Articole medicale

10.06.2021

Ce investigații trebuie să faci dacă ai între 20 și 30 de ani?

Indiferent de vârsta pe care o ai este important să acorzi atenție sănătății tale și să urmezi un plan individual de consultații și investigații medicale. Prevenția și informarea corectă fac parte dintr-un stil de viață pe care este important să ți-l însușești chiar începând cu vârsta de 20 de ani.
 

De ce vorbim de intervalul de vârstă 20 - 30 de ani și nu de altul?
 

Organismul uman se dezvoltă până în jurul vârstei de 20 de ani. După 30 de ani, evoluția multor afecțiuni poate avea un ritm mai accelerat, astfel încât este indicat ca până la această vârstă să știi deja cum să îți protejezi sănătatea. 

Investigații generale de realizat în intervalul de vârstă 20 - 30 de ani
 

Pentru o stare bună de sănătate, dar și pentru a preveni apariția unor afecțiuni se recomandă efectuarea periodică a analizelor medicale de laborator. În acest interval de vârstă recomandăm o dată pe an:

  • hemoleucogramă completă, VSH, glicemie, AST/TGO, ALT/TGP, LDL Col, HDL Col, trigliceride, uree, creatinină, Ca ionic, Fe, examen sumar urină, colesterol total;
  • urocultura;
  • testele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală.

Consultația de medicină internă trebuie să includă și o ecografie abdominală. Ultrasonografia sau ecografia abdominală permite analiza structurilor organelor interne, dar și evidențierea unor leziuni, pe baza imaginilor obținute în timp real.

Nu uita de controlul sănătății pielii! Analiza pielii și a alunițelor este recomandată după perioada pubertară. Dermatoscopia digitală, harta dermatoscopică și scanarea întregii suprafețe corporale se realizează mai ales dacă există în familie persoane care au avut cancer de piele sau dacă apar alunițe noi, cu aspect diferit. Ești pacient Arcadia? Ai acces, prin scanarea FotoFinder, la cea mai performantă tehnologie de diagnostic al cancerului de piele și al altor patologii.

Consultul oftalmologic este recomandat pentru a preveni apariția afecțiunilor oftalmologice, pentru depistarea sau tratamentul acestora. Dacă în familia ta există persoane care poartă ochelari, cu atât mai mult trebuie efectuat un consult oftalmologic. 

Un consult ORL trebuie să aibă loc la 18 ani, chiar și în lipsa unor simptome. Medicul va solicita detalii despre afecțiunile tale din trecut și ale membrilor familiei, regimul de viață, iar ulterior se va efectua evaluarea clinică (examenul nasului, gurii, gâtului, urechilor). Chiar și în lipsa unor simptome, acest consult trebuie repetat o dată la 5-10 ani (în funcție de recomandările medicului). 

Consultul endocrinologic este important. Cancerul tiroidian poate fi complet asimptomatic, motiv pentru care vizita la medicul endocrinolog este necesară o dată pe an.

Investigații recomandate femeilor
 

Fiecare etapă din viața unei femei este unică, iar schimbările fizice, emoționale și hormonale sunt diferite. Acum se recomandă:

  • Examen pelvin/ecografie endovaginală, testul Babeș-Papanicolau, analiza secrețiilor vaginale;
  • Ecografia de sân – După vârsta de 20 de ani, chiar dacă nu se simte nimic la autoexaminarea prin palpare, se recomandă a fi efectuată anual ecografia de sân. Ecografia mamară este o investigație imagistică a sânilor, cu ajutorul ultrasunetelor, de primă intenție pentru femeile tinere. La Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia, fiecare femeie este tratată cu atenție și multă delicatețe. Tehnologia folosită redefinește experiența pacientelor: asigură un diagnostic precis într-un timp scurt de examinare.

Investigații recomandate bărbaților
 

Varicocelul este prezent la 15% dintre bărbați, iar dintre aceștia, 35% prezintă infertilitate primară. Cu cât se diagnostichează mai repede, cu atât mai bine. Se recomandă o consultație o dată la 3 ani, însă un control medical anual periodic este, de asemenea, indicat, având în vedere că varicocelul este deseori asimptomatic. Între 20 şi 30 de ani, cele mai frecvente tipuri de afecțiuni sunt tumorile germinale, leucemiile şi melanomul.

Dacă apare o suspiciune de boală malignă, se poate completa lista de investigaţii cu un consult oncologic sau hematologic, o radiografie toracică, o mamografie, o tomografie sau un examen IRM. Chiar și cele mai inofensive simptome pot ascunde afecțiuni grave. 

Ai la dispoziție o structură medicală integrată și multidisciplinară, pregătită să îți ofere soluții, oricare ar fi nevoile tale de sănătate. Urmează-ți planul tău de sănătate! Programează o consultație: 0232 920! 

 

Powered by Froala Editor