Articole medicale

30.06.2021

Rinofima – nasul mare și roșu

Dr. Tiberiu George Hrisca

Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

Rinofima – nasul mare și roșu

Rinofima reprezintă creșterea în volum a nasului, începând dinspre vârf și aripile nazale și progresând către rădăcină. Afecțiunea cutanată este caracterizată prin hipertrofia glandelor sebacee și a țesutului care le înconjoară, asociată cu dilatația vaselor sanguine, determinând un aspect de nas inflamat, neregulat, de culoare roșie, cu porii dilatați.

Rinofima este un subtip de rozacee (o boala inflamatorie a pielii caracterizată printr-o erupție roșiatică ce afectează obrajii, fruntea și nasul). Rozaceea netratată evoluează în timp și frecvent se agravează, formând rinofima.


Foto: Aspect preoperator

Rosacea poate precede sau chiar însoți rinofima. Cu toate acestea, cauza exactă a rinofimei nu este pe deplin cunoscută. Se consideră ca mecanismul care stă la baza aspectului lobulos și neregulat al nasului este vasodilatația superficială și neregulată, inflamația, fibroza și mărirea în volum a glandelor sebacee, cu apariția unui edem cronic al dermului. În trecut, această afecțiune a fost asociată în mod greșit cu consumul exagerat de alcool, dar s-a constatat că nu există legatură între alcool și rinofima. 

Afecțiunea este prezentă mai ales la bărbații cu vârste între 50 și 70 ani. 

Consultația la medicul specialist 

Aspectul caracteristic rinofimei constă în culoarea roz-roșiatică și îngroșarea tegumentului, cu multiple vase dilatate situate superficial și exces de sebum, cu vârful și aripile nazale mărite în volum și prezența de formațiuni nodulare la nivelul nasului ce pot asocia și probleme respiratorii din cauza obstrucției nazale sau obturarea vederii prin limitarea câmpului vizual. Foarte rar, aceste modificări pot apărea și la nivelul urechii sau bărbiei. Într-o proporție mică de cazuri, rinofima poate evolua spre malignizare, cu apariția pe suprafața tegumentului a unui carcinom bazocelular.
După diagnostic, se poate institui cea mai bună opțiune de tratament.

Tratamentul Rinofimei
 

Opțiunile de tratament valabile în cazul rinofimei sunt reprezentate de tratamentul medicamentos sau chirurgical
Tratamentul medicamentos are ca scop principal tratarea rozaceei ce stă la baza simptomelor. Efectele acestei terapii sunt benefice atunci când rinofima se află într-o fază incipienta, fără o simptomatologie severă. Isotretinoina administrată pe cale orală este adesea utilizată ca primă linie de tratament. Antibioticele orale sau topice pot ameliora roșeața sau inflamația din zona afectată. Acidul azelaic și ciclosporina pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor asociate.

Intervenția chirurgicală reprezintă cea mai buna opțiune pentru tratamentul de lungă durata a rinofimei. Este important ca aceasta să se efectueze cât mai repede posibil, pentru a preveni desfigurarea permanentă a pacientului, având în vedere că țesuturile și a vasele de sânge continuă să crească. Printre opțiunile chirurgicale amintim:

  • dermabraziunea – ajută la îndepărtarea straturilor excesive de piele;
  • excizia cu bisturiul urmată de epitelizare dirijată;
  • excizia cu bisturiul urmată de acoperirea prin grefă de piele;
  • tratamentul cu radiofrecvență – permite o vindecare mult mai rapidă.

Rinofima: intervenția chirurgicală
 

Tratamentul pe care îl recomand în cazul Rinofimei constă în remodelarea, sculptarea nasului și îndepărtarea excesului de țesuturi moi prin radiofrecvență – laser, urmat de re-epitelizare. Această tehnică se realizeaza în cele mai bune condiții în Spitalul Arcadia și determină rezultate net superioare tratamentului clasic sau a tehnicii de excizie și grefare. Datorită exciziei prin radiofrecvență, trauma asupra țesutului este minimă, permițând reepitelizarea rapidă a tegumentului încă după prima săptămână.


Foto: Aspectul la 8 zile postoperator, cu începerea epitelizării țesutului

La 2-3 săptămâni postoperator, pielea capătă un aspect natural, urmând ca la 4 săptămâni aspectul să se definitiveze.

Intervenția chirurgicală este realizată sub anestezie generală sau locală (pentru zone mici), durează sub o oră, iar pacientul poate fi externat a2-a zi cu un pansament special, urmând ca acesta să fie schimbat la o săptămână după intervenția chirurgicală. Postoperator, este indicată aplicarea cremei cu protecție solara (cel puțin SPF 50) și evitarea razelor UV.


Foto: Aspectul la 15 zile postoperator. Rezultatul final apare după 4 săptămâni postoperator

Rinofima: ce se întâmplă în lipsa tratamentului?
 

În absența tratamentului chirurgical, Rinofima va progresa, nasul își va mări constant volumul. Pot apărea probleme respiratorii sau obturarea vederii. Va apărea o deformare excesive, care poate conduce la simptome psihologice secundare din cauza aspectului deranjant.
Tratamentul chirurgical rămâne singura opțiune, iar remodelarea nasului, cu îndepărtarea excesului de țesuturi moi prin radiofrecvență-laser este tehnica chirurgicală recomandată pentru a preveni progresia Rinofimei și a redobândi aspectul natural al nasului.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor