Articole medicale

24.12.2013

Mese de sărbători fără (t)erori - Trusa medicală de acasă

Dr. Constantin Rusu

Medic specialist Medicină internă

Trusa medicala de acasaUnul dintre misterele Crăciunului, pentru mine, constă în existența unei categorii foarte restrânse de oameni capabili de următoarea performanță: oricât de solicitantă ar fi masa de sărbători, acești semeni reușesc să-i facă față cu brio. Nu tu balonare, nu tu crampe abdominale sau greață. Îi vezi, la capătul „ostilităților", cu sufletul și mai ales cu trupul la fel de ușoare.
Secretul lor? Mister... (Dacă vă gândiți la moderație, vă înșelați: oamenii despre care vă vorbesc sunt, culmea, dintre cei mai pofticioși).
După atâția ani, m-am resemnat cu ideea că intrarea în clubul lor select îmi este cu desăvârșire interzisă. Prin urmare, având presimțirea că nu sunt singurul obligat la moderație și că mulți dintre dvs. sunt în egală măsură revoltați de flagranta inechitate, vă propun să înființăm propriul nostru club, al celor cu stomacul sensibil. Clubul celor nu se pot bucura de o masă bună (a se citi copioasă) de frica unei colici biliare ce pândește după fiecare sărmăluță.
Știu că suntem mulți. Doar uniți vom reuși să facem față privilegiaților sorții, care ne râd în față cu gura plină. Trebuie să știți că lupta este, din start, inegală. Inevitabil, vor exista victime. Mulți dintre noi se vor prăbuși după prima fleică. Nu disperați. Vom fi pierdut o luptă. Totul e să nu pierdem războiul.
Înarmați cu cele necesare, am convingerea că vom izbândi – de aceea, enumăr mai jos câteva lucruri ce nu trebuie să lipsească din ranița oricărui „cavaler al mesei de Crăciun", adică din trusa medicală de acasă, optimă în condiții de supraalimentare cauzată de sărbători.

1.    Suplimentele de tip Panzcebil, Mezym forte, Kreon, Bilichol sau Triferment – cu mențiunea că eficiența maximă se obține luând 2 comprimate ÎNAINTE sau ÎN TIMPUL mesei. Scopul lor este de a preveni eventualul disconfort de după.
Dacă apar totuși simptome precum balonare, durere, greață, puteți trece la artileria grea: omeprazol (SAU similare – pantoprazol, lansoprazol etc.), câte 1 comprimat pe zi. Deși medicamentele din familia omeprazolului au o eficiență remarcabilă, neajunsul lor este timpul relativ lung de intrare în acțiune. Din acest motiv, o soluție practică pentru arsurile la stomac sau în capul pieptului sunt medicamentele de tip Gaviscon sau Maalox (de preferat forma lichidă – câte 2 linguri odată).

2.    Strict pentru senzația de greață se pot lua Metoclopramid SAU Motilium (câte 1 comprimat, repetat, dacă e nevoie, după câteva ore). Pentru crampele abdominale, puteți folosi Meteospasmyl, No-Spa sau Debridat (în doza de 1 comprimat la 8 ore, dacă este nevoie).

3.    Senzația de balonare se poate ameliora cu Espumisan (câte 2 comprimate odată, repetate, dacă e nevoie, până la 6 comprimate pe zi).

4.    Unele alimente, din cauza prelucrării termice insuficiente sau conservării defectuoase, pot deveni medii de cultură pentru diverși microbi. Odată ajunși în stomac, acești microbi pot declanșa minidrame digestive (febră, vărsături, diaree, stare generală extrem de dezagreabilă), simptome care pot dura câteva zile.
Oricât de dramatice ar părea, aceste accidente au o evoluție spontan favorabilă și nu necesită vreun tratament specific. E foarte important să beți suficientă apă (măcar 2 litri pe zi); pentru diaree puteți dizolva 2 plicuri de Smecta într-un pahar cu apă, repetat de 2-3 ori/zi.
Dacă, în ciuda medicamentelor, simptomele persistă, sfatul meu este să vă luați inima în dinți și să mergeți la medic. În astfel de situații, suflatul în iaurt este infinit preferabil. Riscul unei colecistite sau pancreatite acute, deși relativ mic, este suficient de sever pentru a nu fi ignorat.

Cu o pregătire riguroasă bazată pe sfaturile de mai sus, îmi permit să vă urez cu mâna pe inimă „poftă bună” și să mă pregătesc și eu, ca tot omul, pentru excesele culinare inevitabile ale sfârșitului de an. Trusa medicală mi-am pregătit-o deja...