Articole medicale

14.09.2017

„Aici, la Arcadia, întrevăd perspective favorabile pentru o evoluție continuă, beneficiind de sprijinul întregii echipe.”

Interviu cu dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie Generală (adulți) și medic specialist Chirurgie Pediatrică, competențe în Chirugia Bariatrică și Metabolică

Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, dr. Sebastian Ralea și-a continuat studiile și formarea profesională în afara țării, profesând în mai multe spitale universitare și institute medicale din Belgia. Are o experiență de peste 16 ani în chirurgie și un portofoliu de peste 800 de intervenții chirurgicale bariatrice, din care o mare parte realizate prin tehnica SILS (o singură incizie).

Când v-ați descoperit pasiunea pentru medicină?

Am fost pasionat de științele exacte încă din liceu, când pasiunea pentru fizică și științele conexe mi-a deschis drumul către medicină. Adevăratele „descoperiri” și „răscruci” le-am întâlnit mai târziu, în facultate și în carieră. De fapt, zi de zi pot spune că descopăr cu plăcere câte un element ce îmi alimentează și realimentează pasiunea pentru domeniul în care activez.

De ce ați decis să vă reîntoarceți în România?

Decizia de a mă reîntoarce a fost bazată pe o coordonată spirituală bivalentă. Pe de o parte, am dorit să vin aici, în ţara în care mi-am început formarea, pentru că știu că am un cuvânt de spus. Doresc să implementez și să dezvolt în România ceea ce am învăţat timp de mai bine de un deceniu în afara țării. Doresc să aduc acasă noul, elementul inovator, iar acum, aici, am deplina susţinere în demersul meu. De cealaltă parte, un rol esenţial l-a jucat dorinţa de a mă alătura copiilor mei, familiei mele. Din moment ce aici pot găsi împlinirea familială și profesională, consider că am luat cea mai bună decizie.

De ce ați ales chirurgia? Cât de lung a fost drumul până la chirurgia bariatrică și metabolică?

Încă de mic, am crescut cu ideea că îmi este scris să devin chirurg. În copilărie, am fost operat de către un domn doctor care mi-a inoculat ideea că asta trebuie să fac și eu – medicină, respectiv chirurgie. Am crescut deci cu un astfel de crez care m-a condus pentru început spre chirurgia pediatrică. Ulterior, după ce m-am stabilit în Belgia, m-am îndreptat și spre chirurgia pentru adulți pentru ca mai apoi, sub riguroasa coordonare a unui profesor emerit în materie de chirurgie a obezității, sa descopăr domeniul fascinant al bariatricii. Acela a fost un moment de răscruce, punctul de la care am început să dezvolt o pasiune pentru acest domeniu.

Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu obezitate morbidă?

Obezitatea nu este doar o problemă estetică. Este o boală în privința căreia se constată o creștere vertiginoasă la nivel mondial și de la care derivă numeroase alte probleme de sănătate și dezechilibre morale. Printre problemele direct asociate cu obezitatea se numară diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, apneea de somn, hipercolesterolemia de la care rezultă diferite complicații – nefropatia, cardiopatia și cancerul. Important de menționat este faptul că riscul de cancer este de câteva ori mai mare în randul obezilor decât la populația stabilă din punct de vedere metabolic. Pe de altă parte, pacienții în cauză pot suferi și de disfuncții erectile sau de infertilitate, ceea ce poate conduce implicit la probleme în cuplu.

Care sunt soluțiile chirurgicale oferite la Arcadia pentru tratarea obezității și afecțiunilor asociate?

Există 6 intervenții chirurgicale bariatrice diferite pe care le realizez la Arcadia – Gastric Sleeve, Bypass Gastric, Mini-Bypass Gastric, SADI-S, Diversia bilio-pancreatica și IFD. Pe baza profilului individual, realizat în urma consultațiilor și examenelor preoperatorii, fiecărui pacient îi voi recomanda tipul de intervenție chirurgicală în măsură să ofere maximum de beneficii.

Cine poate beneficia de acest tip de chirurgie? Cum se face selecția pacienților?

Orice pacient cu indicele de masă corporală mai mare decât 40 sau cuprins între 35 – 40 (asociat cu alte afecțiuni și tulburări medicale) poate beneficia de acest tip de chirurgie. Acestea sunt practic recomandările internaționale de specialitate, realizate de Federația Mondială de Chirurgie Bariatrică. Cu toate acestea, în contextul unui indice de masă corporală chiar și cu puțin peste 30, dar asociat cu o formă de diabet greu de controlat, intervenția devine posibilă.

În exclusivitate regională, realizați la Arcadia chirurgia obezității prin tehnica SILS. Care sunt beneficiile pentru pacient?

O tehnică chirurgicală laparoscopică dusă la superlativ este SILS-ul, adică realizarea operației printr-o singură incizie, în zona ombilicală. În domeniul chirurgiei bariatrice și metabolice, avantajele aplicării acestei tehnici sunt incontestabile. La nivel estetic, pacientul nu va rămâne cu cicatrici vizibile. De asemenea, riscul de sângerare la nivelul cicatricei este extrem de mic. Durerile postoperatorii sunt minime, timpul de spitalizare este redus și recuperarea ușoară. Pacientul se poate reîntoarce rapid la activitățile de zi cu zi, iar evoluția sa ulterioară este urmărită cu rigurozitate de către echipa noastră.

După efectuarea intervențiilor de chirugie bariatrică și metabolică există riscul de reîngrășare?

Chirurgia bariatrică este un instrument care impune o utilizare corectă. Da, există riscul de reîngrășare. Reducând lucrurile la nivel de esență, o alimentație corectă postoperatorie, corelată cu puțină mișcare reprezintă formula de bază care aduce succesul deplin oricărui beneficiar al acestei chirurgii.

Care sunt perspectivele chirurgiei bariatrice și metabolice?

Pe termen scurt și mediu, perspectivele sunt definite de extinderea epidemică a acestei boli, cu consecințe grave pentru sănătate. România e grav atinsă de acest flagel al obezității. Pe termen lung, perspectivele lasă poarta larg deschisă mijloacelor cât mai puțin agresive pe care cercetările viitoare sperăm să le pună la dispoziția chirurgilor.

Care a fost, până acum, cea mai mare provocare din cariera dumnevoastră?

Fiecare an, fiecare moment de răscruce vine cu o provocare, dar pentru că vorbim la superlativ, a fost vorba despre decizia de a veni și de a fructifica cunoștințele și experiența acumulată în propria țară. A fost una dintre cele mai inspirate alegeri pe care le-am făcut, pentru că aici, la Arcadia, întrevăd perspective favorabile pentru o evoluție continuă, beneficiind de sprijinul întregii echipe.