Articole medicale

29.06.2022

Rutina de îngrijire a tenului în sezonul cald

Dr. Claudia - Adelina Artenie

Medic primar Dermato-venerologie

Rutina de îngrijire a tenului în sezonul cald

Odată cu venirea verii, produsele de îngrijire ale tenului trebuie și ele adaptate. Cremele cu factor de protecție nu trebuie sa lipsească din rutina zilnică. Tenul seboreic este cel care suferă mai mult, de aceea trebuie folosite cu precădere emulsiile sau fluidul, produse cu textura mai ușoară și noncomedogenică.

Rutina de dimineață

Rutina de dimineață cuprinde următorii pași:

  • Curățare, de preferat cu un gel de spălare blând sau o soluție micelară, urmată de un spray cu apă termală;
  • Îngrijire specială – serul, care se masează ușor, până se absoarbe în piele. Pe timpul verii, se evită aplicarea dimineața a serului cu vitamina A, vitamina C. Se poate folosi un ser cu acid hialuronic.
  • Hidratarea feței, inclusiv a buzelor, ochilor, gâtului, mâinilor. Inclusiv tenul seboreic are nevoie de hidratare. Produsele trebuie adaptate tipului de ten și vârstei.
  • Fotoprotecție – Crema spf 50+ simplă sau colorată, care se aplică cu 20 minute înainte de a ieși din casă și se reaplică la fiecare 2 ore, în cazul expunerii prelungite la soare, și de fiecare dată după intrarea în piscină/mare. Cremele cu fotoprotecție trebuie folosite zilnic, chiar și în zilele în care nu mergeți la plajă sau este înnorat. Razele Uv trec prin nori în proporție de 80%.

Tips*

Fondul de ten are factor de protecție mic, de obicei 15-25 și puteți sa îl înlocuiți pe perioada verii cu creme colorate de fotoprotecție cu SPF 50+ .Dacă trebuie să utilizați și fondul de ten, aplicați si crema SPF 50+ sau folosiți sprayuri cu SPF 50+, care se pot aplica peste machiaj.
* Pacienții cu acnee nu trebuie să întrerupă tratamentul recomandat de medicul dermatolog pe perioada verii. Soarele nu are efect de vindecare a acneei – este doar un mit. De fapt soarele produce o hiperpigmentare a leziunilor de acnee și o accentuare a comedoanelor.

Rutina de seară

Rutina de seara poate cuprinde următorii pași:

  • Curățare cu soluție micelară/gel de spălare, adaptate tipului de ten.
  • Spray apă termală/soluție tonică (tenul seboreic); soluția tonică nu e tolerată de toată lumea.
  • Ser cu acid hialuronic, vitamina C, niacinamide etc. Serul cu retinol/vitamina A se folosește mai rar pe perioada verii și cu fotoprotecție riguroasă zilele următoare. Serul cu vitamina C se aplică doar seara pe timpul verii. Vitamina C este inactivată de soare.
  • Hidratare – față, ochi, buze, gât decolteu, mâini. Niacinamidele, acidul hialuronic, vitamina E, peptidele și ceramidele sunt folosite fără precauții pe timpul verii, în funcție de nevoile fiecărui pacient.
  • Masca – o dată pe săptămâna. Sunt mai multe tipuri de măști. Cele cu efect de peeling ușor se pot folosi mai rar. Atenție la produsele cu AHA/BHA care produc exfoliere.
  • Gomaj – ușor, un produs de peeling blând care se evită pe perioada când mergeți la mare/plajă/munte, o dată pe săptămână, dar nu în aceeași seară în care aplicați masca.

Toate produsele trebuie adaptate vârstei, tipului de ten și afecțiunilor. Cel mai bun produs este cel care vi se potrivește. Suntem diferiți, de aceea produse foarte bune nu sunt tolerate la fel de toți pacienții.

Nu uitați: Acestea sunt doar sfaturi și nu exclud consultația la medicul dermatolog. Cremele, serurile și tot ce aplicați pe piele nu pot înlocui procedurile efectuate în cabinetul medical, tratamentul fiind unul adaptat nevoilor fiecărui pacient.

Vă doresc o vară minunată, plină de zâmbete și distracție!