Articole medicale

18.01.2024

Remedii homeopate pentru sindromul febril la copil

Dr. Ionela-Adina Apetri

Medic specialist Pediatrie

Remedii homeopate pentru sindromul febril la copil

Homeopatia este o metodă de tratament ce abordează copilul ca pe un întreg unic și ține cont de integralitatea sa și de evoluția sa dinamică, cu toate aspectele sale fizice, mentale, emoționale, spirituale și chiar sociale, necesitând o evaluare și o terapie individualizate. Ea analizează nu doar boala ci și înclinația spre boală, oferind astfel atât posibilitatea tratamentului curativ, cât și a celui profilactic.

Principiul analogiei înțeleasă ca similitudine este principiul esențial al homeopatiei, din care îi provine și denumirea (gr. Homoios – similar și pathos – boală). Acest principiu înseamnă că un tratament homeopat poate cauza o serie de simptome la o persoană sănătoasă, dar poate trata o persoană bolnavă care prezintă simptome și semne similare.
Acest concept a fost reluat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de medicul german Samuel Hahnemann, punând bazele unui întreg sistem medical al cărui motto latin este „similia similibus curentur”, ca și vechea vorbă românească „cui pe cui se scoate”.

Paleta terapiilor complementare și alternative este foarte largă, homeopatia ocupând totuși un loc aparte, prin beneficiile ei principale:

  • blândețea acțiunii remediilor;
  • tratarea organismului ca întreg;
  • este potrivită tuturor vârstelor;
  • lipsa toxicității chimice și a efectelor adverse;
  • lipsa apariției dependenței medicamentoase;
  • ameliorarea atât a stării fizice, cât și a celei emoționale.

Medicamentele homeopate se numesc remedii. Acestea sunt preparate din substanțe de origine naturală și derivă din surse animale, minerale și vegetale. Remediile homeopate înregistrate sunt în număr de peste 4000, 60% dintre acestea fiind de origine vegetală (fructe, legume, flori, scoarțe, rădăcini, muguri, semințe).

Durata tratamentului homeopat
variază în funcție de: vârsta pacientului, nivelul său de sănătate, stadiul bolii, terenul genetic și medicația supresivă folosită.
Pentru orice prescripție homeopată este indicat să existe un interval de 20-30 de minute înainte și după administrare în care nu se mănâncă și nu se bea nimic.
Remediile homeopate încep să acționeze imediat după administrare: de la un efect în câteva minute, ore, până la câteva luni. Timpul de vindecare diferă de la pacient la pacient. Un tratament homeopat efectiv necesită răbdare, implicare activă și un proces de autoanaliză din partea pacientului.

Febra reprezintă simptomul cel mai frecvent pentru care copiii ajung la medic. Febra este definită ca fiind o temperatură a corpului de 38°C sau mai mult. Febra la copii poate avea multiple cauze, cum ar fi o infecție cauzată de bacterii, virusuri sau alte microorganisme.

Febra se poate manifesta prin următoarele simptome:

  • copilul este apatic, letargic;
  • copilul își pierde apetitul, poate deveni confuz;
  • copilul poate acuza dureri de cap;
  • sugarul poate prezenta irascibilitate, respirație accelerată, tulburări de somn, letargie, plânsete.

Trei remedii homeopate sunt indicate frecvent la debutul unei viroze respiratorii cu febră: Belladonna, Gelsemium sau Arsenicum album, în diluții între CH9 sau CH30.
Aconitum napellus este recomandat în febra cu debut acut, ce survine după expunerea corpului transpirat la aer rece. Febra este înaltă, tegumentele fiind fierbinți și uscate. Copilul prezintă agitație, sete intensă și este anxios.
Arsenicum album este utilizat când viroza respiratorie acută/gripa debutează cu simptome digestive (vărsături și diaree). Copilul este anxios, friguros și prezintă sete, potolită cu mici înghițituri de apă.
Belladonna este indicat în caz de febră mare cu debut brusc, când fața este roșie, tegumentele fierbinți, mâinile și picioarele reci, iar pielea transpiră doar în zonele acoperite. Febra este însoțită de o cefalee pulsatilă, iar copilul nu are senzație de sete.
Bryonia se recomandă când alături de febră apare uscăciunea mucoaselor (gură, buze), iar buzele sunt fisurate. Copilului îi este sete la intervale mari de timp și consumă cantități mari de apă. Starea acestuia este agravată prin mișcare, deci copilul va prefera să stea mai mult în poziție orizontală și în liniște. Tusea, dacă este prezentă, va fi însotiță de durere în piept.
Ferrum phosphoricum se recomandă în cazul copiilor nervoși, sensibili, cu anemie, fiind util în stadiile inițiale ale inflamațiilor (bronșită, otită, pneumonie).
Gelsemium este util în febra nu foarte mare, însoțită de frisoane și dureri musculare, în care nu este prezentă senzația de sete. Copilul va fi foarte obosit și se va simți confortabil învelit.
Rhus toxicodendron este recomandat în febra apărută după o expunere în ploaie sau după o baie în mare/lac. Copilul resimte durere în tot corpul, care este ameliorată prin mișcare. Totodată, își simte gura uscată și îi este foarte sete. În plus, apare o depunere pe limbă, iar vârful acesteia este roșu.
Chamomilla se recomandă cel mai frecvent în febra survenită în erupția dentară, care nu crește peste 38°C. Copilul este capricios și agitat, dar poate fi liniștit prin legănare sau plimbare în brațe sau cu mașina.

Acestea sunt doar o parte dintre remediile homeopate pentru combaterea febrei, medicul specialist recomandând o terapie personalizată în funcție de starea copilului și caracteristicile specifice ale fiecărui remediu.
Pentru programări, părinții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.