Articole medicale

10.07.2020

Avantajele fototerapiei UVB în tratamentele dermatocosmetice

Dr. Laura-Elena Paviliu

Medic specialist Dermato-venerologie

UVB Dermlight 1000, disponibil în Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, este un dispozitiv de fototerapie UVB Dermlight 1000, cea mai bună tehnologie germană în materie de fototerapie UVB. Dispozitivul este prevăzut cu 8 lămpi fluorescente pantentate Philips, cu o lungime de undă de 311 nm. Designul a fost conceput pentru a trata și cele mai inaccesibile părți de tegument, crescând eficacitatea tratamentului în timp scurt. Este prevăzut cu un trepied mobil, astfel aparatul fiind ușor de mobilizat. Procedura poate fi efectuată în picioare, culcat sau așezat.

Fototerapia a fost utilizată încă din antichitate. Diferența dintre ultravioletele emise de către aparat și cele naturale, emise de către soare, constă în lungimea de undă ce este controlată și adaptată de către medic, în funcție de patologia ce urmează a fi tratată și de tipul de piele al pacientului.

Fototerapia modernă utilizează lungimi de undă specifice din spectrul electromagnetic al ultravioletelor.

Radiațiile ultraviolete s-au dovedit eficace în tratarea unor patologii dermatologice, prin reducerea inflamației, inhibarea proliferării celulare (keratinocite, limfocite), supresia componentelor majore implicate în imunitatea mediată celular.

Există 3 tipuri de ultraviolete naturale:

  • ultravioletele de tip A (UVA): pătrund în profunzimea pielii, până la nivelul dermului; sunt responsabile de fenomenele de fotoîmbătranire, intoleranță solară, tulburări de pigmentație, contribuie la apariția cancerelor cutanate;
  • UVB: sunt absorbite de straturile superficiale ale pielii, de epiderm; sunt responsabile de apariția bronzului, a arsurilor solare, riscul crescut pentru apariția cancerelor de piele;
  • UVC: nu penetrează stratul de ozon, nu au consecințe asupra pielii.

Efectele radiațiilor ultraviolete naturale:

  • pielea devine mai îngroșată;
  • pigmentul devine mai închis prin creșterea producției de melanină;
  • cresc nivelul de serotonină;
  • au efect antimicrobian.

Există 3 tipuri de fototerapie:

  • UVB cu bandă largă (broadband UVB-BBUVB): este folosit întreg spectrul de radiație UVB (290nm-320nm). Cu acest tip de fototerapie se pot trata afecțiuni precum psoriazis, eczemă;
  • UVB cu bandă îngustă (narrowband UVB–NBUVB): acționează doar radiația cu lungimea de undă de 311nm. NBUVB este considerată eficientă în formele moderate și severe de psoriazis, eczemă, vitiligo, erupție polimorfă la lumină, prurit etc;
  • PUVA (fotochemoterapia UVA): radiația ultravioletă A este combinată cu administrarea unei substanțe fotosensibilizante (psoralen), ce crește sensibilitatea pielii la lumină ultravioletă. PUVA este folosită pentru tratamentul psoriazisului, vitiligo, limfoamele cutanate cu celule T etc.

Care sunt avantajele fototerapiei UVB?
 

  1. Poate fi tratată orice zonă tegumentară, la orice vârstă.
  2. Nu necesită utilizarea substanțelor fototoxice.
  3. Rezultatele apar după primele ședințe.
  4. Risc redus de arsuri după proceduri, comparativ cu terapiile UVA.
  5. Poate fi utilizat și în sarcină și alăptare, cu condiția de a respecta măsurile de fotoprotecție pentru a preveni apariția melasmei.

Fototerapia UVB este indicată într-o serie vastă de afecțiuni ca: psoriazis, vitiligo, dermatita atopică, eczema dishidrozică, prurigo/prurit generalizat, sclerodermie localizată, urticarie cronică, pitiriazis rozat, lichen plan, granulom anular, necrobioza lipoidică, pitiriazis rubra pilaris, limfom cutanat/Mycozis fungoides, papuloza limfomatoidă, aloepcia areata, mastocitoze cutanate și alte afecțiuni cutanate.

Contraindicațiile fototerapiei:

  • boli genetice caracterizate prin fotosensibilitate crescută (ex. xeroderma pigmentosum);
  • medicație topică sau sistemică ce conține substanțe fotosensibilizante;
  • istoric de afecțiune cutanată care se agravează prin expunerea la soare (lupus, dermatomiozită);
  • persoane cu număr mare de nevi melanocitari. Este obligatorie realizarea unei evaluări dermatoscopice anterior procedurii de fototerapie;
  • antecedente personale de cancer cutanat și de leziuni precanceroase.

Fototerapia UVB – condiții pentru un tratament corect
 

  1. Pacientul va fi evaluat de către medic anterior procedurilor pentru diagnostic, stabilirea fototipului.
  2. Se va realiza un fototest pentru a determina doza minimă eficace (DME). Pacientul va avea pielea mai roșie pe zonele tratate pentru aproximativ 24 de ore.
  3. Pacientul va completa și semna un consimțământ informat înainte de procedură, după ce a înțeles pe deplin tratamentul la care va fi supus, efectele și reacțiile secundare posibile.
  4. Tratamentul se desfășoară într-un cabinet special, aerisit și prevăzut cu aer condiționat (pentru a preveni transpirația), unde pacientul va fi plasat în fața aparatului, la o distanță de 60 de cm. Zonele ce urmează a fi tratate vor fi descoperite de haine și va purta ochelari speciali de protecție a globilor oculari pe tot parcursul procedurii.
  5. Pielea trebuie să fie curată, fără a fi aplicat creme emoliente, antiperspirante, parfumuri, machiaj sau produse iritante.
  6. Cu cât pielea este mai hidratată, cu atât eficacitatea procedurii este mai mare.
  7. Fiecare pacient are o fișă individuală în care se va ține evidența numărului de ședințe, doza cumulativă și a reacțiilor cutanate.
  8. Poate fi tratată orice zonă a corpului, dispozitivul fiind plasat în direcția zonei țintă.
  9. Cantitatea radiației este monitorizată de către medic sau de către asistentul medical.
  10. Prima ședință este foarte scurtă, 30-60 de secunde, iar pe parcursul tratamentului medicul poate ajusta timpul de expunere.
  11. Pentru eficacitate se recomandă 2-4 ședințe pe săptămână, dar nu în zile consecutive.
  12. Numărul ședințelor variază în funcție de patologia de tratat și de caracterele individuale ale pacienților și de răspunsul la tratament. Spre exemplu, majoritatea pacienților cu psoriazis necesită în medie 15-25 de tratamente, dar rezultatele pot varia.
  13. Folosirea corectă a măsurilor de fotoprotecție (creme cu spf 50+, purtarea măsurilor fizice), evitarea expunerii îndelungate la soare, îndeosebi în intervalul orar 11-16, evitarea solarului.
  14. Tratamentele topice pot fi utilizate concomitent cu procedurile de UVB.

Efectele adverse sunt minime, fiind reprezentate de reacții cutanate asemănătoare arsurilor solare: eritem, prurit, edem, apariția de mici vezicule. Acestea dispar în câteva zile, tratamentul putând fi continuat după dispariția lor.

La Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, tratamentele sunt personalizate și se realizează sub atenta coordonare a medicului dermatolog.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor