Articole medicale

06.03.2023

Scolioza: cauze, simptome și metode de tratament

Scolioza: cauze, simptome și metode de tratament

Scolioza este o deviere laterală anormală a coloanei vertebrale. De cele mai multe ori, este diagnosticată în copilărie sau adolescența timpurie. La nivel global, aproximativ 3% din populația lumii se confruntă cu această afecțiune. În general, apare la tinerii cu vârste cuprinse între 10 – 20 de ani care suferă și de alte patologii degenerative, precum osteoporoza. Însă, se dezvoltă și la persoane adulte. România se află pe primul loc la nivel european, ca număr de cazuri clinice diagnosticate cu scolioză.
Curbele normale ale coloanei vertebrale apar la nivelul regiunilor cervicale, toracice și lombare, în așa-numitul plan „sagital”. Aceste curbe naturale poziționează capul peste pelvis și funcționează ca amortizoare pentru a distribui stresul mecanic în timpul mișcării. Scolioza este adesea definită ca o curbură a coloanei vertebrale în planul „coronal” (frontal).

Studiu epidemiologic 

Conform unui studiu din Statele Unite ale Americii, s-au observat următoarele:

  • Scolioza afectează între 2% - 3% din populație care se reflectă până în 9 milioane de persoane;
  • Scolioza se poate dezvolta în copilărie sau în adolescența timpurie;
  • Vârsta primară de debut a scoliozei este de 10 – 15 ani, descoperită în mod egal la ambele sexe;
  • Femeile au șanse mai mari să dezvolte o curbă mai accentuată, decât bărbații;
  • Anual, pacienții cu scolioză fac peste 600.000 de vizite la cabinetele medicale private;
  • Se estimează că 30.000 de copii poartă corsete medicale pentru tratarea scoliozei și 38.000 de pacienți trebuie să efectueze o intervenție chirurgicală de fuziune spinală.

Semnele și simptomele scoliozei

Simptomul cheie în toate formele de scolioză se manifestă prin înclinarea corpului și prin apariția unei curburi laterale a coloanei vertebrale. De obicei, acest aspect se observă atunci când un umăr, talia sau un șold, este poziționat mai sus pe o parte, decât pe cealaltă.
Durerea de spate este întâlnită mai frecvent la persoanele adulte care dezvoltă scolioză și mai rar la copii sau adolescenți. Când un copil sau un adolescent cu scolioză suferă de dureri de spate, este un semn că are o afecțiune suplimentară.
Scolioza se confirmă dacă acea curbură laterală a coloanei vertebrale depășește 10 grade. La adulți, această curbură depășește 30 de grade, în faza inițială a tratamentului.

Cele mai frecvente semne ale scoliozei, sunt:

  • Coloana vertebrală este vizibil curbată;
  • Un umăr/șold este mai jos decât celălalt;
  • Hainele se așază asimetric pe corp;
  • Cutia toracică este mai proeminentă;
  • Un picior este mai lung decât celălalt.

 

Cauze și tipuri de scolioză

De cele mai multe ori, cauzele scoliozei sunt necunoscute. Aceasta se numește scolioză idiopatică. Este cel mai comun tip de scolioză și este grupat pe categorii de vârstă:

  • La copiii cu vârsta cuprinsă între 1 - 3 ani, se numește scolioză infantilă;
  • La copiii cu vârsta cuprinsă între 4 - 10 ani, se numește scolioză juvenilă;
  • La copiii cu vârsta cuprinsă între 11 - 18 ani, se numește scolioză la adolescență.

Alte tipuri de scolioză:

  • Scolioza congenitală: acest tip de scolioză este prezent de la naștere; apare atunci când coastele sau oasele coloanei vertebrale ale bebelușului nu se formează corespunzător;
  • Scolioza neuromusculară: este cauzată de o patologie a sistemului nervos care afectează mușchii. Patologiile pot include paralizia cerebrală, distrofia musculară, spina bifida și poliomielita;
  • Scolioza idiopatică: este cel mai des tip de scolioză întâlnit. Se dezvoltă în etapa de creștere, când coloana este în formare, dar se observă la vârsta adultă.

Scolioza poate fi cauzată și de alte afecțiuni medicale precum:

  • Paralizie cerebrală: afecțiune asociată cu afectarea creierului;
  • Distrofie musculară: afecțiune genetică ce provoacă slăbiciune musculară;
  • Sindromul Marfan: tulburare a țesutului conjunctiv;
  • Artrita: rezultă pierderea aliniamentului vertebral;
  • Osteoporoza: provoacă fracturi de compresie vertebrală.

La adulți, scolioza mai poate fi provocată de efectele îmbătrânirii asupra articulațiilor și discurilor coloanei vertebrale, respectiv de reducerea densității osoase. Adulții pot experimenta o agravare în timp a scoliozei nediagnosticate sau netratate anterior.

Scolioza: metode de tratament

În cazul în care pacientul prezintă semne de scolioză, este nevoie de efectuarea unei consultații de ortopedie generală, dacă este adult sau ortopedie pediatrică, dacă este copil. Medicul specialist va analiza istoricul medical, va examina spatele pacientului și va recomanda realizarea unei radiografii. Prin intermediul radiografiei, se va stabili diagnosticul și gradul de complexitate al scoliozei.
Tratamentele pot fi chirurgicale sau non-chirurgicale și variază în funcție de tipul de scolioză, respectiv de vârsta la care debutează.
Tratamentul pentru scolioza idiopatică a adolescenților este determinat de gradul curbei coloanei vertebrale la momentul diagnosticului și de anticiparea progresiei.

Cazurile de scolioză avansată pot fi tratate astfel:

  • Non-chirurgical: fizioterapie și corsete medicale;
  • Chirurgical: intervenția de fuziune spinală.

Dacă pacientul fumează, este important să renunțe. S-a demonstrat că fumatul accelerează procesul degenerativ.

Kinetoterapia, o formă de tratament eficientă pentru scolioză

De cele mai multe ori, medicul recomandă unele forme de kinetoterapie pentru menținerea funcționalității coloanei, dar și pentru a calma durerea. Printre exercițiile recomandate pentru ameliorarea scoliozei, se află:

  • Corectarea posturii pacientului;
  • Realizarea unor exerciții cu impact redus, precum înotul;
  • Efectuarea de exerciții zilnice de întindere;
  • Menținerea unui tonus activ și reducerea activităților sedentare.

Dacă durerea nu este ameliorată cu analgezice orale sau prin intermediul exercițiilor fizice, medicul poate recomanda injecții epidurale (realizate în jurul măduvei spinării).

Nu se indentifică întotdeauna un nivel de complexitate ridicat al scoliozei. Diagnosticul poate debuta cu forme ușoare, dar să avanseze spre forme complexe. Cazurile cele mai severe necesită intervenție chirurgicală. Multe tratamente de scolioză idiopatică încep de la premisa „așteptați și vedeți”, urmată de monitorizarea în timp a curbei coloanei vertebrale. Intervenția chirurgicală nu este niciodată prima opțiune. Pe măsură ce copiii cresc, dacă nu devine mai severă, tratamentul nu este tot timpul necesar.

În cadrul Centrului de Recuperare Medicală Arcadia Sf. Lazăr, pacienții pot urma programe de kinetoterapie asistate de tehnologia DAVID, cel mai modern echipament din regiune.

Corsetul medical, o formă de tratament a scoliozei

Tinerii care au coloana vertebrală curbată între 25 și 45 de grade pot candida pentru tratamentul cu purtarea corsetului medical. Chiar dacă procedura de încorsetare nu corectează curba, s-a demonstrat că oprește progresia scoliozei până la 75% dintre pacienți. Corsetul medical este considerat un succes atunci când progresia este oprită și menținută la 6 grade de la măsurarea inițială.
În cele mai multe cazuri, pacienții poartă un corset medical timp de 22 până la 23 de ore pe zi, îndepărtându-l doar pentru igienă și activități sportive. Cu toate acestea, unii pacienți trebuie să poarte corset medical doar noaptea.
În general, corsetele medicale sunt rigide, dar în ultimii ani s-au lansat și modele de corsete medicale flexibile.  Acest echipament este potrivit pacienților care au o formă simplă de scolioză. Corsetul se poartă precum o vestă și le permite să participe la unele activități sportive.

Intervenția chirurgicală de fuziune spinală pentru tratarea scoliozei

Intervenția chirurgicală se ia în considerare doar după o perioadă de timp în care s-au urmat tratamente nechirurgicale, cele conservatoare. Însă, atunci când durerea persistă și se observă probleme mecanice la nivelul coloanei vertebrale, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală.
Operația are scopul de a corecta permanent două sau mai multe vertebre și de a elimina mișcarea dintre ele. În timpul procedurii, chirurgul inserează os sau material care imită osul în spațiul dintre cele două vertebre spinale. Elementele metalice (plăci, șuruburi sau tije) se aplică doar în cazul în care este necesară vindecarea într-o singură unitate solidă, prin unirea vertebrelor. Fuziunea coloanei vertebrale se realizează eficient în cazul fracturilor, deformărilor sau instabilității coloanei vertebrale.

În cadrul Rețelei Medicale Arcadia tratamentul scoliozei se monitorizează de către o echipă formată din medici ortopezi și kinetoterapeuți. Informații detaliate despre Centrul de Recuperare Medicală Arcadia puteți găsi aici: https://www.arcadiarecuperare.ro/.

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.