Articole medicale

10.06.2021

Sarcina: primul consult, prima ecografie

Dr. Alina Mihaela Mares

Medic primar Obstetrică-Ginecologie

Primul semn care atrage atenția asupra posibilității existenței unei sarcini este întârzierea menstruală (amenoreea), acesta fiind și principalul motiv pentru care viitoarea mămică se adresează medicului. Diagnosticul de sarcină este sugerat de datele obținute din anamneză și examenul clinic și este confirmat prin ecografie pelvină.

La luarea în evidență a gravidei este foarte importantă anamneza corectă, cu această ocazie notându-se durata amenoreei (calculată de la prima zi a ultimei menstruații normale), prezența/absența simptomelor neurovegetative de sarcină (greață, vărsături, oboseală, somnolență), modificările sânilor (durere, mărirea în volum, hiperpigmentarea areolelor).

În fișa gravidei se consemnează istoricul sarcinilor și al nașterilor anterioare, greutatea la naștere a nou-născuților, complicații ale lehuziei, avorturi, sarcini ectopice, istoric de infertilitate. Patologia ginecologică anterioară sau afecțiunile medicale cronice materne (hipertensiune arterială, diabet zaharat, hepatite, afecțiuni renale, afecțiuni tiroidiene, TBC pulmonar etc. ) pot influența evoluția sarcinii actuale. Este important de cunoscut date despre tată (vârsta, starea de sănătate), precum și istoricul familial al ambilor părinți (hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecțiuni genetice, malformații, antecedente de gemelaritate).

Cu ocazia acestui prim consult se realizeaza examenul clinic general (cu consemnarea în fișă a valorilor greutății inițiale, tensiunii arteriale, pulsului) și examenul obstetrical.

În funcție de durata amenoreei, prima ecografie poate furniza informații referitoare la:

  • localizarea sarcinii (sarcina în uter sau sarcină ectopică);
  • tipul sarcinii: sarcină singulară sau gemelară;
  • datarea sarcinii – măsurarea lungimii cranio-caudale a fătului între 10-13 săptămâni permite cea mai corectă apreciere a vârstei de gestatie și, implicit, a datei probabile a nașterii;
  • evolutivitatea sarcinii – începând cu 5 săptămâni și 3 zile este posibilă vizualizarea bătăilor cardiace ale embrionului; se pot surprinde mișcări spontane ale trunchiului embrionului de la 7 săptămâni și ale membrelor de la 9 săptămâni;
  • complicații ale sarcinii;
  • anomalii asociate ale organelor genitale (fibroame, malformații uterine, chisturi ovariene).

Odată stabilite vârsta și evolutivitatea sarcinii, se fac și primele recomandări pentru analizele paraclinice de debut: hemoleucogramă,  grupa sanguină și RH, glicemia, uree, acid uric, creatinină, TGO, TGP, TSH,  examenul de urină, serologie pentru hepatite, sifilis, HIV, screening pentru Toxoplasmă, Rubeola, Citomegalovirus, virus herpetic prin determinare IgG și IgM, anticorpi anti-Lysteria.

De asemenea, se recomandă examenul citologic Babeș-Papanicolau (dacă nu a fost efectuat recent) și examenul bacteriologic al secreției vaginale.

În funcție de particularitățile sarcinii și de antecedente, analizele se pot completa cu investigații suplimentare: HbA1c, FT4, ATPO, screening trombofilii, profil sindrom antifosfolipidic, titrul de anticorpi în incompatibilități sanguine, alte investigatii individualizate.

Pe baza informațiilor obținute din anamneză, examenul clinic și explorările paraclinice, gravida este încadrată în categoria sarcină fiziologică sau gravidă cu risc obstetrical, va primi recomandări legate de suplimentarea acidului folic, alimentație, activitate fizică, igiena sarcinii, prevenirea afecțiunilor infecțioase, semne de alarmă în sarcină și se va stabili data următoarei consultații prenatale.

Urmați recomandările medicului, pentru a fi sigure de sănătatea voastră și a sarcinii. Pachetele de urmărire a sarcinii la Maternitatea Arcadia cuprind toate consultațiile și investigațiile necesare. Pe www.arcadiamami.ro aflați totul despre perioada sarcinii și a nașterii.

Powered by Froala Editor