Articole medicale

19.02.2019

Sarcina incipientă: semne și simptome

Dr. Cristina Buzgar

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Deși multe sarcini apar spontan și iau părinții pe nepregătite, mult cupluri își planifică concepția și așteaptă cu nerăbdare primele semne și simptome care confirmă sarcina.

Daca vă doriți să concepeți un copil, evitați consumul de cafea și alte substanțe stimulante care pot afecta bebelușul, purtați mască și mănuși când folosiți substanțe pentru curățenie, evitați să stați în mediu toxic sau în mirosuri de lacuri și vopsele și, mai ales, limitați la maximum medicația fără recomandare medicală.

Care sunt primele semne de sarcină?
 

Primele semne de sarcină pot apărea încă din primele 5 zile de la fertilizare. Printre primele simptome recunoscute se numără:

  • oboseala accentuată;
  • urinări frecvente;
  • sângerări ușoare și crampe;
  • mărirea și sensibilitatea sânilor;
  • grețuri și sensibilitate la mirosuri.
  1. 6-10 zile de la concepție: implantarea ovulului fertilizat poate duce la crampe și sângerări.
  2. 7-14 zile de la concepție: sânii sunt mai grei, plini și mult mai sensibili, uneori dureroși.
  3. 7-14 zile de la concepție: apar oboseala și epuizare, cauzate de creșterea nivelului de progesteron.
  4. 7-14 zile de la concepție: creșterea nivelului de estrogen poate cauza vărsături și „grețurile de dimineață".

Sângerarea de implantare este scăzută cantitativ și, de obicei, este de culoare roz sau maronie. În timpul sângerării de implantare, blastocitul este atât de mic, încât abia poate fi văzut cu ochiul liber. Odată ce implantarea are loc în uter, blastocitul devine embrion. Unele femei pot avea, pe lângă aceste sângerări de implantare, și crampe abdominale, în timp ce alte viitoare mămici nu manifestă niciunul dintre aceste simptome. Chiar dacă aceste simptome nu se manifestă în cazul dumneavoastră, nu vă faceți griji – puteți fi însărcinată.

Umflarea și sensibilitatea sânilor, uneori însoțite de durere, sunt deseori asociate primelor simptome de sarcină. Areolele pot fi mai închise la culoare, iar venele sunt mai pronunțate. Sânii pot părea mai grei și plini și deseori devin dureroși la atingere, creând disconfort. Sensibilitatea sânilor în timpul sindromului premenstrual se datorează creșterii nivelului de progesteron și estrogen. Nivelul acestor hormoni crește înainte de menstruație, cauzând creșterea glandelor mamare. Acest lucru duce la sensibilitate dureroasă și umflarea sânilor. Durerea începe chiar înainte de menstruație și dispare în timpul sau imediat după ce menstruația este completă.

Este normal să vă simțiți obosită și epuizată pe parcursul primelor 12 săptămâni de sarcină. Uneori sunt necesare 10-12 ore de somn, dar chiar și atunci oboseala se instalează rapid. Corpul suferă modificări metabolice extrem de rapide, pentru că se pregătește pentru sarcină și pentru a asigura creșterea embrionului. Oboseala și epuizarea dispar curând, după aproximativ săptămâna a 12-a de sarcină.

În timpul sarcinii, simțul mirosului manifestă schimbări importante. Unele mirosuri devin extrem de plăcute și apetisante, în timp ce mirosuri comune devin extrem de neplăcute și pot duce la stări de greață. Nu toate viitoarele mămici, însă, experimentează aceste stări.

Manifestate mai ales la începutul sarcinii, grețurile sunt puse pe seama schimbărilor metabolice ale organismului (eliberarea hormonului de sarcină). Se pot menține întreaga zi, dar își fac mai pregnant prezența dimineața. Aproximativ 50% dintre femeile însărcinate experimentează aceste stări la începutul sarcinii.

Ce alte semne pot indica sarcina?
 

Urinarea frecventă poate fi un semn de sarcină. Acesta se poate remarca încă din primele săptămâni și poate continua până în ultimul trimestru de sarcină. Cuza principală? Creșterea volumului de sânge care ajunge la rinichi cu 30 până la 50%. În consecință, la scurt timp după concepție, volumul urinar crește cu până la 25%. Urinarea frecventă poate fi, de asemenea, cauzată de presiunea fizică datorată creșterii uterului și este mai frecventă în primul și ultimul trimestru de sarcină. Acest lucru este normal și nu trebuie să te determine să te hidratezi mai puțin. Este recomandat consumul de lichide pentru a menține o sarcină sănătoasă.

Constipația este un semn de sarcină cauzat de schimbările nivelului de progesteron din organism, fapt care încetinește mișcarea alimentelor în intestine. Cu cât alimentele rămân mai mult în intestine, cu atât apa este reabsorbită, ducând la constipație. O primă măsură de combatere a constipației în timpul sarcinii este dieta corespunzătoare, bogată în fibre și fructe proaspete. De asemenea, poți consuma mai multa apă și recomandăm să eviți mesele copioase.

Cel mai cunoscut semn de sarcină este amenoreea – absența menstruației. Amenoreea poate apărea și în absența sarcinii. Recomandăm efectuarea unui test de sarcină înainte de a începe investigarea altor posibile cauze de lipsa a menstruației.

Testul de sarcină
 

În cazul unei menstruații regulate, la intervale de 28-30 de zile, ovulația și concepția au loc în ziua 14, la două săptămâni după începerea menstruației. Chiar și în aceste condiții, de funcționare normală a organismului, perioada fertilă se extinde pe durata a 7-10 zile (zilele 10 și 20 ale ciclului menstrual). Dacă ciclurile menstruale sunt neregulate, este mai dificil este de stabilit în ce moment a avut loc concepția.

Există două tipuri de teste de sarcină: cel pentru acasă, care detectează hormonul beta HCG în urină, și cel de laborator, care detectează același hormon, dar în sânge. Testul de urină, depistează sarcina aproximativ după 14 zile de la ovulație. Multe teste de sarcină pentru acasă, susțin ca pot depista cu o eficiență de 99% sarcina încă din prima zi a întârzierii ciclului menstrual, totuși acest lucru trebuie privit cu rezerve – dacă un test se pozitivează înseamnă că sarcina există, dar dacă nu se pozitivează, nu semnifică neapărat lipsa sarcinii. Testul trebuie repetat, existând posibilitatea ca sarcina să nu fi fost posibil a fi detectabilă în acel moment.

Ideal ar fi să așteptați 4-5 zile după întârzierea menstrei și abia apoi să utilizați un test de sarcină urinar. Dacă nu mai aveți răbdare să aflați vestea cea bună, după o zi de întârziere a menstrei puteți efectua un test de sânge, care poate depista hormonul sarcinii la aproximativ la 6-8 zile de la ovulație.

Dacă cel puțin unul din teste este pozitiv, întrerupeți imediat consumul de alcool și medicamente și programați-vă la medic pentru prima consultație prenatală. Pentru a fi sigură de sănătatea dumneavoastră și a bebelușului, urmăriți-vă sarcina împreună cu medicul și urmați toate recomandările acestuia. La Maternitatea Arcadia sunteți în siguranță – de la prima ecografie la prima îmbrățișare.

Powered by Froala Editor