Articole medicale

18.04.2018

Tratarea infertilității masculine prin embolizarea varicocelului

Dr. Mihai jr. Creteanu

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

Tratarea infertilității masculine prin embolizarea varicocelului

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni depistate în rândul bărbaților este prezența varicocelului, cea mai importantă cauză de infertilitate masculină.

Identificarea varicocelului se caracterizează prin prezența venelor dilatate în jurul testiculului și al cordonului spermatic. În cele mai multe situații, varicocelul nu se manifestă prin simptome specifice, clinice, fiind observat întâmplător. Detectarea acestuia se poate realiza în timpul examinării de către un medic urolog care investighează o altă afecțiune a organelor genitale, sau poate fi descoperit în cadrul investigațiilor pentru determinarea cauzelor infertilității. În unele situații, prezența varicocelului se poate manifesta prin creșterea în volum a scrotului, într-o parte. Ocazional, varicocelul care a evoluat la nivelul 2 sau 3 poate provoca dureri persistente bărbaților, care induc o senzație de tragere sau impresia de greutate în scrot. Acest tip de dureri se manifestă și după actul sexual.

Frecvență și tratament

Varicocelul se regăsește în mod frecvent la peste 40% dintre bărbații care suferă de infertilitate. Analiza lichidului seminal al persoanei diagnosticate cu varicocel poate depista lipsa spermatozoizilor în spermă, mobilitatea redusă a spermatozoizilor sau deformarea lor.  Venele dilatate ale scrotului perturbă procesul termoreglării testiculare, de unde rezultă și stagnarea sângelui cald în jurul testiculelor și prin urmare supraîncălzirea acestora.

Ca și metode de tratament,  se poate opta pentru intervenția chirurgicală de tip ligaturare, o formă frecventă de intervenție pentru varicocelele simptomatice. Procedura presupune realizarea unei mici  incizii la nivelul scrotului, până la nivelul venelor testiculare, care vor fi ligaturate cu fire de sutură. Ca și complicații, există riscul de dezvoltare a hidrocelului sau, după un timp dezvoltarea repetată a dilatării venelor; ceea ce presupune apariția unui nou varicocel.

Embolizarea varicocelului reprezintă cea mai modernă tehnică de tratament a acestei anomalii venoase și constituie o alternativa minim invazivă și confortabilă la intervenția chirurgicală obișnuită de ligaturare; efectuată de către medicul urolog. Procedura de embolizare a varicocelului nu necesită anestezie generală sau incizii la nivelul scrotului nu rezultă cicatrici și implicit, prezervă estetica scrotului; fapt care reduce anxietatea pacientului legată de intervenția minim-invazivă.

Embolizarea are același grad înalt de eficiență ridicată ca și metoda chirurgicală, însă prezintă mult mai puține riscuri și efecte secundare decât cea realizată de chirurgul urolog. Procedura minim-invazivă se desfășoară timp de doar 1 oră, nu necesită anestezie generală, ci se utilizează o anestezie cutanată, în locul puncției precum și o ușoară sedare, pacientul fiind conștient pe toată durata intervenției.

Specialistul în radiologie intervențională introduce o teacă la nivelul canalului inghinal, ulterior fiind ghidate micro-catetere sub control radioscopic, până la nivelul vaselor varicoase. Pentru a vizualiza clar venele afectate, se injectează o substanță de contrast iar apoi sunt introduse substanțe emboligene sau mici dispozitive numite „coil”-uri, care obstrucționează fluxului sanguin către varicocel, blocând astfel venele varicoase și totodată, previne stagnarea sângelui la acest nivel.


Perioada de spitalizare după embolizarea varicocelului este de doar câteva ore, spre deosebire de o 3 – 4 săptămâni, interval de recuperare în cazul intervenției chirurgicale clasice. Avantajele sunt net superioare pentru pacienții care optează pentru procedura de radiologie intervențională, care le permite reluarea activității socio-profesionale, chiar a doua zi post intervenție.

Alte beneficii ale acestei proceduri includ posibilitatea de a trata varicocelul la ambele testicule în cadrul unei singure intervenții cu posibilitatea extrem de redusă de a dezvolta o infecție. Pacientul poate resimți, în unele cazuri, o durere izolată la locul puncției, care se ameliorează prin administrarea de antiinflamatoare și analgezice; care dispare în două-trei zile.  

Intervenția de embolizare a varicocelului ameliorează simptomele și dilatația varicoasă dispare cu totul după cel mult 3 luni. Pacientul dobândește șanse ridicate să își recapete fertilitatea.

Powered by Froala Editor