Articole medicale

26.10.2017

Totul despre endoscopia digestivă superioară

Dr. Bogdan-Dragos Epure

Medic specialist Gastroenterologie

Dr. Bogdan EpureEndoscopia digestivă este o procedură nechirurgicală, folosită pentru examinarea mucoasei (stratul intern/căptușeala) tubului digestiv, fiind cea mai bună metodă în acest sens. În realizarea acestei proceduri, medicul folosește un tub flexibil, cu lumină, cameră video și canal de lucru. Imaginile din interiorul tubului digestiv se văd în timp real pe un monitor TV.
Cel mai frecvent se practică endoscopia digestivă superioară (EDS), respectiv inferioară (colonoscopia).

Endoscopiile digestive se practică în scop diagnostic, putându-se preleva biopsii din mucoasa digestivă, dar au și componentă terapeutică, cum ar fi, de pildă, extirparea de polipi, extragerea de corpi străini, oprirea hemoragiilor digestive, ligaturi de varice esofagiene, dilatarea unor zone îngustate din esofag.

Videocapsula endoscopică explorează inclusiv intestinul subțire, dar fără posibilitatea de biopsie.

EDS constă în introducerea tubului endoscopic, având uzual diametrul de maxim 10 mm la adult, pe cale bucală, trecând apoi prin faringe în esofag, permițând examinarea acestuia, a stomacului și duodenului (prima porțiune a intestinului subțire). Endoscopia digestivă nu interfereză cu respirația pacientului.

Când este recomandat să fac o endoscopie digestivă superioară?
 

Endoscopia digestivă superioară poate fi indicată în următoarele situații:

 • dureri de etaj abdominal superior;
 • dureri sau arsuri retrosternale (pirozis);
 • vărsături persistente;
 • hemoragii digestive manifeste – vărsătura cu sânge (hematemeza) sau scaunul cu sânge digerat, negru (melena);
 • hemoragii digestive oculte, evidențiate printr-un test de scaun;
 • investigarea unei anemii feriprive sau megaloblastice;
 • scădere ponderală inexplicabilă;
 • dificultăți la deglutiție (disfagie).

Ce diagnosticuri se pot obține?
 

Cu ajutorul acestei investigații se pot diagnostica foarte multe boli:

 • inflamații ale mucoasei digestive – esofagita, gastrita;
 • ulcere – esofagian, gastro-duodenal;
 • hernia hiatală;
 • varice esofagiene;
 • cancerul de esofag sau de stomac;
 • esofagul Barrett – leziune premalignă a esofagului inferior;
 • boala celiacă – împreună cu testele serologice;
 • polipi esofagieni sau gastrici.

Deseori, pentru un diagnostic de certitudine, inclusiv de infecție gastrică cu Helicobacter pylori, este necesar examenul histo-patologic, efectuat pe un fragment foarte mic de țesut, de câțiva mm, recoltat prin biopsie. Aceasta se efectuează în timpul investigației, nu este dureroasă, nu prezintă risc de infecție sau hemoragie necontrolată, iar pacientul nu rămâne cu niciun stigmat. Precauția este necesară la pacienții care iau anticoagulante orale.

Endoscopia digestivă superioară necesită o pregătire prealabilă din partea mea?
 

Înainte de efectuarea unei endoscopii, pacientul trebuie să informeze medicul dacă se află în una din următoarele situații:

 • boli cardiace și pulmonare cronice;
 • medicație din categoria anticoagulante orale (sintrom, trombostop, warfarina) sau antiagregante (aspenter, trombex, clopidogrel etc);
 • sarcină în evoluție;
 • diabet zaharat – tratat cu insulină sau antidiabetice orale;
 • alergii medicamentoase – de exemplu, xilină.

Înaintea investigației, pacientul trebuie să citească condițiile și riscurile endoscopiei, apoi să-și exprime consimțământul prin semnatură, în legatură cu efectuarea investigației și a eventualei prelevări de biopsii.
Pregătirea pentru endoscopia digestivă superioară este simplă, pacientul trebuind doar să nu mănânce și să nu bea cu 6 - 8 ore înainte. Acest lucru asigură o cât mai bună vizualizare, precum și evitarea vărsăturilor și a pneumoniei de aspirație. Ochelarii și protezele dentare mobile vor fi îndepărtate pe timpul intervenției.

Cum se desfășoară endoscopia digestivă superioară?
 

Pentru reducerea reflexului de vomă, se vor administra 1 - 2 pufuri bucale de anestezic local (xilină), nu și la pacienții care se știu alergici la acest produs.

Pacientul va fi culcat pe partea stângă, i se va pune o proteză bucală din plastic pentru a proteja tubul endoscopic. După ce acesta este introdus pe cale bucală, pacientul va fi rugat să înghită de 1 - 2 ori pentru a permite trecerea în esofag. Mai departe, trebuie doar să respire liniștit, să încerce să înghită cât mai rar și să lase restul în seama echipei medicale. Timpul mediu este de 5 - 10 minute. După terminarea procedurii, poate persista o senzație de disconfort la nivelul gâtului timp de maxim 24 ore, iar pacientul va fi sfătuit să nu mănânce și să nu bea nimic timp de 30 de minute după investigație.

Pentru confort maxim endoscopia, în special cea inferioară, se poate efectua cu sedare ușoară, folosind medicamente administrate intravenos. Acestea produc relaxare musculară și un somn superficial, iar pacientul nu-și va aminti nimic din timpul investigației. Revenirea parțială se va face în câteva minute, iar cea totală după mai multe ore. Pacientul va sta 1 - 1,5 ore întins pe pat, într-o cameră alăturată, pentru monitorizare și refacere. Este necesară prezența unui însoțitor și sunt contraindicate șofatul și activități ce necesită concentrare timp de 12 până la 24 ore după intervenție.

Important de reținut este faptul că între 2 investigații, endoscopul este spălat și sterilizat cu soluții speciale, astfel încât nu există niciun risc de transmitere a unor infecții grave, precum cele cu HIV sau virusurile hepatice B și C.

În Centrele de Gastroenterologie Arcadia, situate în Iași – strada Cicoarei nr. 2 și strada Sărărie nr. 38 – pot fi efectuate atât endoscopia digestivă superioară, cât și colonoscopia. Examenul de Endoscopie digestivă superioară diagnostică, fără analgosedare, poate fi efectuat gratuit la Arcadia, în limita locurilor disponibile. Oferta este valabilă pentru pacienţii adulţi, pe baza biletului de trimitere CJAS valabil, emis de medicul de familie către specialitatea Gastroenterologie. Pentru programări și alte informații, aveți la dispoziție numărul de Call-Center – 0232 920.