Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Retinopatia diabetică, complicație a diabetului

Dr. Paula CostacheDiabetul zaharat este o afecțiune metabolică ce determină afectarea întregului organism, inclusiv la nivelul ochilor, afecțiunea purtând numele de retinopatie diabetică. Nivelurile crescute ale glicemiei deteriorează vasele de sânge ale retinei prin creșterea permeabilității ce determină scurgerea de lichid în straturile retinei, ducând la apariția hemoragiilor și exudatelor. De asemenea, pot să apară oculzii ale vaselor de sânge ce duc la zone de ischemie cu declanșarea apariției de vase noi de sânge (neovase), care nu pot perfuza retina ischemică și care vor determina apariția complicațiilor, precum hemoragie vitreană sau dezlipire de retina prin tracțiune.

Simptomele retinopatiei diabetice
 

În stadiile incipiente nu există simptome, dar pe măsură ce afectarea retiniană crește pot apărea simptome:

  • creșterea numărului de puncte sau „muște” în câmpul vizual;
  • vedere încețoșată ce alternează cu vederea clară;
  • scăderea vederii pe timp de noapte;
  • apariția unor pete albe sau negre în câmpul vizual.

Stadializare
 

În cazul retinopatiei diabetice, putem vorbi despre 2 stadii de dezvoltare:

  • retinopatia diabetică neproliferativă, fără afectarea vederii în general, dar nu obligatoriu. Poate fi o formă ușoară, moderată sau severă.
  • retinopatia diabetică proliferativă, stadiul cel mai avansat când încep să apară vase noi de sânge ce se pot rupe, determinând hemoragia vitreană sau pot crea țesut cicatricial care poate tracționa retina.

Cum se stabilește diagnosticul?
 

Diagnosticul este unul clinic, bazat pe examinarea fundului de ochi și efectuarea unor investigații suplimentare, precum OCT (tomografia în coerența optică) sau ecografie oculare.

Deoarece în stadiile incipiente nu există simptome, este indicat ca toți pacienții cu diabet zaharat să efectueze examenul fundului de ochi anual sau de două ori pe an.

Retinopatia: metode de tratament
 

Cel mai important este urmărirea și echilibrarea diabetului zaharat printr-un control glicemic adecvat.
În stadiile incipiente este importantă urmărirea pacientului prin examinarea fundului de ochi anual sau mai des în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
În stadiile avansate se inițiază tratament laser (panfotocoagulare) pentru a opri apariția și dezvoltarea vaselor noi de sânge și/sau injecții intravitreene cu agenți anti VEGF în funcție de stadiul și evoluția afecțiunii. Afectarea zonei centrale a vederii (edemul macular) este cea mai frecventă cauză de scădere a acuitătii vizuale la pacienții cu diabet.

Tratamentul complicațiilor implică intervenții chirurgicale ample, precum vitrectomie cu sau fără introducerea de ulei de silicon în interiorul ochiului.
Prognosticul vizual este potrivit pentru pacienții care încep tratamentul retinopatiei diabetice cu acuitate vizuală bună și care pot echilibra diabetul zaharat. Odată apărute modificările de retinopatie diabetică, evoluția lor nu mai poate fi oprită, ci doar încetinită.
Monitorizarea se face prin controale regulate, fiind singura modalitate de prevenire și tratare. Pentru programarea unei consultații la Oftalmologie, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou