Articole medicale

23.08.2019

Corpul este aliatul nostru când facem alegerile potrivite: „...După o nouă încercare, am învățat să îl respect…”

Pofta de mâncare influențează nutriția și nutriția influențează pofta de mâncare. Adesea obișnuim să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Fie că mâncăm datorită stresului, fie că mâncăm din plăcere, pentru a ne simți bine sau pentru că nu rezistăm tentațiilor culinare; creșterea în greutate este nu doar o povară fizică, ci și una psihică.

După 30 de ani în care a fost fumător, Viorel a renunțat la tutun. După acest moment susține că a început să acumuleze kilograme în plus față de greutatea sa normală. Sănătatea câștigată în urma renunțării la viciul său a fost afectată în timp de complicațiile unei obezități morbide dobândite. „Simțeam o greutate teribilă în tot corpul, aveam hipertensiunea arterială, mă dureau oasele, articulațiile. Mă apăsau toate. Am ieșit foarte rău la analize și atunci m-am hotărât să fac ceva pentru sănătatea mea” a mărturisit Viorel, pacientul nostru în vârstă de 51 de ani.

Când a venit în Arcadia, Viorel avea deja o intervenție de micșorare a stomacului efectuată în 2015, însă fară succes terapeutic în privința controlului greutății întrucât se afla în stadiul unei obezități de gradul III (morbide) recidivată.

Pierderea kilogramelor trebuie însoțită de un comportament alimentar sănătos pe durata întregii vieți
 

În practică, intervențiile de tratare a obezității pot fi considerate un succes dacă pacientul pierde minim 70% din numărul de kilograme în plus. Pierderea kilogramelor în exces are loc între 1 și 2 ani după operație (în medie 18 luni) și trebuie însoțită de un comportament alimentar sănătos pe durata întregii vieți.

Viorel a avut nevoie de o reintervenție pentru slăbit ce a presupus transformarea unei operații de gastrectomie longitudinală (gastric sleeve) într-una de mini-bypass gastric.

„Un caz deja operat pentru a slăbi, prezintă un grad ridicat de dificultate, atât din punct de vedere al riscurilor chirurgicale, deoarece se intră pe un abdomen deja operat, pe un stomac deja operat a cărui eliberare din aderențe poate preta la riscuri mai mari decât la o primă intervenție, cât și din punct de vedere al dificultății de a atinge succesul terapeutic” a precizat dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie Cenerală și  Chirurgie Pediatrică, cu competențe în Chirurgia Bariatrică și Metabolică, Șef al Departamentului Specialități Chirurgicale Arcadia. În soluționarea acestui caz medical, dr. Sebastian Ralea a fost asistat de medicul specialist Chirurgie Generală, dr. Cristiana Cordun și de echipa coordonată de dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Șef Departament ATI.

Mini-bypass-ul gastric (mini-BPG) este o simplificare tehnică a bypass-ului gastric, acționând atât restrictiv, cât și prin diminuarea absorbției alimentare, cu o foarte bună scădere în greutate și rezultate excelente în remisia diabetului (aprox. 90% din cazuri, la 5 ani de la intervenție). Această operație presupune un montaj „în Ω”, fără secționarea intestinului, dar cu un caracter mai pronunțat în diminuarea absorbției intestinale decât în cazul bypass-ului gastric.

După intervenţia chirurgicală, persoana este inclusă într-un plan standardizat de urmărire a pacientilor bariatrici
 

Consultațiile și examenele preoperatorii vor contura un profil individual pentru fiecare persoană în parte. Pacientului i se va propune acea intervenție chirurgicală care îi poate oferi maximum de beneficii pentru scăderea în greutate și tratarea afecțiunilor asociate obezității.

Pentru o monitorizare optimă a procesului de slăbire, după intervenţia chirurgicală, persoana este inclusă într-un plan standardizat de urmărire a pacientilor bariatrici. Scopul este o pierdere treptată a kilogramelor ȋn plus, întrucât procesul de slăbire este gradual, iar scăderea ponderală rapidă poate crea riscuri majore pentru sănătate.

Pacientul poate pierde până la 90% din excesul de greutate, obține remisia imediată și completă pe termen lung a diabetului zaharat, ameliorarea până la vindecare a afecțiunilor corelate cu obezitatea și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Evoluția lui Viorel ca pacient bariatric este monitorizată de dr. Sebastian Ralea și are rezultate foarte bune și pentru că pacientul nostru și-a propus să nu mai facă abateri de la recomandările nutriționale postoperatorii. „Sunt o fire activă, însă meseria mea este una statică. Ca instructor auto, am un program dezorganizat și de aceea mănânc de mai multe ori pe zi, dar puțin. Acum nu mai pot face excese, mi-e rău. Chiar dacă mai forțez cu mâncatul, stomacul nu mă lasă să fac exces, mă atenționează imediat. După o nouă încercare, am învățat să-l respect”, ne-a povestit Viorel.

Chirurgia bariatrică și metabolică este singurul tratament eficient pe termen lung al obezității și al bolilor pe care aceasta le antrenează, acționând prin reducerea cantitativă a aportului alimentar și în asociere sau nu cu diminuarea absorbției intestinale, în funcție de tehnică.

Pentru mai multe informații accesează: https://www.arcadiamedical.ro/chirurgie-bariatrica/ sau apelează 0232 920 – Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor