Articole medicale

18.04.2024

Tendințe în chirurgia oncologică toracică

Dr. Ciprian Sebastian Lovin

Medic primar Chirurgie toracică

Tendințe în chirurgia oncologică toracică

Știm acum că 1 din 5 persoane dezvoltă un tip de cancer de-a lungul vieții. Cancerul bronhopulmonar (CBP) ocupă locul al doilea ca incidență, însă primul loc ca mortalitate, cu un prognostic general pesimist de supraviețuire, de numai 20% la 5 ani. Prognosticul se îmbunătățește în cazul diagnosticului precoce, cu o rată de supraviețuire care atinge 75% și cu un răspuns mai bun la terapiile specifice. Cancerul bronhopulmonar aflat în stadiile incipiente are însă un tablou clinic cu o simptomatologie redusă, așa încât devine extrem de important screeningul imagistic.
Computer tomografia pulmonară cu doză redusă de radiații, fără substanță de contrast (Low-Dose CT) este investigația cea mai utilă pentru screeningul pulmonar, ce identifică nodulii pulmonari de dimensiuni mici. Se efectuează în cazul pacienților considerați de medicul specialist a fi la risc (fumători și ex-fumători).

Tratamentul de elecție pentru cancerul bronhopulmonar diagnosticat precoce este chirurgical (rezecția pulmonară limitată la un lob sau, mai nou, rezecții sublobare în cazul leziunilor mici). Abordul chirurgical poate fi clasic (cu toracotomie – intervenție chirurgicală ce permite accesul în cavitatea toracică prin intermediul unei incizii realizate la nivelul peretelui toracic, între coaste) sau minim invaziv (video-asistat – VATS sau robotic-asistat – RATS, multi sau uniportal). Rezecțiile efectuate minim invaziv sunt considerate a avea avantajul unei recuperări mai rapide datorită inciziilor mai mici și mai puțin dureroase.
Conceptul de chirurgie toracică video-asistată (VATS) este direct legat de noțiunea de ERAS (Enhanced Recovery After Surgery – îmbunătățirea recuperării după operație), ce are ca obiectiv direct reducerea stresului perioperator și, implicit, a incidenței potențialelor complicații pulmonare și cardiace.
Concret, pacientul propus pentru chirurgie va beneficia de consiliere preoperatorie (cu evaluare complexă și recomandare de reabilitare în funcție de caz), chirurgie propriu-zisă și management postoperator ce cuprinde analgezie multimodală (utilizarea de analgezice diferite, cu mecanisme diferite de acțiune, pentru o eficacitate sporită), mobilizare precoce și suprimare rapidă a tuburilor de dren, astfel încât pacientul să poată reveni cât mai repede și în siguranță la statusul funcțional bazal.

Pentru programarea unei consultații de Chirurgie toracică, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.