Articole medicale

20.09.2021

90% din femei nu au participat niciodată la un program de screening oncologic

Cancerul de sân rămâne la nivel global cea mai frecventă afecțiune întâlnită la femei. Depistarea precoce a cancerului de sân înseamnă un tratament eficient și șansa unei noi vieți. Datorită tehnicilor imagistice moderne ce permit diagnosticul precoce al cancerului, mai ales în rândul femeilor asimptomatice, pacientele pot beneficia de o a abordare individualizată, crescând astfel șansa de vindecare.

1 din 8 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân de-alungul vieții
 

Mamografia are o valoare deosebită în diagnosticul afecțiunilor glandei mamare, reprezentând metoda prin care se vizualizează sânii, prin intermediul unui mamograf care emite o cantitate redusă de radiaţii X. Ataşat aparatului este un dispozitiv pe care se poziționează şi se compresează sânul timp de câteva secunde pentru a fi expus la un fascicul de radiaţie X. Procedura nu este dureroasă, însă, în funcție de sensibilitatea pacientei, poate exista un ușor disconfort.

Mamografia este considerată un instrument de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân la femeile care nu prezintă simptomatologie, dar este utilizată și pentru diagnosticul afecțiunilor glandei mamare la femeile care au simptomatologie clinică: durere, noduli palpabili, deformarea mameloanelor.

La Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia, investigația se realizează cu Senographe Essential, cel mai nou mamograf digital cu tomosinteză (mamografie 3D) pentru depistarea cancerului mamar în faze incipiente. Mamograful Senographe Essential permite o înaltă acuratețe în diferențierea leziunilor maligne de cele benigne, folosește mai puține radiații decât mamografia clasică și reduce timpul de examinare.

Mamograful din cadrul Centrului de Sănătate a Sânului ArcadiaSenographe Essential pune la dispoziția medicului imagini clare pentru un diagnostic precis și rapid. În unele situații, mai ales în cazul țesutului mamar dens, medicul radiolog poate recomanda examinarea cu ultrasonograful Invenia Abus, disponibil la Arcadia.

În România, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân
 

Când se recomandă o mamografie?

  • începând cu vârsta de 40 de ani și până la 55 de ani, anual chiar dacă pacienta nu prezintă simptome (dureri, modificări ale pielii, noduli detectabili la autopalpare);
  • după vârsta de 55 de ani, o dată la 2 ani;
  • începând cu vârsta de 35 de ani dacă pacienta prezintă modificări clinice sau factori de risc (rude de grad I cu cancer de sân, ovarian sau endometrial);
  • sub 35 de ani dacă pacienta prezintă leziuni suspecte, depistate ecografic.

Recomandarea medicilor este ca pacientele să își palpeze periodic sânii, să fie atente la modificările aspectului acestora și să își verifice constant starea de sănătate printr-un control medical.

La Arcadia luptăm împreună împotriva cancerului de sân. Te sprijinim, cu grijă și delicatețe, de la primul examen clinic la explorările imagistice și intervențiile chirurgicale. Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia îți oferă acces imediat la o echipă medicală multidisciplinară și la cele mai bune echipamente tehnice. Detalii și programări: 0232 920 - Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor