupune anumite riscuri precum sângerarea, scurgerea de bilă în interiorul abdomenului prin leziuni ale căilor biliare, leziuni ale ficatului sau ale intestinelor, menținerea senzației de amorțire sau mici hernii pe locul inciziilor. De asemenea, în situații rare, în general de sub 1%, operația nu se poate continua laparoscopic și este necesară convertirea la operația clasică.

Perioada de recuperare și reluarea activităților după colecistectomie

După intervenție, în general, se preferă supravegherea în spital pentru 24 de ore pentru controlul durerii, reluarea alimentației și administrarea de medicamente anticoagulante (pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). Apoi, după externare, se vor relua progresiv activitățile precum șofatul, mersul pe jos, până la reîntoarcerea la lucru după 7 - 10 zile.
De asemenea, dieta va trebui să fie una echilibrată, bogată în lichide și fibre alimentare, cu evitarea, pe cât posibil, a alimentelor bogate în grăsimi sau prăjite, preferându-se ca modalitate de gătire coacerea la cuptor, fierberea sau grătarul.

Întrebări frecvente și mituri despre litiaza veziculară și colecistectomia laparoscopică

  1. „Ați scos și fierea sau doar pietrele?”

Intervenția constă în scoaterea completă a veziculei biliare care conține calculi. A scoate doar pietrele înseamnă a lăsa „fabrica” pe loc și, nu doar atât, a lăsa pe loc un organ bolnav care, din cauza funcționării deficitare, a ajuns să dezvolte calculii respectivi.

  1. „Dacă nu mă doare, ar trebui să mă operez?”

Da. Chiar dacă evoluează mult timp asimptomatică, litiaza veziculară poate genera complicații grave precum pancreatită, colecistită acută (infecție), icter obstructiv.

  1. „Am o piatră la fiere, dar nu este mare, deci nu este periculoasă.”

Greșit. Pietrele mici sunt cele mai periculoase pentru că pot migra în căile biliare sau pancreatice, generând icter sau pancreatită.

  1. „Ce se întâmplă cu bila acum când nu mai am colecistul?”

Bila este produsă în mod continuu de ficat și se scurge prin căile biliare direct în duoden; nu se mai depozitează în „rezervorul” de bilă. De aceea, lipsa acelui surplus de bilă necesar în timpul digestiei poate face ca anumite alimente mai grase să fie mai puțin tolerate.


Colecistectomia laparoscopică se realizează în siguranță în cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia.
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.