Articole medicale

26.09.2022

Rolul psihologului în activitatea de Spital

Psih. Roxana Rusu

Psiholog clinician autonom; Psihoterapeut integrativ în supervizare Psihologie

Rolul psihologului în activitatea de Spital

Psihologia clinică este unul dintre domeniile vaste ale psihologiei. Această ramură abordează probleme sau dificultăți de natură temporară sau permanentă, apărute în modul în care funcționează psihicul uman.
Psihologul clinician este cel care realizează evaluarea cauzelor care stau la baza declanșării suferinței pacientului, contribuie la prevenția dificultăților psiho-emoționale prin implicarea sa în procesul de psiho-educație al pacienților și asistă pacientul în perioadele solicitante și provocatoare.  

Psihologul realizează diagnosticul anumitor forme de tulburări în sfera funcționării psihice precum și intervenții terapeutice de scurtă sau de lungă durată, în funcție de condițiile psihologice și de asocierea lor cu dezvoltarea anumitor tulburări/simptome pe care le manifestă pacientul la nivel corporal.
Principiul de bază de la care pornește interacțiunea cu pacientul este acela că: fiecare persoană trebuie privită ca o ființă vie, unică, cu specificul și nevoile proprii, cu propria poveste de viață și interpretare asupra propriei vieți.
Consilierea psihologică abordează în general subiecte ce țin de capacitatea fiecăruia de a face față stresului cotidian, dificultăți legate de profesie, dificultăți în sfera relațiilor de cuplu și familie, stresul legat de dificultăți emoționale și relaționale precum și strategii pentru optimizarea binelui perceput de fiecare dintre noi.
Evaluarea psihologică se realizează cu instrumente profesionale, țintite pe anumite zone specifice de explorare a psihicului uman, menite să asigure prin modul în care au fost create și validate științific, un nivel cât mai ridicat de obiectivitate în informațiile care rezultă din aplicarea lor.
Obiectivele intervențiilor din consilierea psihologică pot consta în descărcare emoțională și relaxare, gestionarea mai bună a comportamentelor novice sau adictive, descoperirea metodelor de coping în situații de stres și în situații delicate din punct de vedere medical, obținerea complianței terapeutice precum și oferirea de suport psihologic familiei pacientului.
Modelul bio-psiho-social de acceptare a afecțiunilor cronice plasează foarte clar introducerea în medicină a înțelegerii modului subiectiv în care este trăită condiția de boală, faptul că pacientul se poate mobiliza, autonomiza și participa împreună cu toată echipa medicală în lupta cu afecțiunea de care suferă.
Este observat pe analiza evoluției multor pacienți faptul că procesul de acceptare a unei afecțiuni cronice nu vine de la sine, presupune o serie de reglări psihice, adaptare la subiectivitatea și unicitatea pacientului.

În procesul de consiliere psihologică relația terapeutică este în special caracterizată de o alianță de lucru și este descrisă de colaborare, încredere din partea pacientului față de terapeut, încrederea pacientului că simptomatologia va fi diminuată sau eliminată și mai ales de acceptarea necondiționată a pacientului de către terapeut. Procesul de consiliere psihologică reduce de la sine anxietatea pacientului, fapt ce va reduce la rândul său semnele și simptomele, creează pacientului o nouă experiență emoțională și îl ajută să facă diferența obiectivă la nivel emoțional între trecut și prezent.
În activitatea sa de spital, psihologul clinician poate fi un aliat de bază pentru pacienți în situații delicate precum:

  • condiția psihică asociată intervențiilor chirurgicale,
  • condiția psihică asociată maternității,
  • condiția psihică asociată pacienților în condiții terminale precum și a familiei acestora,
  • condiția psihică asociată pacienților geriatrici,
  • condiția psihică asociată diabetului zaharat și bolilor de nutriție,
  • condiția psihică asociată bolnavilor cardiaci,
  • condiția psihică asociată bolilor autoimune,
  • condiția psihică asociată bolilor neurologice,
  • condiția psihică asociată bolilor oncologice,
  • condiția psihică asociată procesului de recuperare medicală după traumatisme fizice,
  • condiția psihică asociată bolilor cronice ale dermei: psoriazisul,
  • consilierea psihologică în tulburări de tip workaholism și burnout,
  • condiția psihică asociată copiilor și părinților în situații de internare.

În Rețeaua Medicală Arcadia, psihologul clinician face parte din echipele multidisciplinare care au în centru nevoile de sănătate ale fiecărui pacient.