Articole medicale

20.09.2023

Tratamentul afecțiunilor venoase

Dr. Ionut Grosu

Medic primar Chirurgie vasculară

Tratamentul afecțiunilor venoase
Tratamentul afecțiunilor venoase

Datorită progreselor recente dramatice în tratamentul bolii venoase, în prezent este disponibilă o gamă largă de modalități și trebuie luată în considerare o strategie de management individualizată pentru fiecare pacient. Aceasta poate implica utilizarea mai multor modalități de tratament și/sau mai mult de o etapă de tratament. În cazul pacienților cu varice bilaterale, opiniile variază în ceea ce privește abordarea optimă (intervenție într-o singură etapă sau în mai multe etape). Ar trebui să se țină seama de preferințele pacientului și strategia de tratament ar trebui adaptată în consecință.

Opțiuni conservatoare, medicamente și compresie

Chiar și într-o eră a intervențiilor minim invazive, măsurile conservatoare sau compresia pot fi cea mai potrivită terapie pentru unii pacienți, cum ar fi:

  • pacientele gravide;
  • pacienții vârstnici cu comorbidități semnificative;
  • pacienții cu simptome ușoare sau simptome care pot să nu se datoreze unei afecțiuni venoase;
  • pacienții care nu sunt dispuși să accepte riscurile intervențiilor chirurgicale sau endovenoase.

Opțiuni conservatoare

Măsurile conservatoare, cum ar fi pierderea în greutate, elevarea membrelor și reducerea ortostatismului prelungit pot îmbunătăți simptomele, dar pot fi dificil de realizat pentru pacienții care au un loc de muncă cu normă întreagă sau pentru cei cu familii tinere.

Farmacoterapia și medicamentele venoactive

Printre medicamentele studiate în mod obișnuit se numără fracțiunea flavonoidă purificată micronizată și sulodexidul, cu unele rezultate clinice promițătoare.

Ciorapi și articole de îmbrăcăminte de compresie

Terapia de compresie a fost utilizată pentru tratamentul bolii venoase timp de secole și rămâne pilonul principal al tratamentului pentru pacienții cu ulcere venoase cronice și poate reduce simptomele venelor varicoase la alți pacienți. Pentru pacienții cu ulcer venos vindecat, s-a demonstrat că utilizarea ciorapilor elastici de compresie reduce riscul de ulcer recurent.

Principiile intervențiilor endovenoase și chirurgicale

La pacienții cu reflux superficial simptomatic semnificativ, principiul de bază al intervenției este de a îndepărta sau de a oblitera canalul venos superficial incompetent. În prezent, există o gamă largă de modalități disponibile pentru atingerea acestui obiectiv. Înainte de a întreprinde orice intervenție venoasă superficială, clinicianul trebuie să aibă dovezi solide că refluxul superficial contribuie în mod semnificativ la simptomele de hipertensiune venoasă.

Ablația termică endovenoasă

Ablația cu radiofrecvență sau laser este o tehnică termică, minim invazivă, de tratament endovenos. Aceasta presupune abordul venei prin puncție cu ghidaj ecografic. Este o metodă nedureroasă, are o rată de recidivă foarte mică și se efectuează sub anestezie locală sau sedare ușoară.

Printre avantajele potențiale percepute ale acestor proceduri se numără:

  • evitarea riscurilor anesteziei generale;
  • îmbunătățirea morbidității precoce (fără disecție inghinală sau stripping), cu o revenire mai rapidă la activitatea/munca obișnuită;
  • capacitatea de a efectua proceduri în ambulatoriu sau în cabinet (cu economiile de costuri aferente);
  • risc mai scăzut de complicații, cum ar fi leziuni nervoase, echimoze și recidive.

Sleroterapia cu spumă ghidată cu ultrasunete (UGFS)

Scleroterapia este un tip de ablație chimică, în care sclerozantul acționează asupra peretelui venos pentru a induce fibroza și închiderea lumenului. Sunt disponibile trei mari categorii de sclerozante endovenoase: detergenți (tetradecilsulfatul de sodiu [STS], polidocanolul), osmotice (soluție salină hipertonă, utilizată în Europa și SUA), iritanți chimici (glicerina cromată).

Intervenția chirurgicală tradițională pentru venele varicoase

Intervențiile tradiționale ale venelor varicoase se efectuează, de obicei, într-o sală de operație sterilă și aproape toate intervențiile pot fi efectuate ca proceduri de o zi. Deși cele mai multe proceduri sunt efectuate cu ajutorul anesteziei generale, pot fi utilizate și tehnici regionale sau locale.

Afecțiunile venoase sunt tratate în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.