Articole medicale

19.12.2022

O nouă intervenție bariatrică, soluție pentru reîngrășarea după Gastric Sleeve

Dr. Sebastian Ralea

Medic specialist Chirurgie generală

O nouă intervenție bariatrică, soluție pentru reîngrășarea după Gastric Sleeve

Caracterul cronic al obezității supune pacienții la riscul de a nu menține rezultatele obținute după o intervenție de Chirurgie a obezității dacă nu respectă un program de urmărire riguros pentru tot restul vieții. Acesta presupune consultații de Chirurgie bariatrică și metabolică ulterioare, la intervale regulate de timp, consultații de nutriție, adresare, la nevoie, către un psiholog pentru terapie comportamentală cu obiectivul corectării comportamentelor alimentare compulsive.

O pacientă obeză a beneficiat în septembrie 2008, într-o altă instituție, de o operație de gastroplastie verticală de reducție de tip Gastric Sleeve, având la momentul intervenției o greutate de 129 kg pentru înălțimea de 1,7 m. Indicele de masă corporală (IMC) de 44,6 kg/mp plasa pacienta în categoria obezității de grad 3, supranumită și obezitate morbidă prin riscul semnificativ crescut de comorbidități - afecțiuni corelate obezității. După intervenția de Gastric Sleeve, în primele 6 luni, pacienta a înregistrat o pierdere în greutate foarte eficientă (56 kg), scăzând până la 73 kg (IMC 25,2 kg/mp).

Pacienta a recâștigat în greutate, prezentându-se în 2021 în consultație la Spitalul Multidisciplinar Arcadia cu aproape toate kilogramele recâștigate, cântărind în acel moment 120 kg (IMC 41,5 kg/mp). Pacienta redevenise obeză de grad 3.

În urma bilanțului specific efectuat înaintea unei reintervenții, pacienta a fost considerată eligibilă, iar în noiembrie 2021 a beneficiat de o a doua intervenție de Chirurgie bariatrică și metabolică: Gastric Bypass cu o singură anastomoză (în Omega).

După cea de-a doua intervenție chirurgicală, pacienta a început să piardă din nou în greutate, iar la ultima prezentare în consultație, în mai 2022, la 6 luni după conversia în Gastric Bypass cu o sigură anastomoză, pacienta pierduse deja aproape 30 kg, cântărind 90 kg. Durata de pierdere în greutate după o intervenție chirurgicală dedicată obezității este în medie cuprinsă între 1 și 2 ani, cu o medie de 18 luni. Putem aprecia, prin urmare, că acest rezultat nu este rezultatul final, pacienta având o marjă de încă 6 luni – 1 an pentru a scădea în greutate. Pacienta nu s-a prezentat la următoarele 2 controale în ciuda recomandării de a veni la fiecare 3 luni în primii 2 ani după intervenție.

Urmărirea pacienților de o manieră multidisciplinară este esențială pentru a ne asigura de înscrierea pe o traiectorie corectă a scăderii în greutate, de o funcționare corectă a operației - mecanismul pus la dispoziție ca instrument pentru slăbire, de o bună urmărire a calității și ritmului meselor zilnice, de o stimulare, cu ocazia fiecărei întrevederi la controale, a adoptării în igiena de viață a unui program de mișcare activă care nu trebuie să fie extenuantă și în niciun caz să sperie pacientul. Este vorba de doar 20-30 de minute de mișcare zilnică în regim cardio, care sunt absolut necesare obținerii celor mai bune rezultate și menținerii lor. Nu în ultimul rând, în cazul în care cu ocazia acestor controale se constată vicii comportamentale alimentare care pot beneficia și de suport psihologic, pacientul este adresat psihologului din echipa de urmărire. Pacienții consideră adesea că dacă se simt bine, dacă obțin o greutate pe care și-au dorit-o nu mai este necesar să vină la controale, ceea ce este o atitudine total greșită și care îi predispune la riscul de a nu obține cel mai bun rezultat, dar și la riscul de a dezvolta carențe care prin cumulare în timp pot pune probleme de sănătate pacienților. Aceste carențe pot fi prevenite prin controale biologice, adică analize de sânge efectuate cu ocazia fiecărui control periodic care trebuie realizat cu o ritmicitate de o dată la 3 luni în primii 2 ani după intervenție, o dată la 6 luni în următorii 3 ani și după al 5-lea an o dată pe an pentru tot restul vieții sau de câte ori este nevoie.

Unul dintre motivele pentru care pacienții nu respectă uneori programul de urmărire propus este aderarea lor la informații împărtășite online. Meritul acestor comunități online este că permit pacienților să își împărtășească experiențele personale și uneori să învețe lucruri bune unii de la alții. Dezavantajul aderării depline la obținerea de informații din mediul online este îndepărtarea pacientului de urmărirea de specialitate. Ca urmare a unei tendințe sociale valabile în toate domeniile, atunci când pacientul regăsește online informații difuzate de alți pacienți în pielea cărora se regăsește, este foarte ușor să adere deplin la a-și procura informațiile din acest loc pentru că astfel este satisfăcută și comoditatea de a nu se deplasa la medicul care îi poate oferi informații de specialitate și o urmărire riguroasă și corectă. Prin urmare, comoditatea obținută prin evitarea unei deplasări și a costurilor urmăririi îi face pe pacienți să adere prea ușor la această manieră de a obține informațiile de care au nevoie, care nu este cea mai corectă. Aceeași afecțiune nu se manifestă întotdeauna la fel la doi pacienți diferiți, iar evoluția pacienților după o intervenție bariatrică nu poate fi aceeași urmând același plan de nutriție și același plan de activitate fizică.