Articole medicale

23.08.2023

Monitorizarea tensiunii arteriale acasă

Dr. Maria Gavrilas

Medic primar Cardiologie, Medicină internă

Monitorizarea tensiunii arteriale acasă

Tensiunea arterială (TA) este presiunea exercitată de sânge asupra pereților vaselor de sânge, adică presiunea sângelui în sistemul arterial. Aceasta se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg) și este exprimată printr-un set de două valori: tensiunea arterială sistolică sau maxima (presiunea în timpul contracției inimii) și tensiunea arterială diastolică sau minima (presiunea în timpul relaxării inimii).
Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub numele de tensiune arterială ridicată, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare. Netratată, aceasta are consecințe grave asupra inimii și vaselor de sânge, crescând riscul de afecțiuni ale inimii, accident vascular cerebral, insuficiență renală etc.

Există mai multe modalități și dispozitive de măsurare a tensiunii arteriale: măsurare automată (utilizând tensiometrul electronic) sau manuală; monitorizarea TA se poate face la domiciliu (automat sau manual), la cabinetul medical sau farmacie, cu ajutorul unor dispozitive și aplicații mobile sau monitorizare automată continuă (ABPM).
Monitorizarea tensiunii arteriale acasă este o metodă valoroasă de apreciere a stării de sănătate și este importantă pentru:

  • detectarea precoce a hipertensiunii arteriale, care permite intervenția terapeutică la timp și previne complicațiile;
  • aprecierea eficienței tratamentului medicamentos, atât la inițierea acestuia cât și în urmărirea evoluției. Măsurarea TA la domiciliu permite medicului să personalizeze schema de tratament, să o ajusteze cât mai precis;
  • diferențierea hipertensiunii arteriale „de halat alb” (când pacientul are valori crescute doar la cabinetul medical, iar la domiciliu are valori normale) sau a hipertensiunii arteriale „mascate” (când la cabinetul medical valorile sunt normale, iar la domiciliu pacientul prezintă valori peste normal);
  • depistarea precoce a unei hipertensiuni arteriale gestaționale sau a preeclampsiei în sarcină;
  • reducerea anxietății, întrucât monitorizarea la domiciliu a TA diminuează anxietatea legată de vizitele prea frecvente la cabinetul medical și oferă mai mult control în gestionarea acestei afecțiuni.

Pași de bază pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale la domiciliu

  1. Asigurați-vă că aveți un tensiometru corect calibrat și care funcționează bine. Urmați instrucțiunile producătorului pentru a-l seta corect. Se recomandă ca manșeta tensiometrului să fie de dimensiune corespunzătoare, iar tensiometrul să fie pentru braț.
  2. Stați într-o poziție relaxată, în șezut, cu spatele drept, sprijinit, cu picioarele fixate pe podea (fără să fie încrucișate).
  3. Nu fumați, nu beți cafea și nu faceți efort fizic cu mai puțin de 30 de minute înainte, ci stați relaxat, într-o cameră liniștită.
  4. Sprijiniți brațul confortabil pe o suprafață plană (masă), la același nivel cu inima. Îmbrăcați o îmbrăcăminte ușoară, care permite expunerea brațului gol. Așezați manșeta tensiometrului pe brațul gol, cu tubul de aer orientat spre centrul interior al brațului și manșeta așezată la 2-3 degete deasupra cotului. Nu vorbiți și nu vă mișcați în timpul măsurătorii.
  5. Porniți tensiometrul. Acesta va afișa valorile obținute. Puteți să le stocați în memoria aparatului sau să le treceți într-un carnețel. Primul număr afișat reprezintă valoarea TA sistolice, iar al doilea număr al celei diastolice. Repetați măsurătoarea înca o dată, la interval de 1-2 minute pentru a asigura consistența datelor.
  6. Comparați valorile cu intervalul normal de referință și adresați-vă medicului dacă sesizați diferențe semnificative.
  7. Măsurați TA în același moment al zilei, de regulă dimineața după micul dejun și seara. Se recomandă să monitorizăm TA timp de două săptămâni după inițierea sau schimbarea schemei de tratament și timp de o săptămână înainte de vizita la cabinetul medical.

De reținut că la pacienții cu fibrilație atrială sau alte aritmii nu se recomandă măsurarea TA cu tensiometrul electronic pentru că în acest caz tensiometrul nu poate reda valorile exacte.

Interpretarea rezultatelor monitorizării tensiunii arteriale

Interpretarea rezultatelor monitorizării TA se face în funcție de cele două valori: TA sistolică și TA diastolică. Astfel vorbim despre:

  1. Tensiune arterială normală: când valorile sunt în jur de 120/80 mmHg;
  2. Prehipertensiune arterială: dacă TA sistolică este între 120-139 mmHg, iar TA diastolică între 80-89 mmHg. Aceasta indică risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială și ar putea necesita ajustări ale stilului de viață;
  3. Hipertensiune arterială gradul 1: când TA sistolică este între 140-159 mmHg și TA diastolică între 90-99 mmHg. În acest caz ne prezentăm la medic pentru evaluare;
  4. Hipertensiune arterială gradul 2: când TA sistolică este mai mare de 160 mmHg, iar TA diastolică mai mare de 100 mmHg. Este important să urmați tratament și să fiți monitorizat de medic.

Când este necesară prezentarea la medicul cardiolog?

Există motive de îngrijorare în următoarele situații:

  • când găsim constant cifre peste valorile normale;
  • când există creșteri semnificative sau dacă apar creșteri bruște ale valorilor TA, comparativ cu măsurătorile anterioare;
  • dacă aceste creșteri tensionale se însoțesc de durere de cap severă, amețeli, tulburări de vedere, durere în piept, palpitații, dificultate la respirat;
  • când valoarea TA sistolice este peste 180 mmHg și a TA diastolice este peste 120 mmHg sau mai mare. Acest lucru poate însemna o criză hipertensivă și necesită intervenția medicului. De regulă nu ne alarmăm după o singură măsurătoare. Se recomandă repetarea acesteia și dacă TA se menține peste aceste valori atunci este important să ne prezentăm cât mai repede la medic.

În general, orice îngrijorare legată de valorile TA sau simptomele sugestive de hipertensiune arterială nu trebuie să fie neglijate. Tratamentul instituit precoce previne complicațiile severe pe care le poate da hipertensiunea arterială netratată.
Pentru programarea unei consultații în Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.