Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Chirurgia plastică și reconstructivă pediatrică: cele mai frecvente malformații congenitale

În cazul malformațiilor congenitale, chirurgia plastică și reconstructivă este de multe ori cea mai bună opțiune pentru a reda funcția, mobilitatea sau aspectul normal.
În unele cazuri, intervențiile chirurgicale sunt realizate în mai multe etape, iar perioada operatorie poate varia începând cu vârsta de câteva luni pana la câțiva ani, atunci când anumite structuri și-au definitivat dezvoltarea.

Chirurgul plastician efectuează examenul clinic, recomandă investigații imagistice după caz: radiografii, ecografii, CT sau IRM, anumite consulturi interdisciplinare, uneori consult genetic și analize de sânge. Se explică detalii operatorii, riscuri, complicații, perioada de recuperare.
Intervențiile chirurgicale se efectuează sub anestezie generală și este necesară cel puțin o noapte de spitalizare.


Printre cele mai comune defecte congenitale faciale care pot apărea, amintim despicătura de buză și palat, cu multiple forme, care necesită tratament adaptat.
Despicătura de palat este caracterizată printr-o despicătură la nivelul palatului dur (partea osoasă a cerului gurii) și a valului palatin (partea moale), ca urmare a dezvoltării anormale a acestora pe durata sarcinii. Despicătura de buză și palat pot fi prezente simultan sau separat. Ambele pot fi corectate chirurgical, cu rezultate funcționale și estetice foarte bune.

Cauzele care duc la deficitul de fuziune al țesuturilor moi sau oaselor la acest nivel sunt reprezentate uneori de o combinație de factori genetici și de mediu ce afectează mama în timpul sarcinii: fumatul, diabetul zaharat, consumul unor medicamente.

Deficitului estetic i se pot adăuga posibile complicații:

  • dificultăți de alimentație;
  • infecții la nivelul urechii cu pierderea posibilă a auzului, în cazul infecțiilor recurente;
  • întârziere a vorbirii și probleme dentare.


Printre malformațiile congenitale la nivelul membrelor, mai comune sunt:

  • sindactiliile simple – cea mai frecventă malformație a mâinii, prezentă la 1 din 2000 nașteri, implică unirea, lipirea completă sau incompletă a țesuturilor moi la nivelul degetelor;
  • sindactiliile complexe – implică fuziuni osoase;
  • polidactiliile – prezența la naștere a mai multor degete decât în mod obișnuit la mâini sau la picioare.

Tratamentul chirurgical constă separarea degetelor si utilizarea țesuturilor locale - lambouri, a grefelor de piele, prin tehnici specifice de chirurgie plastică și reconstructivă, având ca scop îmbunătățirea funcției membrului afectat și corecția deficitului estetic.

Toate intervențiile se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou