Articole medicale

24.07.2012

Rectoragia, un semnal de alarmă

Ca definiție, rectoragia este o pierdere de sânge proaspǎt prin anus. Sursa rectoragiei poate fi colonul, intestinul subţire şi tubul digestiv superior, când sângerarea este activă. Simptomul este alarmant atât pentru medic, cât și pentru pacient şi trebuie privit cu toată seriozitatea.

RecoragiaCe trebuie să facem în caz de rectoragie? Ȋn primul rând să ne adresăm medicului. Anamneza şi examenul clinic, precum și analizarea modului de eliminare a sângelui sunt esenţiale în diagnosticul afecțiunii. Rectoragia se poate manifesta ca o emisie de sânge roşu prin anus, la sfârşitul sau la ȋnceputul defecaţiei, sau sânge amestecat cu scaunul, cu sau fără diaree. Sângele eliminat la sfârşitul scaunului provine de obicei de la hemoroizi, diareea cu sânge se poate ȋntâlni ȋn rectocolita ulcero-hemoragicǎ, dizenterie, materii fecale amestecate cu sânge sau ȋnvelite cu sânge pot proveni de la o tumorǎ rectocolonicǎ, iar sângele la începutul defecaţiei de la un cancer rectal. Rectoragia din hemoroizi este cu sânge roşu, proaspǎt, puţin abundent, recidivant şi apare la finalul  defecaţiei, ȋn jet sau pǎteaza hărtia. Nu este gravǎ, dar atenţioneazǎ bolnavul.

De multe ori, pacienții care au hemoroizi sunt tentați să considere că aceștia sunt singura cauză pentru rectoragie și se trateazǎ în consecință, fără a se prezenta la medic și a investiga alte posibile motive pentru simptomul lor. Anumite cauze pentru pierderea de sânge pot fi doar mascate de hemoroizi: polipii rectali, cancerul rectosigmoidian, diverticuloza, rectocolita ulcero-hemoragicǎ, angiodisplazia.

Identificarea cauzelor rectoragiilor poate fi fǎcută anamnestic și clinic, prin tuşeul rectal, care exclude hemoroizii, cancerul de canal anal, tumorile rectale. Medicul precizează diagnosticul de rectoragie, evaluează gravitatea şi activitatea sângerării, precizează diagnosticul leziunilor accesibile. La toţi pacienții peste 60 ani cu rectoragii plus sau minus durere abdominală, se investighează colonul prin colonoscopie totală, după o pregătire corespunzătoare.

În cadrul Centrului de Gastroenterologie Arcadia, colonoscopia se efectuează cu ajutorul sistemului avansat de explorare Olympus Exera II, care permite investigarea colonului în condiţii de maximă siguranţă și de confort sporit pentru pacient, ceea ce determină o acurateţe perfectă a vizualizării și implicit a diagnosticului, precum şi stocarea imaginilor video şi afişarea lor pe monitor, pentru o analiză de detaliu. Colonoscopia poate fi realizată cu sau fără anestezie, în funcție de starea pacientului și de recomandarea medicului curant și a medicului anestezist.

Dintre cauzele mai rare, însă la fel de importante, ale rectoragiei menţionăm:

  • ulcere rectale (prin termometrizare sau abuz sexual);
  • polipectomia endoscopicǎ, varicele rectale din hipertensiunea portală;
  • endometrioza;
  • rectite hemoragice dupǎ administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene sub formǎ de supozitoare, dar şi aspirina sau alte antiinflamatorii pot determina hemoragie ȋn diverticulozǎ, colita ischemicǎ.

Multitudinea de cauze ce pot produce rectoragie arată fără dubiu că prezentarea la medicul gastroenterolog pentru evaluarea situației și stabilirea diagnosticului de certitudine este obligatorie.

În concluzie, cele câteva sfaturi esențiale care trebuie reținute sunt:

  • orice pacient cu rectoragii, ȋn cantitate mare sau micǎ, trebuie sǎ se prezinte de urgenţǎ la specialistul gastroenterolog;
  • explorarea unei rectoragii implicǎ niște paşi obligatorii, de la examenul regiunii anale și tuşeul rectal, pânǎ la colonoscopie;
  • în afarǎ de hemoroizi, cauza cea mai frecventǎ de rectoragii, mai existǎ şi alte cauze ce se pot asocia sau pot evolua de sine stǎtǎtor, uneori cu efecte grave.
Autor: prof. dr. Mărioara Stan, Centrul de Gastroenterologie Arcadia

 

 

Autor: prof. dr. Mărioara Stan, Centrul de Gastroenterologie Arcadia