Articole medicale

15.06.2020

Cistografia micțională la copii – ghid pentru părinți

Dr. Codruta - Olimpiada Iliescu

Medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică

Ce este cistografia micțională?
 

Cistografia micțională este o explorare radiologică care permite obținerea de imagini ale sistemului urinar prin umplerea vezicii urinare cu o substanță de contrast diluată în ser fiziologic, până când se atinge capacitatea maximă a vezicii, calculată în funcție de vârsta copilului.

Aceste imagini îi ajută pe medici să vadă probleme medicale localizate la nivelul:

  • vezicii urinare (rezervorul care acumulează și stochează urina);
  • uretrei (tubul prin care copilul urinează);
  • ureterelor (tuburile prin care se scurge urina produsă de rinichi către vezică).

Este singura metodă prin care se poate pune în evidență cu certitudine existența refluxului vezico-ureteral (RVU) la copii, precum și a severității acestuia, prin gradarea lui.

Cum se realizează o cistografie micțională?
 

Un aparat de radiologie va trimite raze X prin abdomenul inferior al copilului, iar imaginile vor fi înregistrate de un computer. Imaginile obținute cu ajutorul razelor X sunt alb-negru. Unele părți ale corpului, cum ar fi oasele, vor apărea albe pe radiografie, în timp ce rinichii și vezica sunt greu de observat pe o radiografie dacă nu se utilizează substanța de contrast. Cu ajutorul substanței de contrast însă, sistemul urinar se va vedea de asemenea ca si scheletul, în culoarea albă.

În timp ce substanța de contrast umple vezica, precum și în timp ce copilul micționează și golește vezica, tehnicianul sau medicul radiolog urmăresc pe un ecran cum se deplasează substanța de contrast prin sistemul urinar și vor înregistra aceste imagini.

Când se recomandă cistografia micțională?
 

Cistografia micțională este recomandată pentru:

  • a verifica dacă există probleme în structura sau funcționarea sistemului urinar;
  • a aprecia dimensiunea și forma vezicii urinare;
  • a verifica dacă există obstacole pe uretră în evacuarea urinei din vezică;
  • a vedea daca urina se întoarce din vezică (atunci când ea este plină, sau în timp ce ea se golește) înapoi către rinichi, ceea ce poarta numele de reflux vezico-ureteral (RVU);
  • a stabili gradul RVU, în funcție de care se va stabili și schema de tratament.

Deoarece RVU poate provoca infecții ale tractului urinar (ITU), acest test este recomandat după ce un copil a avut o ITU cu febră în primul an de viață, sau la copilul în vârstă > de 1 an, dacă ITU se repetă.

Nu toți copiii care au avut ITU au și RVU asociat, dar este important să fie diagnosticați copiii care asociază aceasta malformație, deoarece tratamentul variază în funcție de gravitatea refluxului.   

 

Cum pregătim copilul pentru un cistografia micțională?
 

Se vor îndepărta hainele copilului deoarece butonii, fermoarele, agrafele sau bijuteriile ar putea interfera cu imaginile obținute. Este important să spuneți tehnicianului sau medicului radiolog dacă copilul dumneavoastră are alergii, în special la substanța de contrast.

În zilele premergătoare programării cistografiei, trebuie să efectuați copilului un sumar de urină și o urocultură. Ambele rezultate trebuie să fie normale pentru a putea plasa sonda vezicală. În zilele premergătoare cistografiei, va fi necesar să administrați un medicament care să reducă conținutul de gaze din intestinul copilului și să aveți grijă ca în fiecare zi copilul să prezinte scaun.

În ziua dinaintea cistografiei, precum și în ziua examinării și în cea care urmează cistografiei, medicul nefrolog va recomanda utilizarea unui antibiotic, care să prevină apariția unei infecții urinare la trecerea sondei vezicale.

Ce se întâmplă în timpul cistografiei micționale?
 

Medicul chirurg va sosi în salonul unde este găzduit copilul și, în condiții perfect sterile, va dezinfecta uretra (locul pe unde copilul urinează) și apoi va introduce în vezică un tub minuscul de cauciuc numit cateter, utilizând un gel anestezic, pentru a înlătura orice fel de durere.

Examinarea durează aproximativ 30–60 minute.

Cistografia se efectuează într-o cameră specială, în serviciul de radiologie, în prezența medicului radiolog și a unei asistente specializate. Părinții pot rămâne cu copilul lor în timpul examinării și vor purta un sorț de protecție împotriva razelor X. Mamele însărcinate nu vor putea însă intra în sala în care se efectuează cistografia.

Sonda urinara montată de chirurg va fi folosită pentru umplerea vezicii urinare cu substanța de contrast. Pe măsură ce vezica se umple, ea va fi vizualizată pe un ecran și vor fi captate imaginile acesteia.

Copilul va începe să simtă nevoia să urineze pe măsură ce vezica se va umple. Când vezica va fi plină, se va obține o imagine a acesteia. După obținerea acestei imagini se va scoate sonda vezicală și se va aștepta ca pacientul să urineze, moment în care se va face o nouă radiografie.

Bebelușii își vor goli vezica imediat. Copiilor care nu mai poarta pampers li se va cere însă să urineze pe masa de examinare.

Copilul tău nu va simți nimic în timp ce sunt făcute radiografiile. Bebelușii plâng adesea în sala de examinare pentru ca sunt ținuți imobilizați pentru efectuarea radiografiilor, dar acest lucru nu va interfera cu procedura în sine.

Copiii mai mari pot acuza o jenă atunci când vor urina prima dată după scoaterea sondei, dar consumul de lichide suplimentare va duce la dispariția acestei senzații.

Cine va interpreta imaginile obținute?
 

Echipa formată din medicul radiolog și medicul nefrolog pediatru va examina imaginile și va formula concluziile care vor fi cuprinse în raportul pe care îl veți primi la scurt timp după terminarea examinării, împreună cu CD-ul pe care sunt înregistrate imaginile captate.

Medicul nefrolog pediatru vă va explica concluziile examinării și planul de urmărire și de tratament.

Care sunt riscurile cistografiei micționale?
 

Deși există un anumit risc pentru organism în orice expunere la razele X, cantitatea acestora care este utilizată în cazul cistografiei este mică, calculată pentru greutatea copilului dumneavoastră și nu este considerată periculoasă. Este important să știți că radiologii utilizează cea mai mică cantitate de radiații necesare pentru a face testul.

Aparatele de radiologie utilizate sunt extrem de performante, astfel încât riscurile de iradiere suplimentară nu există. Substanța de contrast introdusă în vezică va fi eliminată prin micțiune imediat și nu poate ajunge în sângele copilului, astfel încât riscul apariției unei alergii la aceasta este practic zero.

Cum pot ajuta părinții copiilor care vor face o cistografie micțională?
 

Puteți ajuta copilul să se pregătească pentru cistografie, explicându-i cum va decurge explorarea în termeni simpli, pe înțelesul lui. Dacă copilul este suficient de mare pentru a înțelege, fiți sincer cu privire la disconfortul de scurtă durată pe care îl pot simți la trecerea sondei vezicale și în timpul examinării, dar asigurați-vă copilul că veți fi acolo pentru sprijin.

În zilele premergătoare jucați-vă împreună cu copilul, încercând să introduceți un tub mic de plastic la o păpușă, acolo unde copilul presupune că ar fi uretra, deci pe unde păpușa ar urina. Puteți să-i descrieți camera și echipamentul care va fi utilizat, precum și persoanele care vor fi prezente.

În cazul copiilor mai mari, explicați importanța păstrării poziției nemișcate în timp ce imaginile sunt captate, astfel încât acestea să nu trebuiască sa fie repetate. Puteți să-i explicați că obținerea imaginilor seamănă cu a face o poză sau un videoclip.

Pentru unii copii poate fi utilă distragerea atenției cu ajutorul jucăriilor, cărților, tabletei, filmulețelor sau melodiilor preferate urmărite pe telefonul părinților în timpul explorării. Alți copii pot plânge și ar putea avea nevoie de liniște și doar de încurajări.

Powered by Froala Editor