Articole medicale

21.02.2018

Medicii Arcadia predau lecții de sănătate pentru 174 de elevi din Dobrovăț

Arcadia susține sănătatea și prin educație informală, participând la discuții cu elevii de gimnaziu despre teme precum igienă, nutriție sau educație sexuală. Joi, 15 februarie, medicii Arcadia s-au deplasat la Dobrovăț pentru a le povesti celor 174 de copii din clasele I – VIII, care sunt principiile unui stil de viață sănătos și cât de importantă este prevenția.

Dr. Bianca Panainte, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, le-a prezentat elevilor din clasele V – VI câteva repere despre nutriție și le-a explicat ce rol au caloriile în alimentație. Cei mici au descoperit ce tip de activități consumă un anumit număr de calorii și care este modul în care se obține balanța energetică a organismului.  Discuțiile interactive au punctat aspecte precum mesele principale ale unei zile, diferența dintre o gustare și ronțăială, având în vedere și porțiile de mâncare specifice vârstei. Un capitol separat a fost dedicat nutrienților și rolului acestora  pentru a menține o dietă echilibrată.  Doamna doctor Panainte a descris această interacțiune cu copiii „ca o experiență inedită în care am reîntâlnit copilăria în toata splendoarea ei. Cei mici au fost foarte atenți și receptivi și au înțeles că pentru a crește frumos și sănătos au nevoie de o bună relație cu alimentele!

Cursul de igienă a fost adresat copiilor din școala primară și a fost susținut de către doamna Dr. Daniela Podaru, medic specialist Pediatrie. Medicul le-a prezentat principalele tipuri de igienă și modul în care se poate realiza corect acesta, fie că vorbim de igiena corporală sau de cea a alimentelor, a vestimentației și a încălțămintei. Copiii au discutat despre momentele în care trebuie să se spele pe mânuțe, despre rolul igienei orale sau a toaletei. Am întâlnit copii frumoși, ușor timizi, suflete inocente, sincere, care știau o parte din informațiile pe care le-am expus. Dar, din păcate, anumite considerente  nu permit respectarea cu rigurozitate a unor reguli de igienă. A fost o experiență frumoasă pentru că, așa cum spunea Dostoievski: Sufletul se vindecă atunci când ești în preajma copiilor.

Adolescenții din clasele VII - VIII au beneficiat de discuții libere, constructive, despre educație sexuală și despre importanța măsurilor de prevenție. Acest subiect delicat a fost moderat de către doamna Elena Coșan, asistent medical la Maternitatea Arcadia. Discuțiile s-au desfășurat în grupuri separate de băieți și fete. În cazul viitorilor bărbați, s-a pus accentul pe modificările fiziologice pe care le produce pubertatea: schimbările la nivel genital, apariția acneei, schimbarea vocii sau apariția firelor de păr facial. Bolile cu transmitere sexuală (BTS) au fost definite și explicate împreună cu tinerii și s-a pus accentul pe partea de prevenție și protecție; ca fiind unica barieră împotriva acestor tip de afecțiuni.  Provocările adolescenței și transformările din perioada pubertății au reprezentat un subiect foarte interesant pentru  domnișoare. S-a discutat despre schimbările specifice precum apariția sânilor, a menstruației, sarcină și metode și dispozitive anticoncepționale. S-a subliniat din nou importanța protecției și prevenției împotriva sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală. "Mă bucur că am avut ocazia să întâlnesc niște copii frumoși, atât la exterior, cât și la interior, niște copii pe chipurile cărora se putea citi dorința de cunoaștere. A fost o experiență provocatoare și frumoasă de care sper să mai am parte și în viitor", este concluzia doamnei Coșan după întâlnirea cu elevii.

Activitățile sunt desfășurate în cadrul unuia dintre cele două proiecte ale fundației Bethany și beneficiază de susținere din partea Arcadia – Spitale și Centre Medicale, care  investește în educația copiilor din medii defavorizate. 85 de copii provenind din familii cu situație financiară precară sau din mediul rural beneficiază de sprijinul companiei prin două programe educaționale în perioada septembrie 2017 – iunie 2018.

Rețeaua de sănătate Arcadia derulează constant acțiuni de responsabilitate socială și sprijină proiecte de dezvoltare locală și regională, din dorința de a se implica în viața comunității și a reprezenta un vector de schimbare.

Evenimente sportive și culturale, screening și consultații deschise, acțiuni umanitare, activități pentru copii și lista poate continua... Arcadia privește spre viitor și pune consecvent în aplicare principiile pe care le promovează: educație pentru sănătate, viață activă, alimentație sănătoasă, grijă și compasiune față de semeni. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați pagina Arcadia CSR.