Articole medicale

15.12.2021

Cum îngrijim tenul matur?

Dr. Laura-Elena Paviliu

Medic specialist Dermato-venerologie

Chiar dacă îmbătrânirea cutanată este inevitabilă, ea poate fi atenuată și încetinită printr-o serie de proceduri și produse pentru rejuvenare, ce îmbunătățesc calitatea pielii. Un alt aspect important este modificarea stilului de viață și dieta.

Expunerea cronică la radiațiile solare, fumatul, dieta, stresul, modificările hormonale, anumite patologii asociate determină un stres cumulativ ce poate afecta calitatea pielii și contribuie la dezvoltarea îmbătrânirii cutanate. Cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai puțin elastică, ternă, lipsită de luminozitate.

Exista 3 stadii de îmbătrânire cutanată, raportate în funcție de vârstă:

  • stadiul 1: primele semne de îmbătrânire cutanată apar în jurul vârstei de 25 de ani, când pielea devine mai subțire, își pierde din elasticitate și încep să apară primele riduri;
  • stadiul 2: în jurul vârstei de 45 de ani, pielea își pierde fermitatea și luminozitatea, iar contururile faciale își pierd aspectul bine definit; ridurile de la nivelul frunții și zona laterală a ochilor („laba gâștii”) devin mai pronunțate.
  • stadiul 3: în jurul vârstei de 65 de ani, îmbătrânirea cutanată este evidentă, prin pierderea contururilor faciale, pielea este mai flască și lipsită de fermitate, ridurile sunt adâncite; pot fi prezente dicromii ale pielii (pete brune, albe, rețea vasculară).

Îmbătrânirea cutanată este un proces complex influențat de factori endogeni (factori genetici, metabolici, hormonali) și exogeni (expunere la soare, poluare, radiații ionizante, chimicale, toxine).

Sfaturi generale de urmat pentru a împiedica accelerarea procesului de îmbătrânire cutanată
 

  1. Opriți fumatul. Studiile arată ca tutunul determină alterarea prematură a pielii. De asemenea, la persoanele care fumează, anumite medicamente sau proceduri sunt mai puțin eficiente sau au o perioadă de remanență mai redusă.
  2. Evitați frecventarea solarului, expunerile necontrolate la soare fără produse de fotoprotecție.

Radiațiile ultraviolete, atât cele naturale, cât și cele artificiale, pot determina îmbătrânirea prematură a pielii, cu adâncirea ridurilor, alterarea tonusului tegumentar, apariția de pete solare (lentigine), keratoze seboreice, alunițe noi sau modificarea celor preexistenți și nu în ultimul rând cancere de piele, cel mai de temut fiind Melanomul malign. 

  1. Evitați o rutină de skin care prea complicată, prin utilizarea unei multitudini de produse, serumuri. Uneori este dificilă alegerea corectă a unei rutine de îngrijire. Trebuie ținut cont ca produsele să fie adaptate tipului de ten, raportate vârstei și patologiilor asociate. Pentru a facilita acest lucru, o vizită la medicul dermatolog este indicată.  

Studiile arată că produsele ideale pentru a ține sub control procesul de îmbătrânire cutanată, ar fi asocierea unui produs cu ecran solar, dimineața, pe tot parcursul anului, iar seara, un produs pe bază de derivați de vitamina A (retinoizi). Cel din urmă, pe lângă efectul pe care îl are asupra leziunilor de acnee, contribuie și la refacerea fibrelor de colagen, atenuarea ridurilor fine și estomparea pigmentațiilor. Un pas important îl reprezintă, de asemenea, hidratarea pielii, întrucât cu înaintarea în vârstă pielea are o tendință la uscăciune, prin inactivarea glandelor sebacee. Nu uitați și de îngrijirea zonei gâtului și decolteului, deoarece ele pot trăda vârsta înaintată prin prezența ridurilor, laxității și a discromiilor.

