Articole medicale

29.07.2021

Ecografia morfologică screening (de depistare a anomaliilor de sarcină)

Dr. Roxana Gireada

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Rațiunea aplicării metodelor de screening în sarcină este aceea de a scădea rata de mortalitate și morbiditate perinatală. Ecografia este recomandată tuturor gravidelor, fiecare tip de ecografie având un scop bine definit.

Ecografiile morfologice studiază anatomia bebeluşului. Se efectuează câte o ecografie în fiecare trimestru de sarcină:

  • în trimestrul 1 (ideal 11-13 săptămâni) se apreciază: datarea sarcinii, vitalitatea fetală, numărul de fetuşi, o parte din anomaliile morfologice majore, riscul de sindrom Down;
  • în trimestrul 2 (ideal 20-24 săptămâni) se studiază mai detaliat anatomia fetală;
  • în trimestrul 3 (ideal 30-34 săptămâni) se studiază: poziţia fetală, starea de bine fetală (inclusiv creşterea), localizarea placentei, anomaliile evolutive sau care devin evidente mai târziu.

Noul ecograf Voluson E10 BT21, disponibil în Rețeaua Medicală Arcadia și dedicat investigațiilor de morfologie fetală, asigură o acuratețe sporită, oferind medicului claritate și precizie în aprecierea detaliilor anatomice ale fătului.

Ecografiile punctuale sunt ecografii intermediare, care evaluează creşterea fetală, lichidul amniotic, placenta, diverse patologii legate de sarcină. Noile ecografe de ultimă generație Voluson S10 BT18 completează dotarea tehnică a Departamentului de Obstetrică-Ginecologie Arcadia.

Cum trebuie sa vă pregătiţi pentru ecografia morfologică?
 

În general, sunt acceptați însoțitorii în timpul ecografiei (de regula un însoțitor). Dacă vă decideți să veniți însoțită de copiii mai mari, gândiți-vă la modul în care vă veți gestiona reacția la o posibilă veste neplăcută. De asemenea, nu veniți însoțită de prea multe persoane, deoarece atenția ecografistului poate fi distrasă.
Informați-vă în ce constă ecografia morfologică și pregătiți-vă întrebările din timp, dacă este cazul.
Pentru ecografist este important să vă cunoască istoricul, astfel încât aduceți dosarul complet al sarcinii (ecografii, analize).
Nu folosiți creme sau geluri de duș uleioase pentru zona abdominală, cu cel puțin 3 zile înainte de ecografie. Acestea împiedică trecerea ultrasunetelor și vor determina o imagine ecografică de calitate scăzută.
Pentru confortul dumneavoastră, goliţi vezica urinară înainte de a intra in cabinetul de ecografie.

Cum se desfăşoară ecografia morfologică?
 

Ecografia morfologică de depistare verifică o serie de elemente anatomice, conform unui protocol recomandat de Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, în conformitate cu recomandările forurilor internaționale. Imaginile se obțin de regulă pe cale abdominala, dar în unele situații este nevoie de abordul pe cale vaginală.

Examinarea ecografică în sine durează 30-40 minute, dar variază în funcţie de condiţiile tehnice. De aceea, poate dura mai mult decât timpul alocat programării şi se poate să fie nevoie să reveniţi dacă examinarea nu a fost completă. Calitatea imaginii depinde de:

  • grosimea peretelui abdominal matern,
  • cicatrici abdominale,
  • placenta localizată anterior,
  • vârsta fetală,
  • experienta ecografistului,
  • aparatul folosit
  • poziţia fetală.

În general, în cursul examinării se obțin imagini 3D cu chipul bebelușului, însă acest lucru este influențat decisiv de poziția fetală.
Ecografia vă oferă prilejul de a vă vedea copilul şi este un moment mult aşteptat în timpul sarcinii, dar necesită concentrare şi atenţie din partea ecografistului. De aceea, nu trebuie să fiţi îngrijorată de momentele de tăcere.

Rezultatele ecografiei
 

Ecografie normală. Prin aspect normal se înţelege că structura menţionată a fost vizualizată de ecografist şi că a avut un aspect obişnuit. De regulă, ecografia concordă cu starea de sănătate a copilului la naştere.

Malformaţii fetale. Acestea pot fi curabile, incurabile sau chiar incompatibile cu viața. În funcţie de tipul lor, se vor recomanda investigaţii suplimentare (analiză genetică, RMN fetal etc.).

Semne ecografice care cresc riscul de anomalii genetice. Este vorba despre variante anatomice care se întâlnesc atât la copiii normali, cât şi la copiii cu anomalii genetice (dar cu o frecvenţă mai mare la aceştia din urmă). Printre aceste semne se numără: os nazal mai mic, focar intracardiac hiperecogen, oase lungi mai scurte comparativ cu biometria capului, dilatația sistemului urinar, pliu nucal crescut etc. Nu echivalează cu o anomalie genetic certă, ci doar ridică o suspiciune în acest sens şi vor fi interpretate în funcţie de investigaţiile anterioare (dublu test, ecografii etc.).

Care sunt limitele ecografiei de depistare?
 

Ecografiile normale nu trebuie interpretate ca un certificat de normalitate a copilului, deoarece din păcate nu toate anomaliile pot fi identificate ecografic. În următoarele situații, diagnosticul nu este cunoscut înainte de naștere:

  • afecțiunea nu are manifestare ecografică (de exemplu afecțiunile neurologice, surditatea);
  • anomalia este prea discretă la momentul examinării (de exemplu un defect septal ventricular sau atrial);
  • anomalia are apariție ecografică tardivă/progresivă și nu este vizibilă la momentul examinării (de exemplu obstrucții digestive, tumori, infecții, coarctația de aortă, stenoza pulmonară). Spre termen, scheletul fetal este mai osificat și nu mai permite trecerea ultrasunetelor prin țesuturi ca în trimestrul 2 – de aceea, depinde foarte mult de tipul și localizarea anomaliei pentru ca aceasta să poată fi văzută înainte de naștere.
  • ecografia nu poate exclude sindroamele genetice;
  • nu poate fi studiată toată anatomia copilului (de exemplu nu sunt incluse numărătoarea degetelor, examinarea urechilor etc.).

Este ecografia periculoasă?
 

În peste 40 de ani de ecografie medicală, nu a fost raportat niciun caz de afectare fetală. Totuși, utilizarea ecografiei fără beneficiu medical trebuie evitată, iar ecografia trebuie folosită doar de personal medical instruit, cu o expunere fetală cât mai scăzută, astfel încât să fie obținute informațiile medicale necesare. Cu alte cuvinte, evitați să faceți ecografie doar pentru a obține o imagine 3D cu chipul copilului.

Urmărirea corectă a sarcinii este importantă atât pentru sănătatea mamei, cât și a bebelușului. Pachetele de urmărire a sarcinii la Maternitatea Arcadia includ toate investigațiile necesare. Echipa medicală experimentată și dotarea state of the art completează cadrul dedicat îngrijirii mamei și bebelușului.

Powered by Froala Editor