Articole medicale

17.11.2023

Toxina botulinică în afecțiunile neurologice

Dr. Ionela Camelia Ralea

Medic specialist Neurologie

Toxina botulinică este o neurotoxină de natură proteică, mai exact o exotoxină secretată de bacteria Clostridium botulinum, care este utilizată atât în sfera estetică, cât și în cea terapeutică. În cadrul terapiei, se folosește în tratamentul unei varietăți de afecțiuni.

Dr. Ionela Camelia Ralea, medic specialist Neurologie, Director Medical Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia: „Această toxină își regăsește indicația într-o vastă patologie neurologică, de exemplu spasticitate, care apare la pacienții cu leziuni celebrale sau medulare și vorbim despre accidentul vascular cerebral, despre scleroza multiplă, despre tumorile cerebrale, leziunile sechelare post-traumatice cerebrale sau despre leziuni medulare de tip vascular-ischemic, infecțios, inflamator sau traumatic, patologii care se pot solda de-a lungul timpului cu spasticitate”. 

Injectarea intramusculară de toxină botulinică joacă un rol semnificativ în gestionarea spasticității ca una dintre cele mai eficiente modalități de combatere a acestei tulburări. După injectare, este nevoie de un interval metabolic de până la o săptămână pentru ca această toxină să fie eficientă, iar rezultatele durează, de regulă, până la două – trei luni.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este parte din Rețeaua Medicală Arcadia și este dedicat reabilitării funcționale și creșterii calității vieții pacienților, prin obținerea unui grad cât mai extins de autonomie. Programele de recuperare sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Programează o consultație: 0232 920