Articole medicale

23.02.2024

Tendinita calcificantă a umărului

Dr. Razvan Taranu

Medic specialist Ortopedie-Traumatologie

Tendinita calcificantă a umărului

Tendinita calcificantă a umărului reprezintă calcificarea (depunerea cristalelor de hidroxiapatită de calciu) și degenerarea zonei din apropierea locului de inserție a coafei rotatorilor, care se manifestă clinic prin durere și reducerea mobilității umărului.


Imaginea 1. Depozit de calciu demonstrat pe radiografia de umăr

Coafa rotatorilor este formată din 4 tendoane: supraspinos, subscapular, infraspinos și micul rotund, fiecare contribuind la efectuarea unei anumite mișcări. Aceste mișcări fac posibilă obținerea unei mobilități complexe a articulației: supraspinosul – abducția, subscapularul – rotația internă, infraspinosul și micul rotund – rotația externă.

Tendinita calcificantă este întâlnită cel mai frecvent la persoane între 30 și 60 de ani, cu o incidență mai mare la femei. Cel mai adesea calcificarea apare la o distanță de 1 – 1,5 cm de nivelul inserției tendonului supraspinos, dar oricare dintre tendoanele coafei rotatorilor poate fi afectat. Se consideră că diabetul zaharat și hipotiroidismul constituie factori de risc, dar în general nu există o cauză precisă pentru această patologie.

Stadiile tendinitei calcificante

Există 3 stadii ale acestei patologii:

  1. Precalcificarea – nedureroasă din punct de vedere clinic; apar modificări fibrocartilaginoase ale tendonului;
  2. Calcificarea:
    a. Faza de formare a depozitului de calciu prin mediere celulară;
    b. Faza de repaus;
    c. Faza de resorbție – cea mai dureroasă.
  3. Postcalcificarea.

Diagnosticul clinic al tendinitei calcificante

Pacientul prezintă durere ce poate fi extrem de severă (ca în cazul stadiului inițial al capsulitei retractile), cu limitarea mobilității umărului.
Examenul clinic poate demonstra durere la inserția oricăruia dintre tendoanele ce formează coafa rotatorilor și reducerea mișcărilor active+/-pasive ale umărului. Testul Hawkins este pozitiv. Acest test presupune poziționarea, de către medicul examinator, a brațului pacientului la 90 de grade, cu cotul flexat la 90 de grade și efectuarea rotației interne a brațului. Testul este considerat pozitiv dacă pacientul simte durere.

Investigații imagistice

În ceea ce privește radiografia:

  • incidența glenohumerală pune în evidență calcificări ale supraspinosului;
  • radiografia în rotație internă demonstrează calcificări ale infraspinosului;
  • radiografia în rotație externă demonstrează calcificări ale subscapularului.

Ecografia este utilă pentru detectarea unor calcificări de mici dimensiuni ce nu se vizualizează pe radiografie, precum și pentru evaluarea coafei rotatorilor, bursei subacromiale sau capului lung al bicepsului.

Tratamentul tendinitei calcificante a umărului

Tratamentul conservator constă în antiinflamatorii nesteroidiene, infiltrații cu steroid, barbotaj sub ghidaj ecografic sau terapie Shockwave. Aproximativ 60 – 70% dintre pacienți vor prezenta ameliorarea simptomelor după 6 luni.
Tratamentul chirurgical este indicat în cazul pacienților a căror simptomatologie nu s-a ameliorat după tratamentul conservator. Excizia depozitului de calciu se poate face fie artroscopic, fie prin tehnică deschisă.

Tratamentul tendinitei calcificante a umărului se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.