Articole medicale

03.03.2020

Importanța consilierii psihologice a pacienților în chirurgia bariatrică

Psih. Roxana Rusu

Psiholog clinician autonom; Psihoterapeut integrativ în supervizare Psihologie

Din protocolul de pregătire al pacienților în vederea realizării intervențiilor cu specific bariatric, este esențială și partea de evaluare a resurselor psiho-emoționale ale acestora, aspecte care au impact atât în conservarea greutății corporale a acestor pacienți, dar și ca resursă de succes în recuperarea post-operatorie.

În etapa de evaluare psihologică se verifică dacă procedura chirurgicală este un angajament pe care pacientul îl privește în mod asumat și conștient. Se observă aici atitudinea față de a avea noi obiceiuri alimentare, calitativ și cantitativ diferite de cele din trecut. În acest moment pacientul își exprimă setul de așteptări și dorințe care decurg din intervenția chirurgicală. În momentul în care pacientul este decis să aleagă intervenția chirurgicală este important să existe persoane semnificative din familia sau din grupul de prieteni care să încurajeze decizia acestuia.

Partea vulnerabilă din specificul psihologic al acestor pacienți presupune emoții și sentimente subiective de:

  • senzație de neputință;
  • ambiție scăzută;
  • sentimente de inadecvare;
  • stimă de sine scăzută;
  • vulnerabilitate emoțională;
  • teamă accentuată;
  • tristețe frecventă;
  • relații tensionate cu cei din jur;
  • auto-eficiență scăzută;
  • izolare socială;
  • activism scăzut.

Există două modalități de adaptare psihologică și de mobilizare a pacienților, la situația specifică de creștere în greutate:

  • capacitatea de adaptare psihologică pozitivă (optimismul, dorința de confruntare cu toate mijloacele posibile care susțin un stil de viață sănătos, deschidere spre intervenția chirurgicală bariatrică);
  • capacitatea de adaptare psihologică negativă (pasivitate, resemnare în fața problemelor, evitarea problemei, negarea dificultăților, menținerea senzației de pierdere a controlului).

În funcție de profilul psihologic al fiecărui pacient, există o sumedenie de reacții psihologice care se instalează ca efect produs de pierderea în greutate. Astfel că acomodarea psihologică cu noul statut trebuie privită atât din perspectiva personal – individuală, cât și raportat la percepția pe care o modelează mediul social asupra pacientului.

Este foarte importantă în acest sens atitudinea pe care o remarcă pacientul de la persoanele din mediul său personal, social cât și profesional. Există categorii de persoane care se simt foarte mândre de schimbarea vizibilă în materie de greutatea corporală și doresc să primească atenție și apreciere, pe când altor pacienți li se potrivește mai ales o atitudine mai rezervată, concentrată pe ideea de intimitate personală.

Pacienților bariatrici li se solicită în această etapă un proces de reglare emoțională adecvată cu noua ipostază, astfel că pentru o integrare optimă a beneficiilor oferite de intervenția chirurgicală, se recomandă un plan de monitorizare psihologică ulterioară a pacienților bariatrici.

În Arcadia, pacienții care sunt supuși intervențiilor de chirurgie bariatrică beneficiază de consiliere psihologică preoperatorie și pot continua ședințele de consiliere și după intervenție, astfel încât drumul pe care îl au de parcurs să fie mai mult mai ușor.

Powered by Froala Editor