Articole medicale

24.08.2012

Din nou la școală, cu inima deschisă

Inceperea scoliiPe 1 iunie 2011, Arcadia a adoptat simbolic comunitatea celor peste 60 de copii din Ciulinești-Probota, derulând atunci primul proiect caritabil în sprijinul lor, pentru a le dărui jucării, haine, fructe și dulciuri. La Crăciun, împreună cu prietenii noștri de pe Facebook, ne-am întors la Ciulinești și am umplut sacul Moșului cu alte cadouri mult-așteptate. De această dată, ambiția noastră e mai mare și vrem să-i trimitem la școală pe copiii din Ciulinești cu inima deschisă și cu toate șansele de partea lor.

Iată ce scriam în urmă cu mai bine de un an despre comunitatea pe care am adoptat-o: „Copilăria lor nu este luminoasă, veselă, plină de visuri, așa cum s-ar putea crede. Au fost învățați că viața e grea și că nu trebuie să spere prea mult. Sunt obișnuiți cu lipsurile, iar universul lor se oprește în marginea satului – la numai 25 de kilometri de Iași, mulți dintre ei nu au văzut încă luminile orașului. Casele de chirpici, unele fără curent electric, reprezintă singura realitate cunoscută.”

S-a schimbat ceva de atunci? Nu în esență. Ulițele satului sunt la fel de prăfuite, iar șansele copiilor de a-și schimba radical destinul, la fel de iluzorii.

Atunci ce i-ar putea ajuta, ne întrebăm? Probabil că doar un nou mod de a gândi și îndrăzneala de a dori altceva, mai mult, pentru ei și pentru viitorul lor. Iar asta vine din cunoaștere, din încredere, din educație. Ignorând modelele sociale derizorii ale momentului, în care înavuțirea vine peste noapte prin șmecherie sau proptele, ne încăpățânăm să vedem școala drept calea cea mai bună de evoluție și de progres. Asemenea altor copii proveniți din mediul rural sau din familii confruntate cu neputințe materiale, și cei din Ciulinești s-ar putea afirma și lansa în lume prin performanță școlară și învățătură.

Aproape 50 de copii din Ciulinești așteaptă cu nerăbdare sunetul clopoțelului pentru a merge, la acest început de septembrie, la grădiniță sau la școală. Noi vrem să aibă șansa de a fi elevi ca oricare alții, cu ghiozdanul plin de rechizite, astfel că vom merge la Ciulinești încărcați de caiete, penare, creioane și stilouri, acuarele și truse de geometrie.

Campania caritabilă „Dă 1 leu pentru copii” lansată de Arcadia pe Facebook îi cheamă alături pe prietenii noștri virtuali, provocându-i să ne împărtășească bucuria și plăcerea de a fi de ajutor. Campania va dura până pe data de 5 septembrie, așa că îi invităm pe toți utilizatorii de Facebook să intre pe contul Arcadia Hospital și să ne provoace la generozitate.