Articole medicale

01.04.2020

Tele-Dermatologia, acum la Arcadia

Condițiile actuale, legate de pandemia cu Covid-19, și recomandările de a limita deplasările de la domiciliu, au impus crearea unui serviciu nou, destinat pacienților, astfel încât comunicarea cu medicul dermatolog să fie adaptată situației noi, în care ne aflăm. În felul acesta, din siguranța căminului dumneavoastră, putem vorbi în liniște despre problema care vă preocupă și, pentru că dermatologia este o specialitate ce implică pielea, prin apelul video putem sa avem o idee mai clară despre afecțiunea dumneavoastră. Nu trebuie decât să vă expuneți leziunile în fața camerei.

Este o perioadă dificilă, iar stresul prelungit, lipsa activităților fizice susținute, decontaminarea frecventă și modificările alimentare vor avea, cu siguranță, un impact semnificativ asupra eczemelor, dermatitelor, acneei, dar și asupra afecțiunilor cronice – psoriazis, vitiligo, rozacee – care pot suferi recăderi sau extinderi supărătoare.

Foarte mulți pacienți urmează o schemă de tratament care necesită ajustare periodică (acneea, psoriazisul, dermatitele etc) sau care necesită stopare/înlocuire, dat fiind contextul epidemiologic actual (tratament imunosupresiv sau corticoterapia orală).

Alți pacienți se află în monitorizare pentru leziunile pigmentare cutanate (alunițe) sau au efectuat un screening periodic pentru depistarea/reducerea riscului de cancer de piele. O situație concretă – traumă, sângerare, simptome locale la nivelul leziunilor existente, elemente noi – poate fi abordată prin serviciul de tele-dermatologie. Astfel, medicul dermatolog poate propune sau nu prezența în cabinet, în funcție de patologie.

Afectarea unghiilor sau tulburările legate de căderea părului pot beneficia de serviciul de telemedicină, de asemenea, urmând ca în viitor să concretizam aceste întâlniri în proceduri dermatologice adjuvante sau investigații amănunțite (de exemplu tricoscopia și tricograma computerizată).

Chiar dacă stăm acasă, îngrijirea tenului trebuie să continue, acest lucru având  un efect pozitiv și asupra stării noastre psihice. Aplicarea unei creme de noapte, a unui produs hidratant de zi, alături de sfaturi de nutriție sau îngrijire specifice, toate pot să genereze un confort și un echilibru pe care îl căutăm în aceste zile. Acneea, petele pigmentare sau roșeața feței, atât de dependente de echilibrul endocrin și de stres, nu fac pauză în aceste zile, astfel că un sfat potrivit pot asigura un status funcțional pielii.

Substanțele dezinfectante, săpunirea frecventă a mâinilor, atât de necesare în aceste zile, pot induce însă și leziuni pielii mâinilor, mai ales în combinație cu frigul sau intensificarea activităților casnice. Uneori, un emolient cu glicerină protectoare, uree hidratantă sau ceramide hrănitoare, aplicat sistematic după fiecare toaletă, este suficient pentru combaterea uscăciunii cutanate. Dacă pielea este roșie, fisurată, dureroasă, iar pruritul (mâncărimea) incontrolabil, atunci e vorba de o dermatită. În această situație, dermatologul vă poate ajuta să găsiți o soluție în funcție de aspectul leziunilor, extinderea lor, starea generală de sănătate sau afecțiunile asociate, ritualul de îngrijire.

Desigur că pentru situațiile urgente, urticarii, exanteme,  infecții bacteriene sau virale, leziuni suspecte, extensive, consultația în cabinet este necesară, dar chiar și așa, un prim sfat poate fi obținut prin tele-dermatologie.

Pentru detalii despre serviciile de telemedicină la Arcadia, vă invit să accesați pagina dedicată https://www.arcadiamedical.ro/arcadialine.

Programările se realizează la numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor