Articole medicale

14.02.2012

Arcadia lansează conceptul „Tarif unic” pentru spitalizarea în secția de Pediatrie

Arcadia lansează conceptul „TARIF UNIC" pentru spitalizarea în secția de Pediatrie

Toți copiii care sunt spitalizați în secția de Pediatrie a spitalului Arcadia, pentru afecțiuni din sfera medicală, vor beneficia de acum de serviciile complete de analize, investigații, tratament și îngrijire aferente diagnosticului de internare, indiferent de boală, în schimbul unui tarif unic per zi de spitalizare.

Beneficiile noului concept sunt multiple, atât pentru pacient, cât și pentru medici, din perspectiva calității actului medical.

Tarif unic pentru spitalizarea in sectia de pediatrie

În schimbul unui tarif unic per zi de spitalizare, cunoscut încă de la internare, părinții vor fi bucuroși să știe că pot beneficia fără costuri suplimentare de tot ceea ce este necesar pe perioada spitalizării pentru copilul lor:

 • de serviciile medicale ale echipei de Pediatrie (medici profesori, primari sau specialiști, asistenți medicali cu experiență, infirmiere de Pediatrie) și, după caz, ale echipelor multidisciplinare solicitate de specificul afecțiunii;
 • de orice analize și investigații aferente diagnosticului de internare (cu excepția celor de imagistică: CT, IRM);
 • de medicația integrală instituită ca tratament, de consumabilele sanitare și articolele medicale necesare, după caz;
 • de toate serviciile de îngrijire medicală specifice spitalizării;
 • de toate produsele și serviciile conexe oferite pe perioada spitalizării, pentru pacient și însoțitorul său, de la serviciile de alimentație cu 3 mese pe zi, până la produse de îngrijire personală, jucării și cărți pentru copilul internat.

 Avantaje pentru părinți:

 • certitudinea unei îngrijiri medicale complete și complexe, care nu este condiționată de costuri suplimentare și de nevoia achitării acestora;
 • liniștea și libertatea de a se concentra asupra îngrijirii și susținerii copilului bolnav, fără a se preocupa de chestiunile financiare ce însoțesc de obicei relația cu furnizorul de sănătate;
 • posibilitatea de a ști de la început valoarea facturii finale pentru serviciile aferente spitalizării copilului;
 • posibilitatea de a evalua de la începutul spitalizării durata acesteia, pe baza bugetului total de care dispun, astfel ca echipa medicală să anticipeze și să adapteze modificările de terapie impuse de externarea micului pacient.

Avantaje pentru medic, din perspectiva siguranței pacientului și calității actului medical:

 • actul medical nu este condiționat financiar: medicul poate decide exclusiv pe baza criteriilor profesionale / medicale toți pașii de diagnostic, tratament și îngrijire necesari, pentru fiecare pacient în parte, fără ca elemente legate de cost și de bugetul familiei să intervină în decizia sa medicală;
 • cunoaște de la începutul spitalizării numărul maxim de zile de internare pe care familia îl acceptă, fiind astfel în măsură să stabilească din timp conduita terapeutică adecvată pentru momentul externării și ulterioară acestuia;
 • relația medic-pacient și medic-familie se concentrează asupra nevoilor de sănătate ale micului pacient și asupra informării și consilierii medicale a părinților, fără a fi perturbată de aspecte financiare.

Referindu-se la avantajele noului sistem de tarifare a spitalizării pentru copii și la alte soluții prin care este facilitat accesul pacienților la serviciile de Pediatrie, Directorul Medical Arcadia, dr. Sorin Nistor, precizează:

„Este important de subliniat de la început că noul concept de tip «tarif unic de spitalizare» este aplicabil doar în cazurile medicale, adică în afecțiunile ce nu necesită o intervenție chirurgicală. Acolo unde apare o operație, fiecare caz este diferit, iar costurile pentru diversele tipuri de servicii chirurgicale pot varia în limite foarte largi, cu unul sau chiar două ordine de mărime. Considerăm însă că, pentru specialitățile medicale și mai ales pentru afecțiunile acute cărora copiii le cad victime atât de des, noua soluție de tarifare a internărilor în Pediatrie, deci conceptul de tarif unic pe care îl lansăm acum, vine în sprijinul pacienților și simplifică atât decizia medicală - care nu mai este condiționată financiar - cât și decizia familiei - care știe de la început cuantumul bugetului de care va fi nevoie pentru spitalizarea copilului.

Mai mult decât atât, ne pregătim să oferim familiilor care decid o externare anterioară vindecării complete, fie din motive financiare, fie din motive ce țin de confortul căminului și impactul acestuia asupra micului pacient, o soluție avantajoasă pentru continuarea tratamentului la domiciliu, sub supravegherea aceleiași echipe medicale care s-a ocupat de caz pe durata internării. Pe scurt, în acele cazuri în care copilul este externat sub indicația de continuare în ambulatoriu a tratamentului injectabil, medicul curant Arcadia și asistenții medicali ai secției de Pediatrie pot supraveghea la domiciliu administrarea tratamentului și monitorizarea evoluției, până la vindecarea completă și finalizarea terapiei. Credem că prin aceste două metode, tarifarea fixă a zilei de spitalizare și continuarea asistenței medicale la domiciliu pentru externările timpurii, aducem două beneficii majore pacienților și două formule ce optimizează calitatea actului medical și, în egală măsură, satisfacția pacienților noștri.”

La rândul lor, medicii pediatri văd în această schimbare o soluție eficientă, ce vine în sprijinul pacienților și al medicilor deopotrivă: „Îmbrățișăm cu toată deschiderea noul concept de spitalizare cu tarif fix pentru pacienții de Pediatrie, specialități medicale. Într-adevăr, decizia medicului nu trebuie să fie condiționată de aspecte financiare, iar principiul tarifului unic pentru spitalizare rezolvă în mod fericit acest aspect, dându-ne libertatea să alegem cel mai bun protocol de diagnosticare și apoi cel mai bun tratament pentru fiecare pacient în parte. Apoi, e clar că părintele micului pacient nu mai are alte griji în afară de a-și sprijini din toate punctele de vedere copilul pe parcursul spitalizării și al tratamentului, oferindu-i acestuia atenție, tandrețe, calm și încredere. Lipsa presiunii financiare și credința că medicul face tot ceea ce este necesar și posibil din punct de vedere terapeutic reprezintă două soluții foarte bune pentru a menține și psihicul părintelui și pe cel al micului pacient la cote înalte...”, spune prof. univ. dr. Dan Moraru, în numele întregii echipe medicale a secției de Pediatrie din spitalul Arcadia.

 Valoarea promoțională a tarifului unic de spitalizare la Pediatrie este de 390 lei/zi, oferta fiind valabilă pentru orice pacient cu afecțiuni în specialități medicale, asigurat CAS.

În cazul în care părintele se internează simultan cu doi copii bolnavi, tariful unic de spitalizare pentru al doilea copil va fi de 340 lei/zi.