Articole medicale

09.02.2024

Acreditare europeană pentru Centrul de management al obezității Arcadia

Acreditare europeană pentru Centrul de management al obezității Arcadia

Centrul de management al obezității Arcadia este acreditat EASO – Asociația Europeană pentru Studiul Obezității. Această acreditare validează sistemul multidisciplinar și integrat de tratament al obezității creat în Rețeaua Medicală Arcadia.

Obezitatea este o boală care afectează toate sistemele organismului și crește riscul de apariție al afecțiunilor asociate la nivel cardiovascular, pulmonar, digestiv, endocrinologic, al sistemului musculoscheletar, metabolic, nutrițional. În plus, depresia, anxietatea, insomnia și scăderea stimei de sine sunt principalele manifestări psihice corelate cu obezitatea.
Se estimează că până în 2050 aproximativ 60% dintre bărbații adulți, 50% dintre femei și aproape 25% dintre copiii sub 16 ani ar putea deveni supraponderali sau obezi.

Echipa multidisciplinară este coordonată de Dr. Alina Lupu, medic primar Endocrinologie, și este formată din medici și specialiști cu experiență din următoarele specialități medicale: cardiologie, pneumologie, diabet și boli metabolice, medicină internă, chirurgie bariatrică, nutriție, psihologie, fiziokinetoterapie.

Centrul de management al obezității Arcadia înseamnă soluții complexe și integrate pentru pacientul cu obezitate.
Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, cu competențe în Chirurgia bariatrică: „În panoplia tratamentelor care abordează obezitatea, există o serie întreagă de tratamente pe care le putem numi conservatoare: regimuri, diete, medicamente menite să taie senzația de foame, psihoterapia. Prin enunțarea acestor tratamente este subliniată o dată în plus importanța urmăririi pluridisciplinare, pentru că atunci când spunem regim/dietă se subînțelege că această monitorizare de calitate nu poate fi asigurată decât de un specialist dietetician. Când spunem medicamente care să taie senzația de foame, reprezentate de analogi ai unor hormoni natural meniți să dea senzația de săturare, monitorizarea unui tratament endocrinologic va fi asigurată de medicul endocrinolog. Când ne referim la comportamentul emoțional legat de mâncare subliniem importanța urmăririi psihologice de specialitate.
Baloanele intragastrice fac parte tot din gama tratamentelor conservatoare. Balonul gastric Allurion este un dispozitiv medical foarte ușor de plasat, fără a necesita, ca în cazul baloanelor anterioare, plasare și extracție la finalul tratamentului sub anestezie, pe cale endoscopică. Chirurgia bariatrică este considerată cel mai eficient tratament al obezității. Aceasta nu poate asigura doar prin ea însăși un rezultat ideal și menținerea lui fără o susținere multidisciplinară în care rolul dieteticianului și al psihologului sunt esențiale.”
Dr. Ana Tofan, medic primar Endocrinologie: „În general, cauza obezităţii ţine de alimentaţie şi stil de viaţă, dar sunt situații în care obezitatea poate avea și o cauză secundară, de natură endocrinologică. Aprecierea gradului de risc la pacientul obez necesită o estimare corectă a afecțiunilor asociate, deoarece în tratamentul obezității unul dintre cele mai importante principii este adaptarea lui la particularitățile fiecărui pacient.”
Dr. Dan Iliescu, medic primar Cardiologie: „Dintre toți factorii de risc cardiovascular majori, obezitatea reprezintă probabil cel mai de necontrolat la ora actuală. Într-o abordare recentă, se propune înlocuirea în rândul factorilor de risc cardiovascular majori a fumatului cu obezitatea.”

Tratamentul obezității este un proces complex, care implică o abordare multidisciplinară și personalizată a pacientului. În Rețeaua Medicală Arcadia, pacientul cu obezitate beneficiază de o abordare particularizată pentru elaborarea unui plan unic de tratament, urmat de o monitorizare continuă.
Acreditarea Rețelei Medicale Arcadia de către Asociația Europeană pentru Studiul Obezității certifică îndeplinirea celor mai înalte standarde europene și rezultatele notabile obținute în lupta împotriva obezității.