Articole medicale

24.02.2017

Premieră medicală la Arcadia: tratamentul chirurgical inovator pentru sforăit și apnee de somn

Disconfortul sforăituluiSforăitul afectează 30% din populația adultă, iar după vârsta de 45 de ani, procentul crește chiar până la 50%, în cazul bărbaților.  Această tulburare comună poate avea pe termen lung consecințe medicale și sociale importante și poate indica uneori prezența unei probleme serioase de sănătate.  
Sforăitul regulat este în relație cu rezistența crescută pe căile respiratorii superioare (nas și gură) sau cu sindromul ușor de apnee în somn. Sforăitul sever este corelat cu lipsa acută de aer în timpul somnului sau cu sindromul moderat/sever de apnee în somn.

Sindromul de apnee de somn (OSA) face parte, împreună cu sforăitul, din categoria tulburărilor de respirație ale somnului. Netratat, independent de alți factori, se manifestă în principal prin somnolență în timpul zilei și poate determina apariția hipertensiunii arteriale cu incidente cardiovasculare, precum și a accidentelor vasculare cerebrale.

Dacă se confruntă cu sforăit puternic, ce deranjează partenerul, dacă sforăitul determină trezirea în timpul nopții prin episoade repetate de sufocare, iar ziua apare senzația permanentă de oboseală și somnolență, pacienții sunt sfătuiți să consulte urgent un medic ORL specializat in diagnosticul și tratamentul patologiilor asociate somnului!

În rețeaua medicală Arcadia pot fi abordate modern cele mai multe dintre cauzele sforăitului și apneei de somn.

Dezobstrucția nazală se poate realiza prin tratament medical și/sau chirurgical, în funcție de patologia care o determină: hipertrofia cornetelor nazale se tratează prin turbinoplastie cu radiofrecvență,
vegetațiile adenoide („polipii nazali”) se tratează chirurgical prin adenoidectomie sub control endoscopic, iar deviația de sept nazal, prin septoplastia sub control endoscopic – tratament minim invaziv, fără a necesita pansamente intranazale dureroase.
Hipertrofia țesutului de la nivelul amigdalelor palatine și de la nivelul bazei limbii se poate aborda modern, minim invaziv, prin radiofrecvență.
În cazul pacienților ce suferă de sforăit asociat obezității, se realizează managementul greutății printr-un program alimentar personalizat, în cadrul specialității Diabet, Nutriție și Boli metabolice.

În premieră medicală în România, pacienții cu modificări ale anatomiei cavității bucale – colapsul palatului moale sau alungirea luetei („omulețului”) - ce determină îngustarea căilor respiratorii superioare, pot beneficia de un tratament chirurgical inovator, care ameliorează și chiar vindecă apneea de somn!
Tratamentul colapsului de la nivelul faringelui se realizează cu ajutorul unor fire de sutură speciale, autostatice, ce îmbină tehnologia unui material lent absorbabil cu un design al firului crestat în direcția de trecere și care se fixează în poziția dorită fără a mai fi nevoie de noduri. Firul rămâne astfel complet îngropat în țesuturile pe care trebuie să le fixeze.

Această tehnică modernă a apărut ca o alternativă la tehnicile clasice, ce nu au dat rezultatele așteptate și prezintă un grad ridicat de efecte adverse postoperatorii -  imediate și pe termen lung.

Intervenția chirurgicală, abordată la Arcadia pentru prima oară în țară, realizează o rigidizare eficientă a faringelui și conferă stabilitatea în timp a rezultatelor. În funcție de caz, îi pot fi asociate și alte proceduri necesare tratamentului sforăitului și apneei de somn, precum tratamentul deviației de sept, rinitei cronice ș.a.

Rezultatul este spectaculos pentru pacienții cu sforăit și apnee de somn: pentru cei cu sforăit și apnee de somn ușoară se obține remisia completă, iar pentru cei cu apnee moderată și severă se realizează retrogradarea în clase de apnee mai puțin severă, cu o creștere semnificativă a calității vieții.

Mai multe informații despre impactul, cauzele și tratamentul acestor patologii, puteți citi în următorul articol, semnat de dr. Ionuț Hănțăscu, medic primar ORL.

Chirurgia sforăitului și a apneei de somn se realizează de către o echipă performantă de medici specializați în această patologie, în cadrul Centrului de Chirurgie Arcadia, echipat după cele mai înalte standarde medicale.  Pacienții beneficiază de infrastructura medicală integrată (Spital, Policlinică, Centre de Imagistică) și de suportul multidisciplinar al întregii rețele medicale Arcadia (peste 40 de specialități medicale).

Pacienții care doresc să facă primul pas spre o viață mai confortabilă, eliberată de disconfortul și riscurile sforăitului și apneei de somn, se pot programa pentru o consultație inițială apelând serviciul Call Center Arcadia – 0232 920.