Articole medicale

21.03.2022

Ulcerele venoase

Dr. Ana Maria Vrancianu

Medic specialist Chirurgie vasculară

Ulcerele venoase

Ulcerele venoase sunt ultima și cea mai severă manifestare a insuficienței venoase cronice, clasificată clinic prin stadiul 6. Există mulți factori ce pot contribui la creșterea presiunii venoase, cum ar fi: 

  • refluxul venos (evaluat ecografic);
  • blocajele prin tromboză, superficială (flebita superficială) sau profundă (tromboza venoasă profundă);
  • insuficiența mușchiului gambier de a realiza efectul de pompă, din cauza statului jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp;
  • obezitatea, prin presiunea corpului pusă pe membrele inferioare.

Ulcerele venoase au un impact important și afectează aproximativ 1% din populația globală, iar 3% dintre pacienții afectați sunt vârstnici (>80 de ani). Aproximativ 93% dintre ulcere se vindecă în 12 luni, iar restul de 7% rămân deschise chiar și peste 5 ani. Rata de recurență după 3 luni de la închidere se ridică până la 70%. Motiv pentru care sunt necesare servicii cu strategii de tratament care se axează pe prevenția ulcerelor, care să faciliteze vindecarea și să prevină recurența lor.

Tratamentul de specialitate 

Trendul actual este spre o abordare multidisciplinară pentru rănile cronice care au îmbunătățit atât procedurile de diagnostic cât și rezultatele clinice. Pacientul cu ulcere venoase este vazut în colaborare cu dermatologi, medici de familie, cardiologi, neurologi, diabetologi și radiologi intervenționali.

Controlul durerii

Majoritatea durerii resimțite de pacientul cu ulcerații cronice este la nivelul ulcerului și în timpul schimbării pansamentului. Studiile menționează faptul că 80% reprezintă durerea cauzată de ulcerație, dar intensitatea sa este de 4 pe o scară de la 0 la 10.

Antibiotice și antiseptice

Colonizarea bacteriană este frecventă și nu are semnificație din punct de vedere clinic, însă în cazul infecției, aceasta poate întârzia vindecarea ulcerației. Utilizarea frecventă de antibiotic sistemic nu este benefică pentru ulcere, iar prelevarea frecventă de antibiograme nu este recomandată. Studii clinice au arătat rezultate mai bune la aplicarea de preparate pe bază de iod local, iar altele au sugerat și utilizarea de pansamente cu argint ce cresc probabilitatea de cicatrizare.

La pacienții cu ulcere active venoase fără infecție, utilizarea antibioticelor locale sau sistemice pentru grăbirea vindecării nu sunt recomandate, însă trebuie efectuată o evaluare completă a sistemului circulator periferic. Acest lucru presupune evaluare prin ecografii Doppler venoase și/sau arteriale și angio - CT (computer tomografie cu substanță de contrast). De asemenea, reevaluarea pacienților cu alte afecțiuni cardiace sau pacienți cu diabet trebuie efectuată periodic.

Mobilizarea și exercițiile fizice

Scopul este de a scădea hipertensiunea venoasă și edemul prin activarea pompei musculare gambiere cu ajutorul unor exerciții fizice la nivelul gleznei sau prin stimulare biomecanică a musculaturii. Pe lângă creșterea tonusului muscular, mersul pe jos îmbunătățește la nivel global starea pacienților și menține complianța la tratament. Pacienților cu ulcerații mari le sunt recomandate plimbări scurte și perioade mai lungi în care țin membrul afectat ridicat, pe pat.

Îngrijirea rănilor

Ulcerul varicos necesită o îngrijire specială ce trebuie efectuată de o persoană avizată ca parte dintr-un program multidisciplinar. Evaluarea ulcerului trebuie sa includă:

  • localizarea: glezna, zona maleolară;
  • dimensiunea, adâncimea;
  • cantitatea și tipul de exudat: moderat sau sever;
  • suprafața ulcerului: neregulat, regulat;
  • marginile ulcerului: atașate, rulate;
  • semne clinice de infecție;
  • modificări de culoare a pielii din jurul ulceraței;

Pregătirea patului lezional transformă rana de tip cronic, în una de tip acut care să îi grăbească vindecarea. Aceasta se face prin debridare chirurgicală în cabinetul chirurgului vascular sau a altei persoane specializate.

Debridarea înseamnă curățarea rănii și are rolul de a îndepărta țesutul devitalizat, fibrina sau materiale străine de pe suprafața ulcerului și trebuie precedată de o curățare pentru a îndepărta contaminanții de suprafață, bacteriile și fragmentele din pansamentele anterioare. Există mai multe metode de debridare:

  • debridare chirurgicală;
  • mecanică: soluții de curățare, pansamente umed-uscate, debridare ultrasonografică;
  • enzimatică prin aplicarea topică de enzime ce distrug țesutul necrozat din patul vascular;
  • autolitică prin pansamente ce facilitează dezvoltarea de către propriul corp a unor enzime ce elimină din ulcer țesutul necrotic;
  • biochirurgicală prin larve sterile.

Terapia prin compresie

Reprezintă tratamentul de bază al ulcerelor venoase și acționează prin îmbunătățirea circulației reducând presiunea ridicată în sistemul venos. Terapia ajută la cicatrizarea ulcerelor și reduce durerea asociată acestora. 

Există mai multe materiale folosite pentru compresie

  • ciorapi compresivi;
  • bandaje compresive sau necompresive;
  • dispozitive ajustabile și de compresie pneumatică intermitentă.

Ciorapii de compresie de clasă medie (<20mmHg) se folosesc la ulcerații cu aria <5cm2 și se îndepărtează odată cu schimbarea pansamentului. Pot fi folosiți pe perioada nopții și sunt bine tolerați când pacientul este întins pe pat. Compresiile mai mari, de 20-25mmHg pot fi purtate peste ciorapul anterior pe perioada zilei și efectuează împreună o compresie de aproximativ 40 mmHg ce ajută semnificativ la vindecarea rănilor. Bandajele compresive aplicate în mai multe straturi oferă o compresie de >40 mmHg cu promovarea vindecării. 

Tratamentul ulcerelor mixte, arteriale și venoase

Între 15% și 20% dintre ulcere sunt de tip mixt, adică asociază probleme de circulație arterială (boala arterială periferică), evidențiată prin indicele gleznă-braț <0.8. În acest caz compresia trebuie redusă la <40mmHg și trebuie monitorizată strict medical. Ea trebuie întreruptă în cazul deteriorării sau dacă membrul este foarte dureros după aplicarea bandajului. Dacă indicele gleznă-braț este <0.6, bandajul compresiv trebuie evitat și rezolvată cauza arterială prin proceduri de revascularizare.

Prevenirea recurenței

Pentru majoritatea pacienților cu ulcer varicos, corecția cauzei venoase superficiale sau profunde va duce la prevenirea recurenței. Se folosește în continuare ciorapul de compresie și după cicatrizarea ulcerului venos, iar rezultatele cele mai bune le au pacienții care poartă ciorapul ca formă de prevenție, indiferent de gradul de compresie.

 La Arcadia, după recomandarea medicului specialist se pot institui diverse proceduri tratamentul ulcerului varicos, în funcție de caracteristicile pacientului. 

Programează o consultație personalizată: 0232 920

 

Surse: 

Ghidul de practică clinică în managementul insuficienței venoase cronice a membrelor inferioare a Societății Europene de Chirurgie Vasculară (ESVS) din 2022

Powered by Froala Editor