Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Premieră în România în Chirurgia obezității, la Arcadia: Gastric Sleeve cu Tranzit Loop Bi-Partition

Gastric Sleeve cu Tranzit Loop Bi-PartitionMarius are 31 de ani și merită să aibă o viață sănătoasă, care să-i permită să-și îndeplinească visurile. Stilul său de viață, preferința pentru dulciuri și băuturile carbogazoase l-au adus, aproape fără să aibă timp să realizeze, la o greutate de 190 de kilograme. Ideea de a apela la chirurgia bariatrică a avut-o de multă vreme și a pus-o în practică în februarie 2020, la Spitalul Arcadia.

Din cauza faptului că este un pacient cu superobezitate, cu un indice al masei corporale (IMC) > 50 de kilograme/mp și din cauza „pasiunii” sale nesănătoase pentru dulciuri, dr. Sebastian Ralea a recomandat un tip special de intervenție, realizat în premieră în România. Intervenția chirurgicală combină atât efectul restrictiv, specific unei intervenții de Gastric Sleeve, cât și diminuarea semnificativă a absorbiției intestinale.

În intervențiile de tip Bypass, duodenal switch sau derivația bilio-pancreatică de tip Scopianro , diminuarea absorbției este asigurată prin șuntarea (ocolirea), în grade variabile, a primei părți  a intestinului subțire. Principalul impediment este că poate fi afectată și absorbția elementelor de care organismul are nevoie – vitamine și minerale.

Pentru Marius, Dr. Sebastian Ralea a propus ca soluție o intervenție chirurgicală în premieră în România – Gastric Sleeve cu Tranzit Loop Bi-Partition, o gastroplastie verticală de tip Gastric Sleeve cu separarea tranzitului intestinal prin anastomozarea la tubul de Gastric Sleeve a unei bucle intestinale, ileale, în omega. În cazul acestei intervenții, peste jumătate din lungimea intestinului subțire este șuntată, doar 2,5 - 3 metri rămânând în circuitul tranzitat de aproximativ 1/3 din alimentele ingerate.

Efectul este deosebit de important pentru pacient, prin:

  • diminuarea semnificativă a absorbției intestinale pentru aproximativ 2/3 din alimentele ingerate;
  • efect restrictiv (dat de Gastric Sleeve);
  • diminuarea senzației de foame (Gastric Sleeve, prin diminuarea sursei de grelină, hormon al foamei);
  • prevenirea riscului de diminuare a absorbției de vitamine și minerale (specific intervențiilor de duodenal switch sau a derivației bilio-pancreatice de tip Scopianro) prin faptul că prima parte a intestinului subțire rămâne în circuitul alimentar, pentru aproximativ 1/3 din alimente.

Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, competențe în chirurgia bariatrică: „Literatura de specialitate relevă faptul că acest tip de intervenție are o eficiență mai mare în ceea ce privește lupta cu greutatea, decât fiecare tip luat separat. În plus, există un efect benefic în prevenția carenței de vitamine și minerale.”

După o scurtă spitalizare, de doar 2 nopți, Marius revine la activitățile sale de zi de zi, fericit că are o nouă șansă la o viață sănătoasă.
Chirurgia bariatrică și metabolică este cea mai eficientă metodă de tratament al obezității și bolilor asociate – acționând prin diminuarea cantitativă a aportului alimentar, în asociere sau nu cu limitarea absorbției intestinale, în funcție de tehnică. În Spitalul Arcadia, tipul de intervenție bariatrică este recomandat după o atentă analiză a particularităților fiecărui pacient, pentru maximizarea efectelor.
Primul pas spre o nouă viață este programarea unei consultații de specialitate. Pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou