Articole medicale

31.01.2024

Alimentația pacientului cu steatoză hepatică (ficat gras) sau boala ficatului gras non-alcoolic

Dietetician Camelia Iuliana Sfarti

Dietetician autorizat Nutriție și Dietetică

Alimentația pacientului cu steatoză hepatică (ficat gras) sau boala ficatului gras non-alcoolic

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este o afecțiune frecventă caracterizată prin acumularea de grăsime hepatică (steatoză), în absența unui consum semnificativ de alcool, a afectării virale, a cauzelor toxice, a patologiilor autoimune sau a altor cauze rare de boală hepatică.
Steatoza hepatică (sau ficatul gras) de cele mai multe ori este consecință a obezității, în special a celei abdominale. Afecțiunea apare adesea ca rezultat al adoptării de diete bogate în grăsimi saturate (grăsimi animale) și carbohidrați rafinați.

Ce ar trebui să faceți dacă aveți diagnosticul de steatoză hepatică? 

În diagnosticul de ficat gras, recomandările sunt:

  • evitați fumatul și alcoolul;
  • consumați o dietă sănătoasă și echilibrată și reduceți greutatea în caz de suprapondere (IMC>25) sau obezitate (IMC>30);
  • realizați exerciții fizice regulate;
  • controlați glicemia dacă aveți diabet;
  • tratați tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat;
  • monitorizați nivelurile scăzute de vitamina D întrucât pacienții cu NAFLD au cu aproximativ 25% mai multe șanse de a avea deficit de vitamina D.

Recomandări nutriționale pentru pacientul cu steatoză hepatică

În ceea ce privește alimentația pacientului cu ficat gras, recomandările sunt:

  • acordați prioritate cerealelor nerafinate, cum ar fi orezul brun, quinoa și ovăzul și limitați-le sau evitați-le pe cele rafinate, cum ar fi pâinea albă și orezul alb;
  • consumați o dietă compusă în principal din alimente de origine vegetală (leguminoase, legume, fructe), bogată în fibre și vitamine și alegeți o varietate de culori;
  • includeți o varietate de compuși bioactivi în alimentație prin consumul de fructe, legume, cafea, ceai, nuci, semințe și ulei de măsline extravirgin;
  • înlocuiți o parte dintre carbohidrați, în special pe cei rafinați, cu proteine suplimentare provenite dintr-un amestec de surse animale sau vegetale, inclusiv pui, pește, brânză, tofu și leguminoase;
  • folosiți cele mai multe grăsimi din surse nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline (în mod ideal extravirgin), uleiul de rapiță, ulei de floarea-soarelui, ulei de șofrănel, ulei de canola sau nuci și semințe;
  • limitați sau evitați zaharurile adăugate, fie că este vorba de zaharoză, fructoză, maltodextrină sau orice sirop. Dacă pe eticheta nutrițională oricare dintre aceste cuvinte apar în primele 3-5 ingrediente ale unui produs alimentar, este bine să evitați acel produs (exemple sunt iaurturile și cerealele comerciale pentru mic-dejun). Alegeți în schimb o versiune fără zahăr;
  • evitați zahărul lichid, în special cel conținut în băuturile carbogazoase cu zahăr, limonadă, orice sucuri, smoothie-uri, precum și zahărul adăugat în ceai și cafea.

Recomandări dietetice cheie pentru practică

În steatoza hepatică, recomandările sunt:

  • urmați modelele alimentare tradiționale, cum ar fi dieta mediteraneană, care este bogată în antioxidanți și este antiinflamatoare;
  • reduceți mărimea porțiilor prin folosirea de farfurii și boluri mai mici pentru a ajuta la reducerea caloriilor în vederea scăderii în greutate.

Limitați consumul excesiv de fructoză!

  • evitați alimentele procesate și băuturile îndulcite cu zahăr, fructoză, sucurile carbogazoase;
  • evitați alimentele foarte procesate care conțin fructoză adăugată, inclusiv ingredientele „sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză” și „sirop de glucoză-fructoză”.

Acizii grași nesaturați, în special alimentele bogate în omega-3 cu lanț lung, și acizii grași mononesaturați ar trebui să înlocuiască acizii grași saturați în alimentație.

  • consumați pește de 2-3 ori/săptămână, în special pește gras, cum ar fi somonul, sardinele, păstrăvul, tonul, macroul sau heringul;
  • folosiți uleiul de măsline extravirgin ca principal adaos de grăsime, în special pentru asezonarea salatelor și a legumelor;
  • consumați zilnic nuci și semințe ca gustări. Acestea sunt bogate în acid gras alfa-linolenic. Consumul a 30 g de nuci pe zi determină o scădere a nivelului colesterolului total și al LDL.

Consumați alimente neprocesate bogate în fibre, inclusiv cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, nuci și semințe.
Evitați alimentele care conțin cantități mari de zahăr adăugat. Acestea pot include: fast-food, produse de panificație din comerț și dulciuri. Zaharurile adăugate pot crește numărul de calorii din dieta dumneavoastră și sunt sărace în nutrienți.

Idei pentru a reduce zahărul adăugat:

  • folosiți mai puțin/nu folosiți zahăr în ceaiul/cafeaua dumneavoastră;
  • adăugați fructe în loc de zahăr în cereale;
  • folosiți produse tartinabile fără zahăr în loc de gem și miere. Opțiunile includ unt de arahide (fără adaos de zahăr) sau creme tartinabile îndulcite cu îndulcitori artificiali sau stevia;
  • înlocuiți sucul de fructe cu fructe proaspete;
  • consumați conserve de fructe în apă/suc natural în loc de sirop;
  • folosiți iaurt neîndulcit (natural/grecesc) în loc de iaurt îndulcit;
  • consumați mai puțini biscuiți și prăjituri.

Produsele alimentare recomandate pacienților cu steatoză hepatică ar trebui să aibă un conținut scăzut de acizi grași saturați.
Carnea ar trebui să fie săracă în grăsimi. Carnea recomandată este carnea albă și, ocazional, carnea roșie.

Alimentele ar trebui să fie fierte, gătite la aburi sau la cuptor fără adaos de grăsimi.
Ar trebui evitată prăjirea. Alimentele prăjite sunt greu de digerat, iar conținutul caloric este considerabil mai mare decât cel al alimentelor fierte sau gătite la aburi. Fast-food-ul ar trebui exclus.
Deși studiile clinice nu au evaluat încă efectul dietelor vegetariene sărace în grăsimi și bogate în fibre asupra NAFLD, aceste diete pot totuși contribui la atingerea obiectivelor necesare pentru a preveni sau a ameliora această boală. Dietele pe bază de plante determină de obicei pierderea în greutate, pot reduce concentrațiile de grăsimi din sânge (de exemplu, trigliceridele) care contribuie la steatoză, și sunt, de asemenea, asociate cu o rezistență redusă la insulină și o protecție antioxidantă mai mare, în comparație cu dietele omnivore.

În multe cazuri, boala ficatului gras răspunde la modificări ale dietei, împreună cu alte măsuri personalizate recomandate de dietetician. Membrii familiei pot ajuta pacientul prin participarea și încurajarea unei diete sărace în grăsimi saturate și bogate în fibre, potrivită pentru o pierdere în greutate sigură și treptată, împreună cu exerciții fizice adecvate. Astfel pot fi evitate leziuni hepatice mai grave, iar membrii familiei pot beneficia și ei de o schimbare favorabilă a pattern-ului alimentar.
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.