Articole medicale

06.11.2019

Tehnologia 3Tesla – rezoluție înaltă pentru un diagnostic rapid și exact

Prof. Dr. Dragos Negru

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

Tehnologia 3Tesla – rezoluție înaltă pentru un diagnostic rapid și exact

Prof. Dr. Dragoș Negru, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, coordonatorul Centrelor de Imagistică Medicală Arcadia, explică care sunt avantajele tehnologiei RMN 3 Tesla și cât de importantă este monitorizarea imagistică a pacienților, mai ales în contextul pandemic pe care îl traversăm. 

Cât de sigură este pentru pacienți utilizarea tehnologiei RMN 3 Tesla?
 

Tehnologia RMN 3 Tesla este sigură și a fost aprobată în toată lumea de forurile științifice și administrative după analizarea unui număr impresionant de examinări la subiecți fără boală precum și la pacienți cu toate tipurile de patologii. Există, însă, contraindicații absolute reprezentate de stimulatoarele cardiace, protezele osoase metalice, metalele ajunse conjunctural în corpul uman, protezele valvulare metalice, stenturile vasculare metalice, clipsurile folosite intraoperator în ultimele 7 zile înaintea examinării sau orice alte implanturi incompatibile cu RMN-ul. Contraindicațiile relative sunt reprezentate de sarcină, examinarea fetală (posibilă însă pe 1,5 Tesla), claustrofobia. Progresele tehnologice din ultimii ani fac însă ca numărul dispozitivelor implantabile în corpul uman care sunt incompatibile cu examinarea RMN sa fie din ce în ce mai mic.

Nu există iradiere la examinarea RMN indiferent de puterea câmpului magnetic și, din acest punct de vedere, examinările pot fi repetate la intervale de timp foarte scurte, fără niciun risc pentru pacient.

Cum trebuie să se pregătească pacienții înainte de investigația cu tehnologia RMN 3 Tesla?
 

În situația în care este necesară injectarea substanței de contrast, pacientul trebuie să aibă funcția renală normală, adică valori în limite normale ale ureei și creatininei recoltate cu maximum 30 de zile înaintea examinării RMN. De asemenea, dacă este necesară injectarea de substanță de contrast, pacientul trebuie să nu mănânce 4-6 ore înainte de examinare, timp în care însă poate să bea lichide. Pentru o examinare de succes este bine să existe o indicație fermă și clară și foarte important este ca pacientul să prezinte toate documentele medicale care atestă eventuale alte afecțiuni, alergii, istoricul bolii prezente, istoricul unor operații. Examinarea este comodă, nedureroasă, dar poate să dureze, în situații specifice, și până la 60 de minute.

Cât de importante sunt investigațiile imagistice în monitorizarea afecțiunilor și, în context pandemic, a sechelelor post covid?
 

În contextul pandemic actual monitorizarea sechelelor post covid, a bolilor oncologice, cardiovasculare, neurologice și cerebrovasculare este vitală pentru prognosticul pacientului și calitatea vieții.
Suntem continuu preocupați sa prioritizăm urgențele și să oferim un diagnostic corect și rapid tuturor pacienților care ni se adresează.
În Centrele de Imagistică Medicală Arcadia, pacienții diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, care necesită monitorizare, au acces direct și rapid, în baza biletului de trimitere emis de către medicul specialist aflat în relație contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, indiferent de județul din care provin. Accesul este asigurat în aceleași condiții și pentru monitorizarea pacienților asigurați, diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital.

Arcadia a implementat încă din primele zile ale pandemiei măsuri de maximă protecție atât a pacienților, cât și a personalului medical și administrativ. Acest lucru ne-a permis sa menținem un flux rezonabil de pacienți și examinări. În același timp, am încercat să diminuăm timpii de așteptare pentru examinările RMN. Aparatele noastre de 3Tesla se află în Spitalul Arcadia din strada Cicoarei și în Centrul Arcadia Nicolina.

Powered by Froala Editor