  1. Aveți grijă la alimentație. Regimul alimentar sănătos vizează un consum echilibrat de fructe, legume, pește, alimente neprocesate. Excesul de dulciuri și carbohidrați accelerează procesul de îmbătrânire prin scăderea toleranței la glucoză. Regimul trebuie adaptat nevoilor personale și raportat la patologiile de fond.
  2. Importanța igienei somnului. Un somn odihnitor și sănătos presupune ca în camera în care dormiți să nu aveți gadgeturi, televizor, să evitați să stați în fața ecranelor cu cel puțin 30 de minute înainte de somn, aerul să fie umidifiat, să evitați o oră de culcare târzie.
  3. Managerierea stresului. Ușor de spus, dar nu imposibil de făcut. Trebuie să învățăm să ne detașăm de grijile și problemele cotidiene, să descoperim hobby-uri și activități recreative.

În ultimii ani s-a dezvoltat o serie de proceduri și tehnici inovative, neinvazive, pentru a conferi un aspect tânăr și de lungă durată.

Întrucât prin utilizarea unor produse acasă nu putem stopa suficient semnele de îmbătrânire cutanată și să îmbunătățim calitatea pielii, putem recurge la diverse proceduri estetice. Acestea au la bază stimularea regenerării tisulare, corecția asimetriilor faciale, atenuarea ridurilor.

Una dintre cele mai în vogă proceduri o reprezintă fillerele, injectarea de acid hialuronic. Într-adevăr, efectul de umplere și de conturare este unul imediat; dar de cele mai multe ori nu este suficientă corecția asimetriilor și a ridurilor dacă textura pielii este alterată. Astfel, o combinare de proceduri poate avea efecte vizibile și de durată mai bune. Indicațiile fillerelor sunt pentru corectarea șanțurilor nazogeniene, a șanțului lacrimal, corecția depresiunii temporale, conturarea pomeților și a liniei mandibulare, volumizarea și hidratarea buzelor.

Toxina botulinică este utilă pentru stoparea activității musculare, îndeosebi în etajul superior al feței. Practic, este tratamentul cauzei dezvoltării ridurilor dinamice, prin activitatea cumulativă a mușchilor implicați în zâmbet, mirare, încruntare.
Skinbooster-ul reprezintă un gel cu acid hialuronic cu o densitate mai mică comparativ cu cel folosit la fillere. Rolul lui este de a estompa ridurile superficiale, de a conferi o hidratare în profunzime a pielii, ceea ce cremele nu o pot realiza, efectul lui fiind de durată.
Mezoterapia cu cocktailuri antioxidante, vitaminice: oferă un booster de revitalizare pielii.
Dermapen: procedură cu microace care are la bază microtraumatismul ghidat al pielii, pentru stimularea regenerării tisulare. Procedura este foarte eficientă și pentru estomparea cicatricilor, indiferent de natura acestora.
PRP/Terapia Vampir administrată fie prin injectare cu microace, fie în asociere cu dermapen: ajută la stimularea regenerării tisulare cu ajutorul factorilor de creștere și nutrienților proprii organismului.
Rejuvenarea cu ajutorul procedurilor de tip laser: există o multitudine de dispozitive de laser care au ca rol restructurarea pielii, prin mecanismul de acțiune și lungimea de undă diferită. Unele doar încălzesc tegumentul, altele realizează o microcoagulare a proteinelor pielii, altele determină un efect ca de arsură. În funcție de dispozitivul utilizat și de efectul obținut, perioada de recuperare diferă de la câteva zile, pentru laserul pentru skin tightening la câteva săptămâni-luni pentru laserul ablativ.

Peelinguri sau asociere de peeling cu dermapen: forțează exfolierea și reînnoirea celulară, atenuează pigmentațiile.

Pentru o piele frumoasă și restructurată, ideală este asocierea unor astfel de proceduri, fiecare acționând printr-un mecanism diferit.

Îndrăznește să fii și să te menții frumoasă, indiferent de vârstă. Este păcat să nu ținem în frâu procesul de îmbătrânire cutanată, având la îndemână alternative de tratament. Medicina estetică este inovativă și în continuă dezvoltare. Pentru o programare, aveți la dispoziție numărul 0232.920 – Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor