Articole medicale

16.11.2022

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia: terapia ciclului de mers asistată robotic

Ft. Dragos Sardaru

Fizioterapeut Recuperare Medicală, Reumatologie

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia: terapia ciclului de mers asistată robotic

Terapia ciclului de mers asistată robotic este o nouă tehnologie globală de fizioterapie, care aplică principiul repetițiilor de mare intensitate și specificitate, pentru a îmbunătăți mobilitatea pacienților cu accident vascular cerebral sau alte tulburări neurologice ce produc deficite locomotorii. În reabilitarea afecțiunilor neurologice centrale vorbim despre procesul de neuroplasticitate. După un eveniment cu leziuni neurologice, atât creierul, cât și corpul trebuie să reînvețe cum să funcționeze. Exploatarea acestei capacități inerente pentru modificarea circuitului neuronal din creier este esențială pentru a maximiza beneficiul reabilitării.
Studiile clinice demonstrează că este nevoie de un număr între 400 și 600 de repetări cu o sarcină funcțională mare pentru a produce modificări structurale neurologice după un accident vascular și un număr între 1000 și 2000 de repetari corecte pentru a îmbunătăți controlul asupra membrului inferior și calitatea ciclului de mers.
Terapia cu exoscheletul Lokomat poate produce într-o singură sesiune un număr adecvat de repetiții pentru a produce învățarea și reînvățarea motorie.
Utilizarea dispozitivului Lokomat permite inițierea mersului în siguranță, într-un mod controlat și facilitarea recuperării prin respectarea regulilor recâștigării controlului motor, cum ar fi: „Folosește sau pierde”, „Specificitate”, „Intensitate”, „Timp”, „Folosește și îmbunătățește”, „Repetiție”, „Transfer”.
Lokomatul este  creat pentru a asista antrenamentul ciclului de mers al persoanelor cu deficit de mers. În Spitalul de Recuperare Medicala Arcadia, Lokomatul poate fi inclus în planurile de recuperare pentru leziuni cerebrale non-traumatice. De asemenea, utilizarea Lokomatului este sigură și pentru pacienții cu comportament de pusher (tendința de lateropulsie), leziuni cerebrale traumatice, traumatisme vertebro-medulare, paralizie cerebrală (adulți și copii), scleroză multiplă, boala Parkinson, sindromul Guillain-Baré.

Peste 400 de studii clinice provenite de la grupuri independente de cercetatori arată faptul că antrenamentul ciclului de mers cu acest dispozitiv modifică parametri importanți în locomoția umană:

  • crește abilitatea mersului și independența în ambulație;
  • crește viteza în ciclul de mers;
  • crește rezistența musculară și cardiovasculară;
  • se dezvoltă parametrii spațio-temporali cum ar fi lungimea pasului și simetria acestuia;
  • se dezvoltă echilibrul;
  • se influențează spasticitatea și tonusul muscular;
  • întărirea musculaturii extremității inferioare.

Toate aceste modificări sunt posibile datorită stimulării unui ciclu de mers cât mai aproape de cel fiziologic și realității virtuale cu feedback-ul augmentat al performanței pacientului pe care Lokomatul îl oferă, stimulând încontinuu posibilitățile latente neuromotorii.
Un aspect important este și posibilitatea de măsurare a capacităților pacientului în mod obiectiv, valid și de încredere, pentru a evalua efectul tratamentului.
Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este parte din Rețeaua Medicală Arcadia și este dedicat reabilitării funcționale și creșterii calității vieții pacienților, prin obținerea unui grad cât mai extins de autonomie. Programele de recuperare sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

www.arcadiarecuperare.ro | 0232 920