Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

„În neurochirurgie trebuie să fii organizat și meticulos...”

 Dr. Dolineaschi„În neurochirurgie trebuie să fii organizat și meticulos...”

Cu o pregătire academică și o experiență profesională de peste 5 ani de în Franța, Dr. Gheorghe Dolineaschi este medic specialist Neurochirurgie. Experiența internațională dezvoltă noi metode de abordare a relației medic-pacient și în România.

Cum ați ales drumul către neurochirurgie? Ce v-a motivat?
 

Neurochirurgia se desfășoară printr-un câmp mic de lucru. Te obligă să îți programezi și măsori fiecare gest, fiecare pas. Nu prea ai spațiu de manevră. Trebuie să fii organizat și meticulos.
Și, în același timp, este ONE MAN SURGERY. Din momentul în care capeți încrederea necesară, devine o chirurgie frumoasă, chiar dacă în timp devii un pic obsedat de control.
Un punct de cotitura în pregătirea mea a fost citirea cărții „Sculptura în creier”, despre cariera și viața Profesorului Leon Dănăilă. Cred că mi-a confirmat că această specialitate se pliază bine pe a mea personalitate.

Cum v-a influențat cariera experiența pe care ați acumulat-o în Franța?
 

Mult, foarte mult. Ce m-a impresionat cel mai mult în Franța?

Totul este foarte bine organizat, standardizat. Și asta face ca un spital/secție de neurochirurgie să funcționeze. Nu se pierd timp și resurse cu lucruri inutile. Pacientul este instruit despre fiecare etapă din tratamentul său. Știe ce, când și unde urmează să se efectueze o investigație/intervenție.

Comunicarea medic – pacient este cu mult peste ce se face în Romania. Se ia în considerare orice aspect din viața unui pacient. În plus, se explică foarte mult pacientului planul de tratament.

Comunicarea dintre persoanele implicate în procesul de îngrijire a pacientului. Nu există rigiditatea din sistemul românesc. Toata lumea participă la întruniri/reuniuni/staff-uri în care se discută fiecare caz/problemă în parte. Au loc frecvent reuniuni pluridisciplinare de oncologie, de infecțioase, de terapie intensivă.

De ce ați ales să reveniți în România? De ce la Arcadia?
 

Revenirea în Romania s-a datorat semnalelor primite de la colegi, care mi-au transmis că sistemul se dezvoltă, că se pot face lucrurile bine și în Romania. De asemenea, apropiere de familie a fost un factor care m-a determinat sa mă întorc.

De ce am ales Arcadia? Pentru că văd dorința acestei rețele medicale de a se dezvolta, de a acoperi o plajă cât mai largă de specialități. Se investește mult în dotarea necesară practicării neurochirurgiei. Tehnologia joacă un rol important în aceasta specialitate. Are rolul de a eficientiza diagnosticul / tratamentul / îngrijirea și permite pacientului să își reia activitatea mult mai repede

Care sunt afecțiunile cele mai frecvente în domeniul dumneavoastră de activitate?
 

Cele mai frecvente afecțiuni tratate în neurochirurgie sunt problemele de coloană, traumatismele și patologia vasculară. În privat, patologia degenerativă spinală ocupă un loc important, dominant. Pe locul al doilea sunt tumorile cu evoluție lentă. Unele intervenții necesită o spitalizare lungă și uneori cu supraveghere prelungită în Reanimare.

Care sunt provocările cu care vă confruntați în activitatea dumneavoastră?
 

Cum spuneam, o provocarea constantă este faptul că nu există protocoale clare în ceea ce privește modul în care se tratează un pacient. Francezii au o expresie „la prise en charge”, care exprimă o preocupare mult mai largă și mai complexă în ceea ce privește tratarea unui pacient. Este o direcție care se dezvoltă în Arcadia și pe care și eu o am în vedere.
Neurochirurgia este o specialitate grea, care necesită și participarea altor specialități în tratarea pacienților. Direcțiile de dezvoltare ale rețelei Arcadia, mai ales pe zona de recuperare medicală, integrează foarte bine îngrijirea pluridisciplinară a pacientului neurochirurgical.

Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat despre oameni în cariera dumneavoastră de până acum?

Bazează-te doar pe tine însuți, fără așteptări și dezamăgiri.

Cum vedeți viitorul neurochirurgiei peste 10 ani?

Neurochirurgia se dezvoltă, dar, poate, cam prea încet. Suntem, totuși, în UE și ar cam trebui să aducem nivelul medicinei și al neurochirurgiei la cel european. Avem școli bune de medicină în România. Și cu tradiție. Dar este nevoie de investiții, iar în mediul privat există o motivație puternică. Cu siguranță, atât la nivel individual, cât și la nivelul întregului sistem, avem mult de construit.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou